Οικονομία

Ανατροπή στα επιτόκια: Μπορεί να πέσουν και στο 1%


Οι δασμοί του Τραμπ θα υποχρεώσουν την ΕΚΤ να μειώσει δραστικά τα επιτόκια, εκτιμά η Deutsche Bank

Τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για «προσγείωση» των επιτοκίων στο επίπεδο του 2% ως το τέλος του 2025 απειλεί να ανατρέψει η πολιτική προστατευτισμού που σχεδιάζει να εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ, που μπορεί να φέρει την Ευρώπη αντιμέτωπη με ύφεση και να υποχρεώσει την ΕΚΤ να «γκρεμίσει» το κόστος δανεισμού για να υποστηρίξει την οικονομική δραστηριότητα.

Ήδη η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank αναθεώρησε τις προβλέψεις της για το καταληκτικό επιτόκιο που θα δούμε σε αυτόν τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Η πρόβλεψή της για το καταληκτικό επιτόκιο μειώθηκε από 2,25% σε 1,50%, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση.

Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank εκτιμούν τώρα ότι σε επίπεδο 1,00% - 1,75% θα είναι η «ζώνη προσγείωσης» των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Όπως επισημαίνουν, «αντί το επιτόκιο πολιτικής της ΕΚΤ να επιστρέψει στο ουδέτερο στα μέσα του 2025, βλέπουμε τώρα το επιτόκιο να μειώνεται μέτρια κάτω από το ουδέτερο μέχρι το τέλος του 2025. Το σκεπτικό σχετίζεται εν μέρει με την προοπτική των αμερικανικών δασμών υπό μια νέα κυβέρνηση Τραμπ και εν μέρει με μια ασθενέστερη υποκείμενη μακροοικονομική απόδοση και την αναδυόμενη απειλή της υποχώρησης του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο».

«Η αβεβαιότητα είναι υψηλή σε πολλά επίπεδα», επισημαίνουν, «από τον ακριβή αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών έως το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους και το πώς και πότε ανταποκρίνεται η Ευρώπη. Ως εκ τούτου, δίνουμε έμφαση σε ευρείες ζώνες προβλέψεων γύρω από τις προοπτικές για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική. Αποτυπώνοντας αυτή την αβεβαιότητα, θεωρούμε ότι το 1,00-1,75% είναι η κύρια ζώνη προσγείωσης για το καταληκτικό επιτόκιο της ΕΚΤ».

«Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία και το επίπεδο του τερματικού επιτοκίου θα περιλαμβάνουν: (1) τη δημοσιονομική πολιτική, (2) τη Γερμανία, (3) την Κίνα και (4) τις τιμές του πετρελαίου. Συνολικά, η παγκόσμια οικονομία μπορεί τώρα να βρίσκεται σε διαφορετικό καθεστώς και η Ευρώπη θα μπορούσε να οδεύει προς πιο αποκλίνουσες μακροοικονομικές συνθήκες σε σχέση με τις ΗΠΑ».

Σημειώνεται ότι μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της προβλέπει και η Morgan Stanley, η οποία μάλιστα υποβάθμισε τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμώντας ότι θα πληγούν τα επιτοκιακά τους έσοδα.

Στουρνάρας: Μην το κάνετε...

Την ανησυχία των κεντρικών τραπεζιτών στην Ευρώπη για ενδεχόμενη ύφεση, αν επιβάλει δασμούς ο Τραμπ, εξέφρασε σήμερα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Bloomberg στην Αθήνα. Όπως είπε, η Ευρώπη θα δει την οικονομική δραστηριότητα να αποδυναμώνεται εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς: «Αν μπορώ να συμβουλεύσω τους φίλους μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή είναι η συμβουλή μου: μην το κάνετε», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας. Και πρόσθεσε: «Οποιεσδήποτε επιβαρύνσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ύφεση και σε μια περίοδο αποπληθωρισμού μεσοπρόθεσμα».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Ανησυχώ για τους δασμούς επειδή είμαι υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου και πιστεύω ότι οι δασμοί τελικά δεν δημιουργούν καθαρό θετικό αντίκτυπο. Ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης σαφώς δεν θα ωφελούσε τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη». Πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης.

Ο Τραμπ έχει προκαλέσει ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με την απειλή του να επιβάλει δασμούς 60% στην Κίνα και 10% έως 20% στον υπόλοιπο κόσμο. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Trump έπληξε τις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου με δασμούς, προκαλώντας μια κλιμάκωση με την ΕΕ, η οποία απάντησε, επιβάλλοντας σε πολιτικά ευαίσθητες εταιρείες στις ΗΠΑ τους δικούς της δασμούς.

Η ΕΕ έχει ήδη ετοιμάσει έναν κατάλογο αμερικανικών προϊόντων που θα μπορούσε να χτυπήσει με δασμούς εάν η νέα κυβέρνηση Τραμπ κάνει πράξη την απειλή του να χτυπήσει το μπλοκ με τιμωρητικά εμπορικά μέτρα. Οι νέοι δασμοί κατά των ΗΠΑ δεν αποτελούν βασική υπόθεση για την ΕΕ και θα χρησιμοποιηθούν μόνο για αντίποινα σε μια κίνηση του Λευκού Οίκου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις