Οικονομία

Ανησυχία στο Βερολίνο για τις επιπτώσεις του Dieselgate


 «Κώδωνα κινδύνου» για τις επιπτώσεις του «Dieselgate» στη γερμανική οικονομία κρούει η κυβέρνηση της χώρας. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει στη μηνιαία έκθεσή του ότι δεν είναι δυνατόν ακόμα να υπολογιστεί η ζημία στην οικονομία, ενώ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε θυμωμένη για το σκάνδαλο σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Βild και για το πλήγμα που υπέστη από αυτό η αξιοπιστία των γερμανικών αυτοκινήτων.  

Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο αφορά το «έξυπνο» λογισμικό που είναι τοποθετημένο στα πετρελαιοκίνητα οχήματα της VW και άλλων εταιρειών και δείχνει ότι το όχημα εκπέμπει λιγότερους ρύπους απ’ ό,τι στην πραγματικότητα.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία απασχολεί 800.000 εργαζομένους, συνεισφέρει το ένα πέμπτο στο ΑΕΠ της χώρας και έχει τις υψηλότερες εξαγωγές από όλους τους άλλους κλάδους. 

Το υπουργείο Οικονομικών συγκρίνει το ρίσκο από το Dieselgate με το αντίστοιχο που σχετίζεται με το Brexit, καθώς και με τις πολιτικές προστατευτισμού που αρχίζουν να υιοθετούνται από τις ΗΠΑ. «Η κρίση στην αυτοκινητοβιομηχανία πρέπει να εκληφθεί ως νέος κίνδυνος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αν και ακόμα δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ποσοτικά τις συνέπειές του», αναφέρει.

Στις αρχές Αυγούστου η γερμανική κυβέρνηση είχε επαφές με τους εκπροσώπους της αυτοκινητοβιομηχανίας, για να δεσμευθούν ώστε να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων στα πετρελαιοκίνητα οχήματά τους.

Συμφωνήθηκε η αναβάθμιση του λογισμικού σε 5,3 εκατ. αυτοκίνητα. 

«Είναι άδικο να λαμβάνουν τόσο μεγάλα μπόνους τα υψηλόβαθμα στελέχη στην αυτοκινητοβιομηχανία» είπε η καγκελάριος Μέρκελ στη Bild.

«Εμείς ως κυβέρνηση πρέπει να βρούμε λύση για να μην οδηγηθούμε στην απαγόρευση χρήσης πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε πόλεις ιδιαίτερα βεβαρημένες από τη ρύπανση», δήλωσε. Επιπλέον, προσκάλεσε τις εταιρείες σε ευρεία σύσκεψη στις 4 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της οποίας θα ζητηθούν τρόποι να αποκατασταθεί το κύρος του κλάδου. 

«Η αυτοκινητοβιομηχανία έκανε πολύ μεγάλα λάθη και πιθανώς τα στελέχη της να έχουν και ποινικές ευθύνες. Υπήρξαν “παραθυράκια” και τα εκμεταλλεύθηκαν», προσέθεσε η Άνγκελα Μέρκελ. «Η εμπιστοσύνη στα γερμανικά αυτοκίνητα χάθηκε και για να επανέλθει, απαιτείται σκληρή δουλειά».

Προς το παρόν πάντως η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, διατηρεί τις ευοίωνες εκτιμήσεις της για την οικονομία της χώρας, αναμένοντας μάλιστα ταχύτερη ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Ιουνίου, με σημαντικότερους παράγοντες τις δραστηριότητες της βιομηχανίας, τις εξαγωγές και τις καταναλωτικές δαπάνες. Το δεύτερο τρίμηνο το γερμναικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6%. 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις