Διαστάσεις επιδημίας προσλαμβάνει το αποκαλούμενο «brain drain» - η φυγή εξειδικευμένων επιστημόνων στο εξωτερικό, που στερεί την ελληνική οικονομία από πολύτιμο έμψυχο υλικό, δυσχεραίνοντας την τεχνολογική έρευνα, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη.
Στα χρόνια της κρίσης, την πενταετία 2009 - 2014, μετανάστευσαν από τη χώρα μας 20.000 επιστήμονες - περίπου δεκαπλάσιοι σε σχέση με την πενταετία 2000- 2005, όταν έφυγαν περίπου 2.500 νέοι επιστήμονες.
Στις ανησυχητικές διαστάσεις του «brain drain» αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, μιλώντας στα εγκαίνια της 4ης έκθεσης μεταφοράς τεχνογνωσίας «Patras IQ».
Ο κ. Φωτάκης επισήμανε ότι η τωρινή κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας. Γι αυτό, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες αύξησε σημαντικά τις οι δαπάνες για επιστημονική έρευνα. Όπως εξήγησε «το 2015, που ήταν πολύ δύσκολη χρονιά για την οικονομία, οι δημόσιες δαπάνες για έρευνα αυξήθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ».
Στην συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε «στους βασικούς άξονες που συνδέονται με την ερευνητική πολιτική».
«Θεωρούμε πως η πολιτεία πρέπει να αποτελεί δημιουργό ευκαιριών για επιστημονική έρευνα και σταδιοδρομία σε ελκυστικούς θύλακες επιστημονικής ποιότητας, είπε ο κ. Φωτάκης » και πρόσθεσε: «Δεν αρκεί να έχουμε θέσεις εργασίας για επιστήμονες. Πρέπει να έχουμε και περιβάλλον ελκυστικό για δημιουργική έρευνα. Η πολιτεία πρέπει να είναι υποστηρικτής και ρυθμιστής όλων εκείνων που αδυνατεί να κάνει ο ιδιωτικός τομέας, εξαιτίας του μεγάλου επιχειρηματικού κινδύνου».