«Η διαδήλωση και το συλλαλητήριο στις 15 Σεπτεμβρίου πρέπει να αποτελέσει σταθμό για το αντιφασιστικό κίνημα». Αυτό επισήμαναν μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι διοργανωτές του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στην Ομόνοια.
Με αφορμή τη μαζική αντιφασιστική διαδήλωση στο Κέμνιτς της Γερμανίας, αντιρατσιστικές οργανώσεις, σωματεία, προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες καλούν σε διαδήλωση στις 15 Σεπτέμβρη μέχρι το Σύνταγμα για να «βροντοφωνάξουν φτάνει πια με τον φασισμό και τον ρατσισμό». Επιπλέον συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Χανιά, στα Γιάννενα, στο Ηράκλειο, στην Ξάνθη και στο Βόλο.
Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου σημείωσε: «Η 15η Σεπτεμβρίου είναι μία μεγάλη μέρα του αντιφασιστικού κινήματος. Την ίδια μέρα πρέπει να ακουστεί παντού η φωνή μας, η φωνή μας που λέει δεν θα περάσει ο φασισμός, ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες, καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες, στη φυλακή οι νεοναζί. Όλος αυτός ο κόσμος που θα διαδηλώσει είναι μία πολύχρωμη ενότητα αντιρατσιστικής κι αντιφασιστικής δράσης που θα δείξει τη δύναμή της. Εμπνεόμαστε από την δυναμική απάντηση των δεκάδων χιλιάδων αντιφασιστών στο που πλημμύρισαν τους δρόμους κατά της εμφάνισης των νεοναζί και σε αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες».
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν κι ο Μαχμούντ Μουσαφέρ, ένας από τους Αιγύπτιους ψαράδες- διασώστες στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ο κ. Μουσαφέρ υπογράμμισε μεταξύ άλλων «Από 16 χρονών βρίσκομαι στην Ελλάδα. Ήμασταν από τους πρώτους που πήγαμε για να σώσουμε τους ανθρώπους στο Μάτι. Βοηθήσαμε το κόσμο για να σωθεί στη φωτιά στο Μάτι όχι για να κερδίσουμε κάτι. Θεώρησα ότι έπρεπε να κάνω κάτι τέτοιο για την Ελλάδα, κι ό,τι καλό μπορώ να κάνω για την Ελλάδα, θα το κάνω, γιατί έχω μεγαλώσει εδώ, έχω δουλέψει εδώ, έχω ζήσει. Ο πρωθυπουργός μας έδωσε ιθαγένεια και τον ευχαριστώ. Υπάρχουν πολλές χιλιάδες μετανάστες που ζουν και δουλεύουν πολλά χρόνια και πρέπει και αυτοί να πάρουν χαρτιά».
Από την πλευρά του ο δικηγόρος και συνήγορος πολιτικής αγωγής για τους Αιγύπτιους ψαράδες στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης τόνισε: « Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α εντείνουν τη μάχη τώρα που η δίκη βαδίζει προς την τελική της ευθεία. Η αναβίωση του εθνικισμού που επιχειρείται επιστρατεύει και μονιμοποιεί τη δράση διάφορων τραμπούκικων στοιχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα η ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες, δείχνει να πριμοδοτεί λύσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και της κρίσης με στροφή προς τον εθνικισμό και στον ρατσισμό. Έχουμε την υποχρέωση να εντείνουμε τη μάχη, να δώσουμε μία μάχη αλληλεγγύης. Το συλλαλητήριο στις 15 Σεπτεμβρίου είναι και πρέπει να γίνει ένας σταθμός για την επανεκκίνηση του αντιφασιστικού κινήματος σε πολύ περισσότερο διευρυμένη βάση το οποίο θα μπορέσει να νικήσει και στις γειτονιές και στους δρόμους».
Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντίστασης 1967-1974, Κώστας Μανταίος, επισήμανε: «Προμετωπίδα του συνδέσμου μας είναι ποτέ πια φασισμός. Ξέρουμε ότι η μάχη κι ο αγώνας κατά του φασισμού και του ρατσισμού, δεν είναι εύκολος. Είναι δύσκολος κι επικίνδυνος. Θα παλέψουμε όλοι μαζί για να σταθούμε εμπόδιο απέναντι στην εξέλιξη και μετεξέλιξη της ακροδεξιάς σε φασιστικό καθεστώς. Πρέπει να φράξουμε τον δρόμο στη νεοδεξιά, φασίζουσα δεξιά και τα παρακλάδια της».
Από την πλευρά του ο Ριμπουάρ Κομπάντι, Ιρανός πρόσφυγας υπογράμμισε ότι: «Όσοι έχουμε έρθει στην Ελλάδα είμαστε θύματα φασισμού. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα πριν 5 χρόνια ήταν ένα σήμα. Αν δώσετε χώρο στον φασισμό αυτοί δεν διστάζουν να κάνουν χειρότερα. Πρέπει να τους σταματήσουμε».
Ακόμη, η εκπαιδευτικός, Στέλλα Πρωτονοταρίου, επισήμανε: «Από τις πρώτες αφίξεις των μεταναστών στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρξε ένα κίνημα εκπαιδευτικό που αγκάλιασε κι υποστήριξε αυτά τα παιδιά. Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα, είχαμε διώξεις, ξενοφοβικές συμπεριφορές, Ο στόχος από τότε ήταν η εγγραφή των παιδιών στο σχολείο. Στόχο που τον πραγματοποιήσαμε, τα σχολεία είναι ανοιχτά πλέον για όλα τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας κι ελπίδας γιατί δείχνει ότι είμαστε αποφασισμένοι, να υποστηρίξουμε τα παιδιά όλου του κόσμου για έναν καλύτερο κόσμο».
Τέλος, ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, Τζαβέντ Ασλάμ, σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε αυτοί που θα διώξουμε το μίσος ώστε να επικρατήσει η αγάπη κι η αλληλεγγύη για όλους. Θα είμαστε όρθιοι για να θάψουμε το φασισμό».
Η διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 5μμ από την Ομόνοια και θα κατευθυνθεί μέχρι το Σύνταγμα, όπου και θα πραγματοποιηθεί συναυλία.
με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ