Αγορές

Απώλειες στο χρηματιστήριο, στη σκιά των ομολόγων


Μετά από μιά σύντομη περίοδο συσσώρευσης που δημιούργησε προσδοκίες για ένα νέο κύκλο ανάκαμψης, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε σήμερα ότι παίρνει τον δρόμο της διόρθωσης, αναζητώντας ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Με αυξημένο ημερήσιο τζίρο (70 εκατ. ευρώ συν 32,9 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων) οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν σήμερα στο κόκκινο. Αρνητική η εικόνα στο ταμπλό, με πολλές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν σημαντικές απώλειες. 

Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ  διατυπώνουν αντιφατικές προβλέψεις για τη συνέχεια. Γενική είναι πάντως η εκτίμηση ότι η ελληνική αγορά τείνει να απεξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το κλίμα και τις βραχυχρόνιες τάσεις που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές. Δεν μπορεί όμως να μείνει ανεπηρέαστη, καθώς εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την εισροή ξένου χρήματος και από τις κινήσεις διεθνών χαρτοφυλακίων.

Η καταβύθιση των ευρωπαϊκών ομολόγων και οι προβληματισμοί για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης επηρέασαν αισθητά τις προηγούμενες μέρες το ΧΑ.  Δεν ήταν όμως οι πραγματικές αιτίες για τη σημειούμενη επιδείνωση κλίματος  και το καθοδικό γύρισμα. Αλλωστε οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν περιορισμένες - σήμερα μάλιστα καλύφθηκαν ενδοσυνεδριακά, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου σημειώνει μεγάλη πτώση.

Η απουσία δυναμικής ήταν εμφανής τις τελευταίες μέρες στο ΧΑ, αντανακλώντας την επιφυλακτικότητα των διαχειριστών χαρτοφυλακίων. Το σημερινό sell off στα ομόλογα και η εκρηκτική άνοδος των αποδόσεων τους απλώς επιτάχυναν κι έδωσαν  μεγαλύτερες διαστάσεις στην πτώση.
 Η εκτόξευση της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού τίτλου στο 1,30% (από 0,54% που είχε πέσει προ τριμήνου) και η μεγάλη άνοδος αποδόσεων των γερμανικών, γαλλικών, ιταλικών κλπ προκαλεί κλιμακούμενες ανησυχίες για την εξέλιξη του κόστους δανεισμού του Δημοσίου και των επιχειρήσεων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι ανεξάρτητα από τη βραχυχρόνια συγκυρία, το ΧΑ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες διάσπασης των αντιστάσεων πάνω από τις 910 μονάδες και καταγραφής νέων υψηλών έτους.
 Στο επίκεντρο της προσοχής της αγοράς και τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου των εισηγμένων επιχειρήσεων, που αποτελούν ασφαλή ένδειξη για το πού θα κινηθούν οι ετήσιες επιδόσεις τους.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινήθηκαν σε τροχιά διολίσθησης, χάνοντας σταδιακά έδαφος. Ασθενής ανάκαμψη σημειώθηκε μόνον την τελευταία ώρα.

Ο Γενικός Δείκτης  ΄πήγε καθοδικά μέχρι τις 894,58 μονάδες (-1,32%) και τερμάτισε στις 898,06 με απώλειες 0,94%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 1,05%, κλείνοντας στις 2.171,21 μονάδες. Στο -0,40% ο δείκτης FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης  πήγε μέχρι -1,78% και τερμάτισε με απώλειες 0,81%. Αμετάβλητη η Εθνική, στο κόκκινο όλες οι άλλες μετοχές του κλάδου: Attica Bank -3,5%, Τρ. Ελλάδος -2,1%, Eurobank -1,3%, Πειραιώς και Alpha -0,9%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνο ο Μυτιληναίος (+1%) και οριακά η ΕλβάλΧαλκορ (+0,1%) διατήρησαν θετικό πρόσημο (+0,1%). Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΕΛΠΕ -2,6%, ΟΠΑΠ και Lamda -2,4%, Βιοχάλκο και Jumbo -2,2%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ και  ΟΛΠ -1,6%, Motor Oil και ΟΤΕ -1,3%.

 Στα mid caps Ιντρακάτ +2,5%, Intracom και ΟΛΘ +1,1%, Πλαστικά Θράκης και Quest +1%. Στον αντίποδα Φουρλής -4%, Αβαξ -1,8%, Ευρωπαϊκή Πίστη και Autohellas -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα