Περίπου 3.000 Αρμένιοι διαδήλωσαν σήμερα κατά του πρωθυπουργού της χώρας Νικόλ Πασινιάν στην πρωτεύουσα Γερεβάν διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης της Αρμενίας να επιστρέψει εδάφη στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν, τον αιώνιο αντίπαλό της.
Διαδηλώσεις ξέσπασαν τον περασμένο μήνα στη χώρα αυτή του Καυκάσου μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρέψει στο Μπακού εδάφη που ήλεγχε από τη δεκαετία του 90.
Η θέση του Πασινιάν παραμένει ακλόνητη παρά τη δημοτικότητα του χαρισματικού αρχιεπισκόπου Μπαγκράτ Γκαλστανιάν, ο οποίος ηγείται των διαδηλώσεων.
Σήμερα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Δημοκρατίας στο κέντρο της πρωτεύουσας, έξω από την έδρα της κυβέρνησης όπου ο Πασινιάν προήδρευε της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, είπε ένας δημοσιογράφος του AFP που βρισκόταν επί τόπου.
Διαδηλωτές, οι οποίοι εμπόδιζαν με τα αυτοκίνητά τους την κυκλοφορία στην περιοχή, συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
"Ήρθαμε εδώ για να πούμε σε αυτόν τον άνθρωπο (τον Πασινιάν) ότι δεν έχει τίποτα να κάνει σε αυτήν τη χώρα", είπε ο Γκαλστανιάν στο πλήθος.
Ο Γκαλστανιάν έχει επιδιώξει να ξεκινήσει διαδικασία καθαίρεσης του πρωθυπουργού και την Δευτέρα επιχείρησε προς στιγμήν να εγκαταλείψει το θρησκευτικό του αξίωμα για να θέσει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία.
Ωστόσο, δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το αξίωμα του πρωθυπουργού με βάση την αρμενική νομοθεσία γιατί έχει διπλή υπηκοότητα--αρμενική και καναδική--και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαθέτουν αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο για να ξεκινήσουν διαδικασία καθαίρεσης.
Την περασμένη εβδομάδα η Αρμενία επέστρεψε επισήμως στο Αζερμπαϊτζάν τον έλεγχο τεσσάρων συνοριακών χωριών, τον οποίο είχε λάβει δεκαετίες πριν, με τον Πασινιάν να υπερασπίζεται την απόφασή του λέγοντας ότι αποσκοπεί στη διασφάλιση της ειρήνης με το Μπακού.
Οι δύο αυτές χώρες του Καυκάσου έχουν εμπλακεί σε δύο πολέμους για τον έλεγχο του Ναγκόρνο -Καραμπάχ, το οποίο το Αζερμπαϊτζάν επανακατέλαβε τον περασμένο χρόνο από αρμένιους αυτονομιστές που κατείχαν τον ορεινό αυτόν θύλακα επί τρεις δεκαετίες.
πηγή: ΑΠΕ