Τα 30 δισ. ευρώ άγγιξε η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στους 17 μήνες της πανδημίας, αλλά την ίδια ώρα οι τράπεζες, παρά την αυξημένη ρευστότητα που διαθέτουν, κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης της οικονομίας.
Ένα μέρος του συγκεκριμένου ποσού, το στερήθηκε η κατανάλωση και σήμερα ενισχύει τα διαθέσιμα των τραπεζών, ενώ δυνητικά θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει επενδυτικές πρωτοβουλίες. Αντίθετα όμως, λιμνάζει στα χρηματοκιβώτια των τραπεζών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον μήνα Ιούλιο, που διαπιστώνεται σωρευτική αύξηση των καταθέσεων άνω των 29 δισ. ευρώ σε λιγότερο από 1,5 έτος, η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας είναι αρνητική κατά 1,2% και η μηναία καθαρή ροή μειώθηκε κατά 532 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον περασμένο Ιούλιο, διαμορφώθηκε σε 171,64 δισ. ευρώ, έναντι 142,24 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2020. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης των 29,34 δισ. ευρώ ή 20,7%.
Από τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, προκύπτει πως οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον περασμένο Ιούλιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020 αυξήθηκαν κατά 15,09 δισ. ευρώ ή κατά 13% και το υπόλοιπό τους διαμορφώθηκε σε 131,38 δισ. ευρώ, από 116,29 δισ. ευρώ, που ήταν τον Φεβρουάριο του 2020.
Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν τον Ιούλιο του 2021 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 κατά 14,31 δισ. ευρώ ή κατά 55,1% και το υπόλοιπό τους ανήλθε στο ποσό των 40,26 δισ. ευρώ, από 25,96 δισ. ευρώ, που ήταν τον Φεβρουάριο του 2020.
Η εκρηκτική αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων αποδίδεται στην πανδημία και στις νέες συνθήκες στις οποίες υποχρεώθηκαν να προσαρμοστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ειδικότερα σε ότι αφορά στα νοικοκυριά, οι καταθέσεις τους αυξήθηκαν, καθώς βασικά περιόρισαν δραστικά την κατανάλωση.
Στην περίοδο των lockdown λιγόστεψαν οι αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών και τα ψώνια περιορίστηκαν μόνο σε τρόφιμα. Κόπηκαν οι δαπάνες για εστίαση, κέντρα διασκέδασης, ταξίδια, γυμναστήρια, ακόμα και οι επισκέψεις στα κομμωτήρια για σημαντικά χρονικά διαστήματα, ενώ με την τηλεργασία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι γλίτωσαν τα έξοδα μετακίνησης.
Ταυτόχρονα, οι πληττόμενοι έλαβαν παρατάσεις και αναστολές πληρωμών για χρέη προς την εφορία, τον ΕΦΚΑ και τις τράπεζες, ενώ όσοι ήταν σε ενοίκιο, το πλήρωναν «κουρεμένο» κατά 40%.
Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων
Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις, οι καταθέσεις τους αυξήθηκαν κατά 55,1%, βασικά λόγω των άμεσων και των έμμεσων κρατικών ενισχύσεων. Συγκεκριμένα:
- Έλαβαν περίπου 8,3 δισ. ευρώ από τους 7 κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών
- Έλαβαν ειδικά δάνεια μέσω των κοινοτικών και κρατικών προγραμμάτων χρηματοδότησης.
- Δεν πλήρωναν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές στο προσωπικό τους.
- Δεν είχαν λειτουργικές δαπάνες, καθότι ήταν κλειστές
- Πλήρωναν «κουρεμένα» ή μηδενικά ενοίκια για αρκετούς μήνες.
- Ανεστάλησαν οι πληρωμές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και των δανείων τους.
- Μέσα στην αβεβαιότητα της πανδημίας ανέβαλαν τις όποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες είχαν σχεδιάσει.