Ενώ η ΔΕΗ βρίσκεται στο στόχαστρο ενορχηστρωμένης κινδυνολογίας, το υπουργείο Ενέργειας προωθεί σχέδια για παράταση λειτουργίας, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της, ώστε να συνεχίσει να παράγει φθηνό ρεύμα αξιοποιώντας εγχώριο λιγνίτη.
Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η υλοποίηση επενδύσεων της τάξεως των 220 εκατ. ευρώ στις λιγνιτικές μονάδες Καρδιάς και Αμυνταίου, ενδεχομένως με συμμετοχή ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων.
Πρώτος στόχος είναι να παραταθεί η λειτουργία της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην Καρδιά Πτολεμαϊδας, η οποία βάσει των συμφωνηθέντων με την ΕΕ επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, πρέπει να κλείσει στο τέλος Οκτωβρίου.
Η συμφωνία εκείνη προέβλεπε ότι η μονάδα της Καρδιάς θα συνέχιζε να λειτουργεί επί 17.000 ώρες. Ο χρόνος αυτός συμπληρώνεται εντός του τρέχοντος μηνός, αλλά η ελληνική πλευρά επιδιώκει τώρα να εξασφαλίσει έγκριση για παράταση λειτουργίας.
Η νέα πρόταση
Με υπουργική απόφαση του 2016 το όριο «ζωής» αυξήθηκε στις 32.000 ώρες. Όμως η παράταση αυτή δεν έχει εγκριθεί από τις Βρυξέλλες – το ελληνικό αίτημα απερρίφθη από τις υπηρεσίες της Κομισιόν.
Το υπουργείο Ενέργειας επανέρχεται τώρα με βελτιωμένη πρόταση, που περιλαμβάνει επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό της μονάδας, ώστε να περιορισθεί η εκπομπή ρύπων και να αξιοποιηθεί το κοίτασμα λιγνίτη που εξασφαλίζει φθηνότερη ενέργεια.
Η μονάδα στην Καρδιά Κοζάνης λειτουργεί από τη δεκαετία του 1980 και παρέχει στο δίκτυο 1.259 MW, ενώ εξασφαλίζει επίσης την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας.
Απασχολεί 400 άτομα, που θα μεταφερθούν σε άλλες μονάδες ή θα αποχωρήσουν με εθελούσια έξοδο, εάν κλείσει. Πιο ασφαλείς είναι οι θέσεις των 800 εργαζομένων στα ορυχεία, που θα συνεχίσουν να λειτουργούν τροφοδοτώντας γειτονικούς λιγνιτικούς σταθμούς.
Και ιδιώτες στη μονάδα Αμυνταίου
Σε σημερινή σύσκεψη με βουλευτές, εκπροσώπους φορέων της Δυτικής Μακεδονίας και στλέχη της ΔΕΗ, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θ αποδεχθεί το ελληνικό βελτιωμένο σχέδιο και θα δώσει πράσινο φως για να συνεχισθεί η λειτουργία της μονάδας.
Γνωστοποίησε επίσης ότι έχει αποφασισθεί να αναβαθμιστεί - σε συνεργασία με ιδιώτες - η μονάδα στο Αμύνταιο, που εξασφαλίζει στο σύστημα 600 MW και έχει εξαιρεθεί από τη συμφωνία με τους Θεσμούς για τον ενεργειακό τομέα.
Ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο project εκσυγχρονισμό της έχουν εκδηλώσει οι όμιλοι Κοπελούζου, Μυτιληναίου και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.