Πολιτική

Διαφοροποίηση ασύλου και ιδιωτικά ΑΕΙ στην ατζέντα Μητσοτάκη


Για την κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια, μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας αιχμές προς την κυβέρνηση, ενώ σημείωσε πως θα αγωνιστεί για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημιών, θα επαναφέρει τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, καθώς επίσης ότι το άσυλο με την σημερινή του μορφή θα καταργηθεί.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, τόνισε: "Όσα συμβαίνουν στη χώρα το τελευταίο διάστημα δημιουργούν μια εικόνα πολιτικής παρακμής. Υπουργοί λένε πρωτοφανή πράγματα ο ένας για τον άλλο. Ενώ η κυβέρνηση πολιτεύεται με κυνισμό και διγλωσσία. Ο συγκυβερνήτης απειλεί ότι θα ρίξει μία κυβέρνηση, στην οποία δίνει χρόνο για να ολοκληρώσει το εγχείρημα για το οποίο λέει ότι θα την ρίξει. Αυτό παραπέμπει σε έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Όλα αυτά σε μια βαριά κοινωνικο-οικονομική ατμόσφαιρα όπου η υπερφορολόγηση φέρνει φτωχοποίηση και η γενίκευση της ανομίας προκαλεί παντού ανασφάλεια".

Σχετικά με την Παιδεία ανέφερε ότι "οι δυνάμεις που συνδέονται με αυτούς που κυβερνούν επιχειρούν ένα άτυπο, αλλά διαρκές πραξικόπημα, οι δυνάμεις αυτές επιχειρούν να ελέγξουν τους χώρους του πανεπιστημίου με τη βία. Να αποτρέψουν  την ελεύθερη έκφραση με τη βία. Να επιβάλλουν αποφάσεις με τη βία. Να σπείρουν το φόβο σε όποιον διαφωνεί μαζί τους με τη βία". 

Παράλληλα, σημείωσε πως "όταν μιλάμε για ανώτατη παιδεία μιλάμε για δημόσια ανώτατη παιδεία", ενώ υπογράμμισε ότι η ΝΔ θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος. Έτσι ώστε να μπορούν επιτέλους να δημιουργηθούν μη κρατικά πανεπιστήμια και στη χώρα μας. Ωστόσο πρόσθεσε το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί, να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί, ενώ ανέφερε πως δημόσια εκπαίδευση είναι ο μόνος δοκιμασμένος μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας και πρόσθεσε ότι "για μένα η εκπαίδευση δεν είναι άλλος ένας τομέας κυβερνητικής πολιτικής. Είναι απόλυτη προσωπική προτεραιότητα. 

Εν συνεχεία μίλησε και  για το N.4009 του 2011 που "υπήρξε μία εμβληματική μεταρρύθμιση. Το πρώτο μεγάλο παράδειγμα διακομματικής συνεννόησης.  Ένα βήμα εκπαιδευτικού εκσυγχρονισμού, σε συνέχεια της προσπάθειας της Μαριέττας Γιαννάκου, το 2007. Από την άποψη αυτή, θα μπορούσε να αποτελέσει βάση του προβληματισμού μας για έναν «4009 plus», φυσικά με την ενεργό συμμετοχή και τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας".

"Ο κόσμος βαδίζει γοργά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση αλλάζοντας επιστημονικά, τεχνολογικά και κοινωνιολογικά δεδομένα οι κύριοι Γαβρόγλου και Τσίπρας μάς πάνε πίσω στα χαμηλά της δεκαετίας του '80: Η εκλογή πρυτάνεων από ξεχωριστά ψηφοδέλτια αναστατώνει τη ζωή στα Α.Ε.Ι με μόνο στόχο τον κομματικό έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιολόγηση ουσιαστικά ακυρώθηκε με την υποβάθμιση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας και με το bullying που έζησαν οι καταξιωμένοι επιστήμονες του εξωτερικού οι οποίοι κλήθηκαν να βοηθήσουν με τις  ιδέες τους. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα αντί για εργαλείο ανάπτυξης, αλλά και εσόδων, μένουν αλυσοδεμένα από συνεχή αντικίνητρα προς τους διδάσκοντες. Η καθημερινότητα στις Σχολές, μάς απειλεί και μας προσβάλλει όλους: Στην ΑΣΟΕΕ, στο Πολυτεχνείο, στο Αριστοτέλειο και σε πολλά ακόμη πανεπιστήμια, χώροι που έχουν καταληφθεί έχουν γίνει  επίσημα γιάφκες κουκουλοφόρων", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτονταςότι "Οι Ρουβίκωνες έφτασαν στο σημείο να καταλαμβάνουν  και να έχουν μάλιστα το θράσος και να το ανακοινώνουν, γραφεία μέσα στη Φιλοσοφική. Και κάθε τόσο, οι καθηγητές και οι φοιτητές υφίστανται επιθέσεις από τραμπούκους ή εμποδίζονται στο έργο τους από κάθε είδους παρανόμους. Σε όλα αυτά, η κυβέρνηση απαντά με μία απαράδεκτη διάταξη για το άσυλο και με το κατάπτυστο πόρισμα Παρασκευόπουλου".

Για όσα συνέβησαν χθες στο γραφείο του κ. Γαβρόγλου, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε "ήταν απογοητευτική και ντροπιαστική για τον ίδιο, ασχέτως αν δεν έδειξε καν να το αντιλαμβάνετα", ενώ ενώ επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση "που όλα αυτά τα χρόνια εξέθρεψε τέτοια φαινόμενα", συμπληρώνοντας ότι η πάταξη της πρωτοφανούς ανομίας στα πανεπιστήμια, η ασφάλεια των ακαδημαϊκών χώρων και η ποιοτική αναβάθμιση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας. Για το άσυλο ανέφερε: "Σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπου τα ατομικά δικαιώματα διασφαλίζονται πλήρως, η παρακαταθήκη του ακαδημαϊκού ασύλου δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής κατάχρησης και ιστορικής διαστρέβλωσης. Γι' αυτό και το άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί. Ως εδώ !". Κριτική όμως άσκησε και στο "επικίνδυνο πείραμα της κυβέρνησης", όπως το χαρακτήρισε "χωρίς αξιολόγηση αφομοίωση των τεχνολογικών ιδρυμάτων στα πανεπιστήμια. Αντί της αναβάθμισης με κριτήρια ακαδημαϊκά και σοβαρή μελέτη, το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να συρρικνώσει τον τεχνολογικό τομέα, επιβαρύνοντας και με πρόσθετα προβλήματα τα ιδρύματα που τον υποδέχονται".

Αναφορικά με τους μισθούς των πανεπιστημιακών σημείωσε ότι ενώ από το 2014 η μισθοδοσία της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 1,5 δις και το 2019 η αύξηση θα φτάσει τα 2 δις, οι αμοιβές των πανεπιστημιακών μειώνονται. Αυτό, είπε οφείλεται "στις στρατιές των μετακλητών, στους συμβασιούχους-πελάτες σε θέσεις αμφίβολης χρησιμότητας και στα κομματικά ρουσφέτια κάθε είδους". υποσχέθηκε ότι θα "θα δούμε εκ νέου το ειδικό μισθολόγιο με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ," και πρόσθεσε ότι θα επιταχυνθούν και θα γίνουν πιο ευέλικτες οι διαδικασίας για τους Ειδικούς Λογαριασμούς Έρευνας.

Τελειώνοντας, ανέφερε πως στο πλαίσιο του Συντάγματος τα ΑΕΙ πρέπει να έχουν πλήρη αυτονομία που σημαίνει ότι "τα πανεπιστήμια απελευθερώνονται από τα δεσμά του υπουργείου και εγκαθιστούν νέους, προωθητικούς θεσμούς αξιολόγησης και λογοδοσίας".  

"Τα Πανεπιστήμια, πρέπει να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του αριθμού των εισακτέων και πρόσθεσε ότι ενώ δεν θα αλλάξει άμεσα το σύστημα εισαγωγής, εντούτοις θα επαναφέρει την βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Όλα αυτά θα αποτυπωθούν σε ένα νέο νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα έχει ψηφιστεί το πρώτο τρίμηνο της νέας διακυβέρνησης", κατέληξε ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις