Ενέργεια

"Διαζύγιο" Κοπελούζου-Ρώσων στο φυσικό αέριο


Οι μεγάλες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οδηγούν σε "συναινετικό διαζύγιο" τον όμιλο Κοπελούζου και τον ρωσικό κολοσσό Gazprom: 32 χρόνια μετά την ίδρυση της κοινής (50/50) εταιρείας "Προμηθέας Gas" που έφερε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα, οι Ρώσοι αποχωρούν μεταβιβάζοντας το μερίδιο τους στον Κοπελούζο.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, αναμένεται να επικυρωθεί την προσεχή Παρασκευή από το ΔΣ της μητρικής Gazprom στη Μόσχα, η οποία συμμετέχει στην ελληνική εταιρεία μέσω της θυγατρικής Gazprom Export.

Ο όμιλος Κοπελούζου γίνεται πλέον μοναδικός μέτοχος της "Προμηθέας Gas", η οποία βρίσκεται πλέον σε φάση συρρίκνωσης εργασιών, καθώς περιορίζονται οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ πολλοί μεγάλοι καταναλωτές από την Ελλάδα έχουν συνάψει απ' ευθείας συμβόλαια με την Gazprom.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου στο Euro2day, το "διαζύγιο" ήταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, που υπαγορεύτηκε από σταδιακή μείωση των πωλήσεων ρωσικού αερίου στην ελληνική αγορά μέσω της Προμηθέας Gas. Το επέβαλαν εντέλει λειτουργικοί λόγοι του ελληνικού ομίλου, ο οποίος έχει αναπτύξει πλέον διαφοροποιημένες δραστηριότητες, ενώ οι μπίζνες με τη Ρωσία μετά τη ρωσο-ουκρανική κρίση δεν είναι πλέον "δημοφιλείς" σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Προμηθέας Gas έφερνε στην ελληνική αγορά περί το 1 δισ. κ.μ. ρωσικού αερίου ετησίως. Με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης η ποσότητα αυτή άρχισε να μειώνεται, για να φθάσει στα περίπου 500.000 κ.μ. Από αυτά, περί τα 400.000 κ.μ. συμφωνήθηκε πέρυσι να τα προμηθεύεται η ΔΕΗ απευθείας από τη Ρωσία. Έτσι, απέμειναν στην Προμηθέας Gas για διάθεση στην εγχώρια αγορά μόνον 100.000 κ.μ.

Σήμερα, μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Gazprom Export έχουν επίσης η ΔΕΠΑ Εμπορίας (περί τα 2 δισ. κ.μ.) και η Mytilineos (για περίπου 1 δισ. κ.μ.).

Η Προμηθέας Gas θα συνεχίσει να λειτουργεί ως εταιρία αερίου. Το υφιστάμενο συμβόλαιο της με την Gazprom θα διατηρηθεί έως τη λήξη του, το 2027.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα