Χρηστικά

Εισφορά αλληλεγγύης: Τα σενάρια μείωσης-Τι ισχύει σήμερα 


Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 με δύο κύρια σενάρια να εξετάζονται αυτή την περίοδο

Το πρώτο σενάριο προβλέπει, σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", την οριζόντια μείωση της εισφοράς κατά 30%, που σημαίνει ότι μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει όφελος 52,8 ευρώ ετησίως, ενώ για εισόδημα 50.000 ευρώ η ελάφρυνση ανέρχεται στα 622,8 ευρώ. 

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, από 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. 

Ταυτόχρονα θα περιορισθούν όλοι οι συντελεστές της κλίμακας κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Εφόσον προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο, τότε φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος έως και 276 ευρώ

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο, όταν η κυβέρνηση θα έχει τα πρώτα ασφαλή στοιχεία για την εξέλιξη του προϋπολογισμού και τις εξελίξεις στην υγειονομική κρίση, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Τι ισχύει για το 2020

Για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2019 και φορολογούνται το 2020 δεν υπάρχουν μεταβολές στον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται και σε τεκμαρτά εισοδήματα, αλλά και σε  κατηγορίες εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, επιβάλλεται στα εισοδήματα που υπερβαίνουν το ποσό των 12.000 ευρώ με κλιμακούμενους συντελεστές. Επίσης επιβάλλεται στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων του υπόχρεου ή στο τεκμαρτό, εάν αυτό είναι μεγαλύτερο.

Παράδειγμα: ο φορολογούμενους που έχει πραγματικό εισόδημα 11.000 ευρώ, γλιτώνει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Αν όμως βαρύνεται με τεκμήρια ύψους 13.000 ευρώ, θα πληρώσει ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για το ποσό των 13.000 ευρώ.

Η εισφορά, για τους μισθωτούς και συνταξιούχους παρακρατείται κάθε μήνα από τα λογιστήρια και εάν υπάρχει διαφορά, καταλογίζεται και καταβάλλεται με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Επίσης, ο μισθωτός και ο συνταξιούχος, ενώ του παρακρατείται η αναλογούσα εισφορά στο μισθό ή στην σύνταξη, εάν έχει και άλλα εισοδήματα, τότε η επιπλέον εισφορά θα τους καταλογιστεί με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που νομοθετήθηκε από το 2011, από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ως «προσωρινό» μέτρο, αλλά σχεδόν 10 χρόνια αργότερα διαπιστώνουμε ότι μονιμοποιήθηκε και αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και ένα επιπλέον βάρος για τους φορολογούμενους.

Πώς υπολογίζεται

Αναλυτικότερα, η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται στο άθροισμα που προκύπτει από τις ακόλουθες κατηγορίες εισοδημάτων:

  • Εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.
  • Εισοδήματα από εκμετάλλευση κεφαλαίου, δηλαδή ενοίκια, τεκμαρτά μισθώματα ιδιοχρησιμοποίησης, τεκμαρτά μισθώματα δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.
  • Εισοδήματα από επιχειρηματικές και γεωργικές δραστηριότητες.
  • Εισοδήματα από υπεραξίες ή κέρδη που έχουν προκύψει λόγω πώλησης επιχειρήσεων, μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρίες και παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.
  • Ορισμένα επιδόματα που καταβάλλονται σε αναπήρους και χαμηλοσυνταξιούχους, όπως το εξωϊδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών (όχι ολικά τυφλών) και προσώπων με απόλυτη αναπηρία κάτω από 80% καθώς και το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (το Ε.Κ.Α.Σ.).
  • Λοιπά εισοδήματα που φορολογούνται με ειδικό τρόπο, όπως τα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας, οι τόκοι καταθέσεων, οι τόκοι από έντοκα γραμμάτια, ομόλογα, ομολογιακά δάνεια και REPOS, τα μερίσματα ανωνύμων εταιρειών, ναυτιλιακών εταιριών και ΕΠΕ, οι αμοιβές και οι μισθοί των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ανωνύμων εταιρειών, τα εισοδήματα από την εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και τα ποσά αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων.
  • Επιδόματα και βοηθήματα, τα οποία δίδονται ως κοινωνικές παροχές για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται ευπαθείς ομάδες φορολογούμενων. 

Η κλίμακα υπολογισμού

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με κλίμακα συντελεστών από 2,2% έως και 10% με την ακόλουθη κλίμακα:

eisfora

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα