Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο ετοιμάζουν οι τράπεζες για τον τρόπο ένταξης των κόκκινων δανειοληπτών στο νόμο Κατσέλη και στις νέες διατάξεις που θα τον αντικαταστήσουν. Στόχος του να περιορίσουν την "καταχρηστική" αξιοποίηση των προστατευτικών διατάξεων από οφειλέτες στεγαστικών δανείων οι οποίοι δεν πληρούν ούτε κατ' ελάχιστον τα κριτήρια ένταξης.
Το σχέδιο των τραπεζών περιλαμβάνει μία βασική αλλαγή: Η ένταξη στο καθεστώς προστασίας θα γίνεται αυτόματα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανάλογης του Εξωδικαστικού Μηχανισμού - και όχι μέσω της δικαστικής οδού, όπως τώρα.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η πρώτη επαφή κυβέρνησης και τραπεζών για το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, ο οποίος θα πάψει να ισχύει στο τέλος Φεβρουαρίου.
Ωστόσο η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει νωρίτερα, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου το νέο πλαίσιο, προκειμένου να το θέσει υπόψη των θεσμών και να ξεμπλοκάρει η δόση των 640 εκατ. ευρώ, από τις επιστροφές των ANFAs και των SMPs.
Κοινή συνισταμένη των προτάσεων κυβέρνησης και τραπεζών είναι το κυπριακό μοντέλο ΕΣΤΙΑ, το οποίο προβλέπει την επιδότηση των αδύναμων δανειοληπτών, με το 1/3 της δόσης των δανείων, μετά από διευθέτηση της οφειλής με περισσότερες δόσεις και ενδεχομένως τη διαγραφή μέρους της οφειλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες προτείνουν μια σημαντική αλλαγή στη διαδικασία ένταξης στο καθεστώς προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών: Να χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού, μέσω της οποίας θα εντάσσονται. Με μια τροποποίηση της σχετικής εφαρμογής, ο δανειολήπτης θα εισάγει τα στοιχεία του, όπως:
- οικογενειακή κατάσταση,
- ύψος δανείου,
- ανεξόφλητο υπόλοιπο,
- εναπομένουσα διάρκεια του δανείου,
- αντικειμενική αξία κατοικίας,
- εισοδήματα,
- λοιπά περιουσιακά στοιχεία πλην της πρώτης κατοικίας
- άλλες οφειλές προς εφορία, ταμεία ή τράπεζες
Η εφαρμογή, με αντικειμενικά κριτήρια, θα ενημερώνει αυτομάτως τον οφειλέτη εάν πληροί τα κριτήρια ένταξης σε καθεστώς προστασίας ή απορρίπτεται.
Εάν κρίνεται επιλέξιμος προς ένταξη, θα ενημερώνεται αυτομάτως για το καθεστώς που του προτείνεται, όπως είναι οι δόσεις, το ενδεχόμενο «κούρεμα» και το ύψος της επιδότησης που θα λαμβάνει εάν αποδεχτεί τη ρύθμιση.
Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θέλουν να στερήσουν από τους δανειολήπτες τη δυνατότητα να προσφεύγουν στα δικαστήρια και να εξασφαλίζουν πολύμηνη - έως και διετή - προστασία.
Όπως σημειώνουν αρμόδιοι τραπεζικοί παράγοντες, οποιοσδήποτε δανειολήπτης μπορεί τώρα να υποβάλει αίτημα στο Ειρηνοδικείο, χωρίς να πληροί κανένα από τα κριτήρια ένταξης. Μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του, προστατεύεται έναντι των όποιων μέτρων μπορεί να λάβει η τράπεζα, ακόμη και έναντι των πλειστηριασμών.
Το χρονικό διάστημα από τη στιγμή της υποβολής της αίτησης, μέχρι και την εκδίκασή της φτάνει σε μια διετία.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, από τα 100 αιτήματα προστασίας που υποβάλλονται, οι 60 δικαιώνονται και εντάσσονται στο ν. Κατσέλη. Οι υπόλοιποι 40, απλά εξασφαλίζουν μια διετία αναστολής των μέτρων που μπορούν να λάβουν οι τράπεζες εναντίον τους.