Αγορές

Επιφυλακτικότητα στο ΧΑ, ώσπου να κλείσουν τα Παράγωγα


To μέγα-deal στις ΑΠΕ με την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στην Masdar των Εμιράτων δημιουργεί κλίμα και νέες προσδοκίες στο χρηματιστήριο, καθώς μεγάλο μέρος από τα 2,4 δισ. ευρώ του τιμήματος εκτιμάται ότι θα επανατοποθετηθεί στην αγορά, ενισχύοντας τη ρευστότητα και τις αποτιμήσεις.

Ομως το "καλό νέο" αντισταθμίζεται εν μέρει από την είδηση ότι επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στα "υπερκέρδη" των διυλιστηρίων και οι δύο εισηγμένες επιχειρήσεις του κλάδου (Motor OIl και ΕΛΠΕ) θα υποχρεωθούν να πληρώσουν περί τα 300 εκατ. ευρώ, με ανάλογη  επιβάρυνση των αποτελεσμάτων τους. Φυσικό επακόλουθο η σημερινή  υποχώρηση των τιμών των μετοχών τους.

 Κατά τα άλλα η αγορά συνεχίζει στο γνωστό τέμπο των τελευταίων ημερών και οι δείκτες κινούνται ανοδικά, καταγράφοντας μικρά κέρδη (ΓΔ +0,20%). Ο τζίρος είναι αυξημένος (37 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες), ενώ "περίεργη" άπνοια επικρατεί στο τραπεζικό ταμπλό, που κάλυπτε τις προηγούμενες μέρες περίπου 60% του συνολικού τζίρου.

Εμφανής η επιφυλακτικότητα ενόψει του αυριανού κλεισίματος των Παραγώγων, που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ορόσημο για την πορεία της αγοράς.

Θετική εικόνα και μικρά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.Οι βασικοί δείκτες κερδίζουν σταδιακά έδαφος και ο DAX  ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 0,65% - όπως και ο CAC40  στο Παρίσι.

Οριακές μεταβολές στις τιμές/αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης. Ασθενείς πιέσεις στα γερμανικά, ενισχύονται τα ελληνικά και η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινούνται από το ξεκίνημα της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος. Τα τελευταία λεπτά διολισθαίνουν με αργό ρυθμό, χάνοντας μέρος των κερδών τους. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά τείνει να δημιουργήσει βάση  στην περιοχή των 1.423 μονάδων.

Προς το παρόν ο  Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.429,3 μονάδες με άνοδο 0,20%. Μέχρι στιγμής έχει σημειώσει υψηλό +0,59% στις 1.434,66 μονάδες και χαμηλό +0,03% στις 1.426,61
Ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,28% στις 3.464,2 μονάδες. Στο κόκκινο με -0,30% ο δείκτης των mid caps
 Ο τραπεζικός δείκτης  πήγε από μέχρι +1,14% και τώρα έχει χάσει σχεδόν όλα τα κέρδη του.

Στο τραπεζικό ταμπλό προηγείται η απολύτως "κοντρολαρισμένη" Optima με άλμα +5%. Ακολουθούν Attica Bank +3,2%, Eurobank +1%, Πειραιώς +0,2%. Στο κόκκινο Alpha -0,6%, Τρ. Ελλάδος -0,4%, Εθνική -0,2%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,8%, ΔΕΗ +1,5%, Τιτάν και Aegean +1,2%, Quest +1%, ΤΕΝΕΡΓΑ και Βιοχάλκο +0,8%, Coca-cola +0,7%.

Στον αντίποδα Motor Oil -2,9%, ΕΛΠΕ -2,6%,  Ελλάκτωρ -0,6%,  ΟΠΑΠ -0,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα