Παρά την έντονη διπλωματική πίεση από τη Γαλλία και την Ιταλία, οι εισαγωγές κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβαρυνθούν με δασμούς 15%, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η απόφαση αυτή έρχεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το νέο δασμολογικό καθεστώς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, με την καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής των δασμών να είναι η 1η Αυγούστου.
Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εμπορίου, Olof Gill, η ΕΕ έχει καταφέρει να εξασφαλίσει εξαιρέσεις για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων από το γενικό δασμολογικό συντελεστή 15%.
Ωστόσο, για τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά, το αίτημα εξαίρεσης δεν έγινε δεκτό, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα προϊόντα να υπαχθούν στο ανώτατο επίπεδο δασμών.
«Δεν αναμένουμε ότι το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά θα συμπεριληφθούν στην πρώτη ομάδα εξαιρέσεων που θα ανακοινώσει αύριο η Ουάσινγκτον, επομένως τα προϊόντα αυτά θα υπόκεινται στο ανώτατο όριο του 15%», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Gill.