Επίθεση από Ισραηλινούς εποίκους δέχθηκε τηλεοπτικό συνεργείο της Deutsche Welle (DW) στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προκαλώντας διεθνή ανησυχία και αντιδράσεις από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία ζήτησε την εξασφάλιση της ασφάλειας των δημοσιογράφων στην περιοχή.
Το περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή, όταν μια ανταποκρίτρια του γερμανικού δημόσιου μέσου και ένας εικονολήπτης δέχθηκαν λιθοβολισμό και καταδιώχθηκαν από εποίκους κοντά στο χωριό Σιντζίλ, βόρεια της Ραμάλα, κατά τη διάρκεια κάλυψης διαδήλωσης ενάντια στη βία των εποίκων. Σύμφωνα με την DW, οι δημοσιογράφοι κατάφεραν να διαφύγουν χωρίς να τραυματιστούν, ωστόσο το όχημά τους υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.
Ο γενικός διευθυντής της DW, Πέτερ Λίμπουργκ, καταδίκασε έντονα την επίθεση: «Απαιτούμε πολύ ξεκάθαρα η ισραηλινή κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των δημοσιογράφων στην Δυτική Όχθη. Η ελευθερία του Τύπου και κατ' επέκταση η ασφάλεια των δημοσιογράφων είναι απαραίτητος πυλώνας κάθε δημοκρατίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερμανός πρέσβης στο Ισραήλ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος μέσω ανάρτησής του στο «Χ» (πρώην Twitter), εξέφρασε τον προβληματισμό του:«Η ελευθερία του Τύπου και η ασφάλεια των δημοσιογράφων πρέπει να είναι εγγυημένες. Το έργο τους είναι απαραίτητο, ενόψει της αυξανόμενης βίας των εξτρεμιστών εποίκων».
Την άμεση διερεύνηση του περιστατικού ζήτησε και η Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV). Ο πρόεδρος της, Μίκα Μπόιστερ, σημείωσε:«Δεν μπορεί οι ριζοσπαστικοί έποικοι να κυνηγούν ατιμώρητοι εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης. Αυτό δεν πρέπει να μείνει χωρίς συνέπειες».
Το Σιντζίλ, όπου σημειώθηκε η επίθεση, βρίσκεται υπό παλαιστινιακή διοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων, την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε εκεί διαδήλωση κατοίκων κατά των καταλήψεων γης από εποίκους και της κλιμακούμενης βίας στην περιοχή.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ισραηλινές αρχές τοποθέτησαν φράκτη κοντά στο χωριό, αποκόπτοντας την πρόσβαση στον κύριο οδικό άξονα 60, με συνέπεια ορισμένοι κάτοικοι να αδυνατούν να φτάσουν στα γειτονικά χωριά τους, ενώ έχουν σημειωθεί σοβαρές καταστροφές σε καλλιέργειες.
Πέρα από τη DW, στην περιοχή βρίσκονταν δημοσιογράφοι από τους New York Times, τη Washington Post και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), οι οποίοι επίσης αποχώρησαν εσπευσμένα λόγω των επιθέσεων από εποίκους, σύμφωνα με την DW.