Χθες αργά το απόγευμα εκδόθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου, το οποίο καταγράφει τις σοβαρές παραλείψεις που οδήγησαν στο θάνατο του 19χρονου, τον Αύγουστο του 2023, σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική.
Το βούλευμα, που εκτείνεται σε πάνω από 100 σελίδες, απορρίπτει κατά πλειοψηφία την εισαγγελική πρόταση για μετατροπή της κατηγορίας σε θανατηφόρα έκθεση. Αντιθέτως, αποφασίζεται να δικαστούν ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ, η σύζυγός του ως συνδιαχειρίστρια, και ο χειριστής του επικίνδυνου παιχνιδιού για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία και κατά συρροή. Ο μηχανολόγος μηχανικός που είχε προσκομίσει τα πιστοποιητικά ελέγχου κατηγορείται για απλή συνέργεια.
Το βούλευμα αναδεικνύει ότι το παιχνίδι ήταν ιδιοκατασκευή, αποτελούμενο από συρραφή υλικών χωρίς εγγύηση ασφαλείας ή πρότυπο κατασκευαστή.
Η πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε κατά την προκαταρκτική εξέταση κατέγραψε έξι βασικές αστοχίες: Μη αντικατάσταση των μεταλλικών δομών του αμαξιδίου, που παρουσίαζαν εκτεταμένη διάβρωση εσωτερικά και εξωτερικά, ορατή με γυμνό μάτι, έλλειψη ρυθμιστή ταχύτητας (κόφτη) για αυτόματη μείωση της ταχύτητας σε περίπτωση υπέρβασης ορίου, απουσία σαφών βιομετρικών κριτηρίων για τους χρήστες, ανεπαρκής εκπαίδευση του χειριστήα μη διεξαγωγή ελέγχου από αναγνωρισμένο φορέα για τη χορήγηση πιστοποιητικού έγκρισης τύπου, έλλειψη οπτικού ή δοκιμαστικού ελέγχου από πιστοποιημένο και αδειοδοτημένο προσωπικό.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στο βούλευμα τονίζεται ότι μετά το τραγικό περιστατικό, ο ιδιοκτήτης κατέστρεψε αυτοβούλως το παιχνίδι, πιθανόν για να απομακρύνει ενοχοποιητικά στοιχεία.
Τέλος, αποφασίστηκε η παράταση της προσωρινής κράτησης για τον 59χρονο ιδιοκτήτη, ενώ οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.