Οικονομία

Επικεφαλής θεσμών στην Ελλάδα: Πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία


Προτροπή στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ειδικά στον τομέα της Δικαιοσύνης και της οικονομίας, απηύθυναν από το πάνελ του 28th Annual Economist Government Roundtable, οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Παράλληλα, ζήτησαν να αυξηθούν οι δαπάνες για υγεία και εκπαίδευση, οι οποίες υπολείπονται σε σχέση με άλλες χώρες. Όλοι πάντως συμφώνησαν ότι το ελληνικό χρέος είναι σε καλή τροχιά και θεωρούν ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί, αλλά η Ελλάδα δεν αλλάξει ρότα.

Ο επικεφαλής του ΣΟΕ, Μιχάλης Αργυρού, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, κάτι που φαίνεται και από τον όγκο των επενδύσεων που έχουν έρθει στη χώρα. «Η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο το 2020 όσον αφορά τα δημοσιονομικά της. Έχουμε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όσο και σε σχέση με τους ομολόγους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε σταθερά και υγιή πλεονάσματα τα τελευταία χρόνια. Με βάση τα στοιχεία, έχουμε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία πέντε χρόνια, με τον όγκο των επενδύσεων να έχει αυξηθεί κατά 40% τα τελευταία πέντε χρόνια» ανέφερε.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Julia Lendvai, mission chief for Greece στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φαίνεται ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτελεί κίνητρο για τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, σημείωσε ότι θα πρέπει πλέον να υπάρξει μεγαλύτερη τόλμη από την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, ειδικά στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και στον οικονομικό τομέα.

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη για δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Κράτησε πάντως αποστάσεις από τα όσα συμβαίνουν στο διεθνές περιβάλλον, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Ο Joong Shik Kang, mission chief for Greece στο ΔΝΤ, σημείωσε ότι το ΑΕΠ στην Ελλάδα έχει αυξηθεί πάνω από 16%, και σε αυτό έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η δημοσιονομική προσαρμογή. Βασική επιδίωξη, τόνισε, είναι «να πετύχουμε υψηλή ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο. Στόχος είναι να έχουμε δημοσιονομική ανάπτυξη με φιλικό τρόπο». Ανέφερε επίσης ότι «η εκτίμησή μας είναι ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα εκτροχιαστεί». Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τόνωσης των δαπανών για υγεία και εκπαίδευση, αναφέροντας ότι «οι δαπάνες στην υγεία και στην εκπαίδευση είναι χαμηλότερες από τους ομόλογούς της και πρέπει να διευρυνθούν ή τουλάχιστον να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα».

Από την πλευρά του, ο Paolo Fioretti, mission chief for Greece στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, είπε ότι «ένας ενάρετος κύκλος ξεκίνησε να αποδίδει τον τελευταίο χρόνο και υπό προϋποθέσεις μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση του δημοσίου χρέους» και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Καθοριστικός είναι ο ρόλος των τραπεζών σε αυτόν τον ενάρετο κύκλο. Πέρα από την ανάπτυξη, η Ελλάδα ήταν συνεπής στη δημοσιονομική της πειθαρχία. Η οικονομία αναπτύσσεται και οι τράπεζες έχουν πολύ καλές επιδόσεις. Ξεκλειδώνει η ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα