Οικονομία

Eurostat: Στο 2,5% ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και ευρωζώνη τον Ιούνιo


Αναθεωρημένα επί τα χείρω, έστω και οριακά, είναι τα τελικά στοιχεία της Εurostat για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Ιούνιο, καθώς διαμορφώνεται στο 2,5% από το 2,4% που κατέγραψαν τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Σ’ ό,τι αφορά στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,5% τον Ιούνιο, από 2,6% τον Μάιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, κυμαίνονταν στο 5,5%. Παράλληλα, στην ΕΕ ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,6% τον Ιούνιο του 2024, από 2,7% τον Μάιο, όταν τον ίδιο μήνα του 2023 άγγιζε το 6,4%.

Ο χαμηλότερος ρυθμός ανόδου καταγράφηκε στη Φινλανδία (0,5%), στην Ιταλία (0,9%) και στη Λιθουανία (1,0%), ενώ πρωταγωνίστριες στις αυξήσεις των τιμών ήταν το Βέλγιο (5,4%), η Ρουμανία (5,3%), η Ισπανία και η Ουγγαρία (3,6%). Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε σε 17 κράτη, παρέμεινε σταθερός σε 1 και επιταχύνθηκε σε 9.

Επίσης τον Ιούνιο η υψηλότερη συμβολή στον ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,84 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,48 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,17 π.μ.) και την ενέργειας (+0,02 π.μ.) σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η εικόνα από ΕΛΣΤΑΤ: Υψηλές τιμές σε υπηρεσίες και τρόφιμα

Η ΕΛΣΤΑΤ, βάσει του εθνικού δείκτη που χρησιμοποιεί, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός τον Ιούνιο «έπεσε» στο 2,3% από το 2,4% που ήταν τον Μάιο. Η ακρίβεια, ωστόσο και οι ανατιμήσεις επιμένουν, με τις τιμές των τροφίμων να αποτελούν τη βασική σταθερά. Παράλληλα, όμως, όπως έχει παρατηρηθεί συνολικά στην Ευρωζώνη, οι τιμές των υπηρεσιών έχουν πάρει την ανιούσα, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τον εθνικό δείκτη που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 2,1%. Συγκεκριμένα αυξήθηκαν οι τιμές-σε ετήσια βάση-σε κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, λαχανικά κατεψυγμένα, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, καφές-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά χυμούς φρούτων. 

Υψηλά κινήθηκαν οι μεταφορές (3,2%), ο δείκτης που αφορά ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια (5,3%), η ένδυση-υπόδηση (4,6%) και λοιπές υπηρεσίες (2,2%).

Μειώσεις εμφάνισαν οι τιμές στις κατηγορίες της στέγασης, των διαρκών αγαθών και των επικοινωνιών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα