Θέτοντας ως στόχο την αναχαίτηση της αυξανόμενης τάσης που καταγράφεται στους απλήρωτους φόρους, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο που θα επιβραβεύει τους συνεπείς φορολογούμενους, κυρίως μέσω εκπτώσεων.
Ο κύριος άξονας του κυβερνητικού σχεδίου προβλέπει κλιμακωτές εκπτώσεις από 2% έως 4%, για τους φορολογούμενους που υποβάλλουν νωρίτερα τις φορολογικές τους δηλώσεις και εξοφλούν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος. Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να καθιερώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από το 2025, χωρίς τις καθιερωμένες παρατάσεις, αλλά και την επιβολή ποινών στις επιχειρήσεις και τους φορείς που καθυστερούν την αποστολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) των βεβαιώσεων αποδοχών μισθών και συντάξεων ή άλλων απαραίτητων στοιχείων.
Τα φοροκίνητρα και δη οι εκπτώσεις θα συμπεριληφθούν στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο και θα τεθούν σε ισχύ από το 2025, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ.
Ειδικότερα το βασικό σενάριο που αφορά τις κλιμακωτές εκπτώσεις έχει ως εξής:
- 4% αν η δήλωση υποβληθεί 3 μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ ο φόρος που αναλογεί,
- 3% αν η διαδικασία γίνει 2 μήνες πριν την λήξη προθεσμίας,
- 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.
Υπάρχει και εναλλακτικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο η έκπτωση ανέρχεται:
- Στο 4% αν η φορολογική δήλωση υποβληθεί μέχρι τέλος Μαΐου και ο φόρος εισοδήματος πληρωθεί εφάπαξ, και:
- 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει Ιούνιο – Ιούλιο.
Το ισχύον καθεστώς προβλέπει έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού του φόρου εφόσον εξοφληθεί έως τις 31 Ιουλίου οπότε και λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης.
Τέλος στις παρατάσεις για τις φορολογικές δηλώσεις
Σημείο αναφοράς του υπό επεξεργασία σχεδίου είναι θα μπει οριστικό τέλος στις παρατάσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Με βάση το πλάνο του οικονομικού επιτελείου, η ηλεκτρονική πύλη για τις δηλώσεις θα ανοίγει 1η Μαρτίου και θα κλείνει στις 30 Ιουνίου με αποτέλεσμα οι 6,6 εκατ. φορολογούμενοι να έχουν στην διάθεση τους ένα τετράμηνο για να πατήσουν το «κουμπί» της υποβολής. Οι ημερομηνίες θα είναι κλειδωμένες και δεν θα μπορούν να ανατραπούν.
Παράλληλα το νέο πλαίσιο θα συνοδεύεται από ποινές για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος πέρα από την έγκαιρη έκδοση όλων των στοιχείων είναι η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ χωρίς τεχνικά προβλήματα.