Περισσότερες από 1.100 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην επιτροπή εξώδικης επίλυσης φορολογικών υποθέσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από φορολογούμενους κι επιχειρήσεις που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και στο συμβούλιο της επικρατείας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, το μεγάλο ενδιαφέρον και ο όγκος ωτν υποθέσεων ανάγκασε να παρατείνει δύο φορές την προθεσμία υποβολής αιτήσεων που αρχικά εξέπνεε στις 31/12/2020. Η πρώτη παράταση ήταν για 31/3 ενώ τώρα παρατάθηκε μέχρι 30/6.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αιτήσεις αφορούν υποθέσεις εκατομμυρίων ευρώ κι εφόσον επιλυθούν με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών ωφελημένοι θα βγουν όλοι.
Έτσι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερα από τα ποσά που τους έχει καταλογίσει η εφορία ενώ το ελληνικό δημόσιο θα προσθέσει στα ταμεία του ζεστό χρήμα. Παράλληλα θα αποσυμφορηθούν τα διοικητικά δικαστήρια τα οποία έχουν κατακλυστεί από φορολογικές υποθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να ολοκληρωθεί η εκδίκαση μιας τέτοιας υπόθεσης χρειάζονται περισσότερα από 4,5 έτη.
Σύμφωνα και με την έκθεση Πισσαρίδη ένα σημαντικό τμήμα των διαφορών θα μπορούσαν να επιλυθούν χωρίς προσφυγή στη δικαιοσύνη με συμβιβασμό των διαδίκων. Όπως σημειώνουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ περίπου 10.000 φορολογικές υποθέσεις θα μπορούσαν δυνητικά να ενταχθούν σε μια τέτοια διαδικασία.
Σύμφωνα με τον νόμο οι φορολογούμενοι προκειμένου να προσφύγουν σε εξωδικαστική επίλυση μπορούν να επικαλούνται σειρά λόγων όπως:
- Χρονική παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλλει τον επίδικο φόρο
- Παραγραφή λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη
- Εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος
- Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης
- Μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων