Συμφωνία με την Ανγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό και δη για την επιστροφή αιτούντων άσυλο, είναι έτοιμος να συνάψει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τους Financial Times.
H βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος υποστηρίζει ότι «είναι ανοιχτός να προχωρήσει σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο προκειμένου να περιορίσει τις δευτερογενείς μετακινήσεις των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά μετά ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία».
Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως είναι διατεθειμένος να προσφέρει «βοήθεια» στην Καγκελάριο της Γερμανίας, η οποία πιέζεται ασφυκτικά από τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, να βρει άμεσα λύση στο προσφυγικό, το οποίο απειλεί να τινάξει στον αέρα τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό.
Για την ακρίβεια, καλούν την Μέρκελ να επισπεύσει τις διαδικασίες επιστροφής των αιτούντων άσυλο, που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες πριν φθάσουν στη Γερμανία.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, σκοπεύει να βοηθήσει τη Γερμανία, καθώς όπως υποστηρίζει στη συνέντευξή του στους FT «Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως έχουμε ορισμένες επιστροφές από τη Γερμανία, εάν αυτό βοηθήσει, στέλνοντας μήνυμα στους διακινητές (ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη ν’ αντιμετωπίσει τις παράνομες προσφυγικές ροές).
Η συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, δεδομένου ότι μόνο 50 – 100 αιτούντες άσυλο περνούν κάθε μήνα τα βόρεια σύνορα της χώρας».
Ο πρωθυπουργός που θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής για της ΕΕ, όπου το προσφυγικό έχει την πρώτη θέση στην ατζέντα, υπογράμμισε «νομίζω ότι το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι περισσότερο σοβαρό από… συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι τί Ευρώπη θέλουμε; Πρέπει να βρούμε λύση, στο πλαίσιο του διεθνούς νόμου, να μοιράσουμε το φορτίο και να μην έχουμε αυτή την άδικη κατάσταση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά επίσης και για τη Γερμανία» και κατέληξε «είναι άδικο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πηγαίνουν στη Γερμανία, εάν πιστεύουμε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα».