Τα πνεύματα τάραξε δημοσκόπηση της περασμένης Τετάρτης, που δείχνει συρρίκνωση της διαφοράς ανάμεσα στους σε Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν κατά τον δεύτερο εκλογικό γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου. Παρ’ ότι ο πρόεδρος-υποψήφιος Μακρόν, διατηρεί την προτίμηση των ψηφοφόρων, η διαφορά με την αντίπαλό του έχει, για πρώτη φορά, συρρικνωθεί στις 5 μονάδες.
Πρόκειται για τη δημοσκόπηση Εlabe (30 Μαρτίου) για λογαριασμό της BFM TV και του περιοδικού Express που δίνει στον Μακρόν 52,5% (- )στη δε Μαριν Λεπέν 47,5% (+).
Ας ληφθεί υπόψη ότι σε προηγούμενη δημοσκόπηση στις 16 Μαρτίου της Elabe έδινε 59,5% στον Μακρόν έναντι 40,5% στην Λεπέν. Μια διαφορά 7 μονάδων και για τους δύο μέσα στο 15θήμερο, με διαφορετικό πρόσημο όμως για τον καθένα: θετικό για την Λεπέν αρνητικό για τον Μακρόν.
Η ανοδική δυναμική της Λεπέν παρατηρείται και στον πρώτο γύρο όπου για πρώτη φορά έφτασε το 21% από το 18% που κινείτο σε προηγούμενες μετρήσεις του Μαρτίου, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν παρά μια «αναλαμπή» γύρω στο 30% στα μέσα Μαρτίου επανήλθε στο 28% που θεωρείται ότι αποτελεί την εκλογική του βάση.
Γιατί ανεβαίνει η Λεπέν
Το κυβερνητικό περιβάλλον δεν κρύβει πλέον την ανησυχία του και πρώτος ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ που υποστηρίζει τον Μακρόν εξέφρασε ξεκάθαρα τους φόβους του με δηλώσεις στην εφημερίδα «Λε Παριζιέν»: «Ναι, η Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να νικήσει στις προεδρικές» δήλωσε, εκτιμώντας παράλληλα ότι «το πρόγραμμά της είναι επικίνδυνο».
Ο Εντουάρ Φιλίπ δεν διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί με τη λέξη «επικίνδυνο». Αφορά στη χώρα ή στην υποψηφιότητα του Μακρόν; Το σίγουρο είναι ότι από το καλοκαίρι η Μαρίν Λεπέν επικέντρωσε το πρόγραμμά της στο θέμα της «αγοραστικής δύναμης του λαού» που οι τότε σφυγμομετρήσεις το έδιναν ήδη ως το πρώτο και βασικό μέλημα των Γάλλων, που άλλωστε παραμένει και σήμερα.
Παρά την πολιτική αναταραχή που μεσολάβησε με την υποψηφιότητα του Ερίκ Ζεμούρ (Νοέμβριος 2021) την επικέντρωση σε ζητήματα μετανάστευσης και τη συνωμοτική απειλή της «Μεγάλης Αντικατάστασης» (ήτοι του φόβου που έσπειρε ο Ζεμούρ ότι μουσουλμάνοι μετανάστες «εισβολείς» στοχεύουν να μετατρέψουν τη Γαλλία σε ισλαμικό κράτος.), η Μαρίν Λεπέν δεν παρασύρθηκε αλλά παρέμεινε σταθερή στη θεματολογία της. Αντίθετα άλλοι υποψήφιοι, όπως η Βαλερί Πεκρές της δεξιάς LR, μπερδεύτηκαν αδέξια με το θέμα της «Μεγάλης Αντικατάστασης».
Ο Ζεμούρ συνέβαλε στην «αποδοχή» της Λεπέν
Παράλληλα, η παρουσία του Ερίκ Ζεμούρ με τις ακραίες θέσεις είχε σαν συνέπεια να απαλύνει στα μάτια των εκλογέων το προφίλ της Λεπέν και να συμβάλει με την παρουσία του, στην «αποδοχή» της στη γαλλική πολιτική σκηνή.
Επίσης, παρά τις απανωτές αποχωρήσεις 10 περίπου στελεχών του κόμματος, από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Ιανουάριο, με την κλιμακωτή, μέσα στο χρόνο, προσχώρησή τους στον Ζεμούρ, η Μαρίν Λεπέν δεν πανικοβλήθηκε όπως προέβλεπαν ορισμένοι. Αντίθετα πήρε εύσημα ψυχραιμίας, παρέμεινε σταθερή χωρίς απότομες στροφές δεξιά ή αριστερά.
Ανάμεσα στους λεγόμενους «αποστάτες» είναι και η ανιψιά της, πρώην βουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ, που είχε αποσυρθεί από την πολιτική προ τριετίας και επανήλθε. Αν και η Μαρίν Λεπέν αναγνώρισε ότι «πληγώθηκε», γρήγορα αποστασιοποιήθηκε κερδίζοντας μάλιστα μια σχετική συμπάθεια του κοινού, που χαρακτήρισε ως «οπορτουνισμό» την εγκατάλειψη του κόμματος από τα στελέχη την κρίσιμη περίοδο της εκστρατείας.
Ο φόβος του «ταντέμ» Λεπέν- Ζεμούρ
Μπορεί από την αρχή του χρόνου, ο πρόεδρος Μακρόν να προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, θέση που ενδυναμώθηκε και από τη διαμεσολάβησή του για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Με το που ανακοίνωσε όμως την υποψηφιότητα του, μέσω επιστολής προς τους Γάλλους την Πέμπτη 3 Μαρτίου, που δεν έπεισε ιδιαίτερα, δέχθηκε άμεσα τα πυρά των ανταγωνιστών, ξεκινώντας από τον απολογισμό της θητείας του. Δύσκολο να απαλλαγεί από την ετικέτα του «προέδρου των πλουσίων» ή του πολιτικού που είναι αποκομμένος από τις «ουσιαστικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων», όπως του καταλογίζει η Λεπέν. Άλλωστε η κρίση με τα «κίτρινα γιλέκα» δεν έχει ξεχαστεί, τα δε οικονομικά προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί, με κίνδυνο να οξυνθούν με την Ουκρανική κρίση.
Συνειδητοποιώντας τους κινδύνους ο Μακρόν δραστηριοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα στην προσπάθεια να κερδίσει τον χαμένο χρόνο από την καμπάνια που δεν έχει κάνει έως τα τώρα. Ως κύριο αντίπαλό του βλέπει στο «ταντέμ» Λεπέν-Ζεμούρ.
Είναι σαφές ότι σε μια μονομαχία με την Λεπέν, ο Ερίκ Ζεμούρ που διακηρύσσει την ανάγκη δημιουργίας μιας «Μεγάλης Δεξιάς» με την ένωση όλων των δεξιών κομμάτων, δεν θα διστάσει να υποστηρίξει τη Λεπέν στο δεύτερο γύρο. Η δεξαμενή ψήφων του Ζεμούρ με το 11% που συγκεντρώνει, θα μπορούσε να της δώσει τη νίκη.
Ξεκινώντας από χθες σειρά εκλογικών συναντήσεων ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στην Σαράντ-Μαριτίμ (νότιο-δυτικά), όπου και άφησε να φανεί ο φόβος του: «Εγώ βλέπω, να έρχονται εδώ κούτσα – κούτσα, ο ένας πίσω από τον άλλον (Λεπέν- Ζεμούρ) ένα ταντέμ της ακροδεξιάς, που παρά τις διαφορές, παραμένουν πιστοί στις ίδιες ιδέες» δήλωσε.
Δυσαρεστημένοι αριστεροί δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν Μακρόν
Αυτόν τον φόβο που δημιούργησε το «δημοκρατικό μέτωπο» κατά την προεδρική του 2002 και απέκλεισε τον πατέρα Λεπέν, δίνοντας τη νίκη στον Ζακ Σιράκ με ένα 82,21 %! Το πρόβλημα για τον Μακρόν στην τωρινή εκλογή, είναι ότι έχει τόσο εξασθενήσει τη σοσιαλιστική παράταξη που βρίσκεται σε κίνδυνο διάλυσης, με το 2% της Αν Ινταλγκό, και όχι μόνο.
Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που έγινε πριν από ένα χρόνο ακριβώς 4 Μαρτίου 2021) από την Harris Interactive για την εφημερίδα L'Opinion, πάνω από το 50% των αριστερών ψηφοφόρων, που είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική Μακρόν, έχουν δηλώσει ότι σε περίπτωση επανάληψης της μονομαχίας Μακρόν-Λεπέν «δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν Μακρόν, προκειμένου να κλείσουν τον δρόμο για τα Ηλύσια στην Μαρίν Λεπέν».
Πηγή DW