Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας χαρακτήρισε την ενδεχόμενη άρση των αμερικανικών κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της εταιρείας Nord Stream 2 AG - η οποία διαχειρίζεται τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 – ως ένδειξη καλής θελήσεως εκ μέρους των ΗΠΑ στη διαμάχη σχετικά για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου.
«Το αντιλαμβανόμαστε ως ένα εποικοδομητικό βήμα, το οποίο θα χαρούμε να συζητήσουμε με τους εταίρους μας στην Ουάσιγκτον», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο.
Αγκάθι στις σχέσεις με Ουάσινγκτον
«Ο αγωγός Nord Stream 2 είναι το μόνο ζήτημα για το οποίο η Γερμανία και οι ΗΠΑ έχουν θεμελιωδώς διαφορετικές απόψεις. Πρέπει τώρα να δούμε πως το έργο αυτό δεν θα συνεχίσει να επιβαρύνει καθ΄οιονδήποτε τρόπο την πραγματικά εξαιρετική συνεργασία μας. Οι επόμενοι τρεις μήνες έως την επόμενη έκθεση (του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) θα πρέπει να αξιοποιηθούν για να συζητήσουμε ξανά τα προβληματικά σημεία του Nord Stream 2», πρόσθεσε ο Μάας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου «Axios» η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτίθεται να παραιτηθεί από την επιβολή κυρώσεων κατά της Nord Stream 2 AG και του Γερμανού διευθυντή της Ματίας Βάρνινγκ. Κατά το εν λόγω δημοσίευμα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτίθεται -σύμφωνα με επικείμενη έκθεσή του προς το αμερικανικό Κογκρέσο- να επιβάλει κυρώσεις μόνο σε μερικά ρωσικά πλοία. Η έκθεση προς το Κονγκρέσο υποβάλλεται κάθε 90 ημέρες. Η προθεσμία λήγει αυτήν την εβδομάδα.
Προηγουμένως ο Μάας επιβεβαίωσε κατ΄αρχήν την έκθεση : «Ουσιαστικά έχουν καταχωρηθεί ρωσικές οντότητες και πλοία και υπήρχε μια Προεδρική Απαλλαγή (άδεια εξαίρεσης από τον Πρόεδρο) για την Nord Stream 2 AΕ και τον διευθύνοντα σύμβουλό της (CEO), ο οποίος είναι Γερμανός πολίτης». Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή τον Λευκό Οίκο.
Μετά την ολοκλήρωσή του, το αγωγός Nord Stream 2 αναμένεται να μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία. Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι το έργο αυτό θα εξαρτήσει την Ευρώπη από το ρωσικό αέριο. Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής αντιτίθενται επίσης στον αγωγό. Οι υποστηρικτές του αγωγού αντιτείνουν στους Αμερικανούς ότι αναζητούν απλώς καλύτερες ευκαιρίες πώλησης για το υγροποιημένο αέριο τους στην Ευρώπη.