Βόμβα μεγατόνων από τους εισαγγελείς που ερευνούν το σκάνδαλο Novartis: Στο διαβιβαστικό σημείωμα προς τον πρόεδρο της Βουλής με το οποίο ζητείται άρση ασυλίας του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου, αναφέρεται ότι η έρευνα για τον πρώην υπουργό αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση!
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό σημείωμα προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διερευνάται μεταξύ άλλων και ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον πρώην υπουργό Υγείας την περίοδο από Απρίλιο του 2011 έως το Μάιο του 2012, κατά τη διαδικασία έγκρισης και τιμολόγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων της Novartis.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται μαρτυρίες και λεπτομερή στοιχεία, τα οποία κατά την άποψη των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών δικαιολογούν το αίτημα για άρση της ασυλίας του, ώστε να προχωρήσει η έρευνα.
Σημειώνεται ότι παραμένει ανοιχτή η έρευνα για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη, τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, τον πρώην υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.
Οι καταθέσεις που τον "καίνε"
Για τον Ανδρέα Λοβέρδο είχαν μιλήσει στις καταθέσεις τους και οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τον πρώην υπουργό ήταν ο τέταρτος μάρτυρας, που κατέθεσε επωνύμως.
Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών εστίασε στα ακριβότερα φαρμακευτικά σκευάσματα της Novartis, για τα οποία τόσο οι προστατευόμενοι μάρτυρες όσο και ο τέταρτος μάρτυρας έχουν κατηγορηματικά πει ότι η εταιρεία ωφελήθηκε σε βάρος του Δημοσίου με υπουργικές αποφάσεις. Πρόκειται για τα φάρμακα Gilenya, Tasigna, Lucentis.
Το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου ακούγεται για πρώτη φορά από τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος υποστήριξε ότι «ο Ανδρέας Λοβέρδος δωροδοκήθηκε κατ’ επανάληψη από τη Novartis, επειδή φρόντιζε να δίδεται πλήρης αποζημίωση σε φάρμακα της εταιρείας, ογκολογικά, αιματολογικά και φάρμακα σπάνιων παθήσεων».
Στο επόμενο ραντεβού του με τους εισαγγελείς λίγες μέρες αργότερα, ο «Μάξιμος Σαράφης» είπε ότι ο πρώην υπουργός είχε απευθείας επικοινωνία με τον επικεφαλής της ελληνικής Novartis Κωσταντίνο Φρουζή, μέσω των προσωπικών τους e-mails. Κατά την εκτίμηση του μάρτυρα, η ηλεκτρονική επικοινωνία σημαίνει ότι είχαν να πουν κάτι μεταξύ τους που δεν ακολουθεί την επίσημη υπηρεσιακή οδό.Γι αυτό και οι διά ζώσης συναντήσεις τους και οι τακτικές προσωπικές επαφές.
Ενδεικτικά, ο μάρτυρας ανέφερε μεταξύ άλλων για τον πρώην υπουργό ότι «γνωρίζω ότι ο Λοβέρδος για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του αναφέρει ότι «το δώρο που έλαβε για την τιμολόγηση των δύο φαρμάκων ο Ανδρέας Λοβέρδος, δεν είναι κάτω του ποσού των 200.000 ευρώ».
Η τρίτη προστατευόμενη μάρτυρας, που έχει την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», σε κατάθεση της στις 6 Νοεμβρίου 2017 είπε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος απαιτούσε τα χρήματα να του καταβάλλονται πάντοτε σε βαλίτσα.
Στο διαβιβαστικό περιλαμβάνονται οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων κι ενός ακόμη νέου μάρτυρα.
Σήμερα διανέμεται η δικογραφία στους βουλευτές της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, η οποίαθ α γνωμοδοτήσει προς την Ολομέλεια αν, με βάση τα στοιχεία, προτείνει ή όχι την άρση ασυλίας του βουλευτή. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής θα έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Στη συνέχεια θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, η οποία έπειτα από ονομαστική φανερή ψηφοφορία θα λάβει την τελική απόφαση για την άρση ή μη της ασυλίας.
Τι είπαν οι μάρτρες
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα αποσπάσματα από τις καταθέσεις μαρτύρων:
*Αικατερίνη Κελέση (ημερομηνία 28/12/2018). «Στα πλαίσια συνάντησης market access, ο Φρουζής είχε αναφέρει τη στενή του σχέση με τον υπουργό Λοβέρδο. Εξάλλου ήμουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Φρουζή με τον Λοβέρδο, η οποία έγινε από το κινητό του Φρουζή, ενώ βρισκόταν στο γραφείο του. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα μετρητά σε βαλίτσα”
Ακολουθεί ερώτηση: “Είστε σίγουρη ότι ο Φρουζής συνομίλησε με τον Λοβέρδο;” Η μάρτυρας απαντά: «Είμαι σίγουρη, διότι αμέσως μετά έγινε η κινητοποίηση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να δοθούν στον υπουργό ως αντάλλαγμα για την κατ’εξαίρεση έγκριση του GILENYIA , το οποίο ήταν κομβικής σημασίας για τη NOVARTIS. Ο Φρουζής διατυμπάνιζε διαρκώς ότι το GILENYIA ήταν μεγάλη προσωπική του επιτυχία. Άκουσα τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευθούν χρήματα σε μετρητά μέσω της εταιρείας PRESTIGE στον Λοβέρδο, όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο.
Όσον αφορά στην εταιρεία “Ιατρικές Εξελίξεις” , συμφερόντων Εμμανουήλ Βουλκίδη, η μάρτυρας σημειώνει: “Τη συγκεκριμένη περίοδο όπως και μεταγενέστερα, έβλεπα τον Βουλκίδη κατ΄ επανάληψη να επισκέπτεται τον Φρουζή στις εγκαταστάσεις της Novartis, όπου του παρέδιδε μεγάλα χρηματικά ποσά σε δεσμίδες”.
Απαντώντας σε νέα ερώτηση λέει: «Γνωρίζω ότι τα χρήματα που έδινε ο Βουλκίδης στον Φρουζή προέρχονταν από εικονικές και υπερκοστολογημένες διαφημιστικές καταχωρήσεις τις οποίες η εταιρεία του Βουλκίδη τιμολογούσε στη Novartis και αφού παρακρατούσε ο ίδιος κάποιο ποσοστό, επέστρεφε στο Φρουζή τα υπόλοιπα στο χέρι. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για δωροδοκίες και ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο προορίζονταν για να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις του Λοβέρδου».
Σε ερώτηση εάν τα χρήματα αυτά κατέληξαν πράγματι στον κ. Λοβέρδο η κ. Κελέση απαντά: «Δεν είδα με τα μάτια μου να δίνονται χρήματα στον Λοβέρδο, όμως γνωρίζω ότι 1) εγκρίθηκε ταχύτατα και κατ’ εξαίρεση το φάρμακο Gilenyia, 2) ο Φρουζης είχε τακτικές τηλεφωνικές και μέσω μηνυμάτων SMS επαφές με τον Λοβέρδο, 3) ο Βουλκίδης και την περίοδο του Λοβέρδου επέστρεφε χρήματα στον Φρουζή, 4) κατ’ εντολή του Λοβέρδου ο Φρουζής φρόντισε να καταχωρούνται στον Τύπο άρθρα ενάντια στα μέτρα των περικοπών του υπουργείου στον τομέα του φαρμάκου. Αυτό το έκανε για να δίνεται η εντύπωση στον κόσμο ότι ο Λοβερδος ήταν πολέμιος των συμφερόντων των φαρμακευτικών εταιρειών και έτσι να καλλιεργείται η πολιτική του εικόνα, 5) Άκουσα το Φρουζή να ζητά να διοχετευτούν χρήματα σε μετρητά μέσω της εταιρείας PRESTIGE προς το Λοβέρδο, όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο 6) άκουσα το Φρουζή να λέει ότι έκλεισε το ζήτημα του Λοβέρδου, εννοώντας ότι ικανοποιήθηκε το αίτημα του να λάβει χρήματα σε μετρητά. Με βάση τα παραπάνω θεωρώ ότι χρηματίστηκε ο Λοβέρδος...”.
*Μάξιμος Σαράφης (ημερομηνία 27/11/2018). «O ίδιος o Λοβέρδος ζήτησε μέσω Μανιαδάκη τα δώρα που θα ελάμβανε για να αποφασίζει ευνοϊκά υπέρ της εταιρείας να δίνονται μέσω του τελευταίου. Αυτό μου το είπε ο ίδιος ο Φρουζης πολλές φορές κατά τις εβδομαδιαίες τακτικές συναντήσεις που είχαμε στα πλαίσια λειτουργίας του τμήματος market access της Novartis Ελλάς”.
Στη συνέχεια αναφέρεται σε μία σειρά τιμολόγια που όπως επισημαίνει «ήταν εξολοκλήρου εικονικά, καθώς οι περιγραφόμενες υπηρεσίες- εργασίες ουδέποτε εκτελέστηκαν. Όσον αφορά στη διαφήμιση του γηπέδου, μόνο μόνο μια φορά τέθηκε μια διαφημιστική πινακίδα στο γήπεδο του Α.Ο. Βριλησσίων, φωτογραφία της οποίας έστελνε επανειλημμένως ο Βουλκίδης στο λογιστήριο της Novartis για να καλυφθεί το εικονικό τιμολόγιο. Ο Φρουζής και σε αυτή την περίπτωση μου είπε ότι έδωσε τα χρήματα στο Μανιαδάκη για να τα δώσει περαιτέρω στο Λοβέρδο. Σε δύο περιπτώσεις ήμουν παρών όταν ο Βουλκίδης έφερε το φάκελο με τα χρήματα στο Φρουζή”.
Στη συνέχεια αναφέρει: «το ποσό των 90.000 ευρώ που φέρεται ότι δόθηκε στο Ν. Μανιαδάκη ήταν το δώρο του για να χειραγωγηθεί ο Λοβέρδος στην περίπτωση τιμολόγησης του GILENYA. Δεν γνωρίζω όμως αν παραδόθηκε στο Λοβέρδο μέρος ή το σύνολο αυτού του ποσού”.
Σε άλλο σημείο ο μάρτυρας αναφέρει: «Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι τουλάχιστον την περίοδο 2008-2014 λειτουργούσε στη Novartis ΕΛΛΑΣ "μαύρο" ταμείο για παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους. Η κωδική ονομασία του "μαύρου" ταμείου ήταν το "Άγιο Δισκοπότηρο”.
*Νίκος Μανίας (ημερομηνία 4/4/19). «Μου είχε μεταφερθεί από κύκλους της αγοράς πως ο Φρουζής κυκλοφορούσε με ένα σακιδίο πλάτης και μοίραζε χρήματα. Εξ όσων γνωρίζω ο Φρουζής είχε επισκεφθεί και τον κ. Λοβέρδο αρκετές φορές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες συνεργατών του κ. Λοβέρδου που σχολίαζαν την εξωτερική εμφάνιση του Φρουζή. Επίσης εκείνη την περίοδο ο κ. Φρουζής διατηρούσε στενή σχέση με την κ. Δρέτα και εκεί οφείλεται η προνομοιακή εξόφληση της NOVARTIS HELLAS από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο κ. Φρουζής φέρεται να είχε χρηματοδοτήσει εκδήλωση της προεκλογικής εκστρατείας της κ. Δρέτα μέσω της εταιρείας Prestige”.
Τι απαντά ο Ανδρέας Λοβέρδος
Αμεση ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού. Σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στα γραφεία τη Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Βουλή λίγες ώρες μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε: «Πρώτος εγώ θα ψηφίσω την άρση της ασυλίας μου. Το κόμμα μου με τιμά με την πλήρη εμπιστοσύνη του. Η ψήφος μας θα είναι η έναρξη της πολιτικής τους αποκαθήλωσης. Θα τους αντιμετωπίσω πρόσωπο με πρόσωπο. Κάναμε τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο χώρο και διασώσαμε δισεκατομμύρια από τη διαφθορά και τη σπατάλη".
Μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε: «Για την αθλιότητα αυτή επαναλαμβάνω πως τον κ.Φρουζή τον αγνοούσα ως όνομα, ως πρόσωπο και ως οτιδήποτε άλλο έως τα τέλη Μαρτίου του 2012, οπότε και μου συστήθηκε ως νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχάνων. Ένα μήνα μετά έφυγα από το Υπουργείο. Όμως οι κουκουλοφόροι και οι λοιποί ψευδομάρτυρες λένε, ότι τον γνώριζα από το 2009. Σε πλήρη αντίθεση με όσα λέγονται από τους κουκουλοφόρους, με τον κ. Φρουζή δεν έχω ανταλλάξει ποτέ ούτε τηλέφωνο, ούτε e-mail. Δυόμιση χρόνια «ερευνούν» την υπόθεση, το ξέρουν καλά αυτό. Με τον κ. Φρουζή ουδέποτε έχουμε συναντηθεί εκτός υπουργείου και εντός μόνο την φορά που προανέφερα. Η συνάντηση αυτή διήρκεσε όσο διαρκεί μια χειραψία. Ακόμη κι αν τον είχα δει οποτεδήποτε ή οπουδήποτε δεν τον αναγνώριζα ούτε ως Φρουζή, ούτε ως Novartis. Χρήματα δεν έχω, γι’ αυτό δεν βρήκαν ούτε ένα ευρώ. Κι ας έψαξαν εμένα, τα ανήλικα παιδιά μου, τους συγγενείς και τους συνεργάτες μου. Κι όμως απέφευγαν να το δώσουν στη δημοσιότητα”.
Ο βουλευτής αναφέρει πως «για τα φάρμακα ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που μου εισηγήθηκαν ομοφώνως οι αρμόδιες επιτροπές και οι τελικές επιλογές του Υπουργείου ήταν προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και των ασθενών.Η αθλιότητα της δωροδοκίας έγινε τάχα από άνθρωπο που όμως αποδεδειγμένα δεν γνώριζα όσο καιρό ήμουν στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας και τον συνάντησα μόνο για μια χειραψία όταν έγινε Πρόεδρος το ΣΦΕΕ, ένα μήνα πριν φύγω από το Υπουργείο, στα τέλη Μαρτίου του 2012”.
Όσον αφορά στο Ν. Μανία επεσήμανε πως δούλευε ως εξωτερικός συνεργάτης στο υπουργείο Οικονομικών, στη συνέχεια μεταφέρθηκε μαζί με δύο άτομα. Και προσέθεσε “δεν ερχόταν στις συσκέψεις. Δεν είχαμε υπηρεσιακή ή άλλη επαφή”.
Για τις εγκρίσεις φαρμάκων της Novartis ο Αν. Λοβέρδος σημειώνει τα ακόλουθα:
-Gilenya: “Υπήρχε ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για ένα φάρμακο που συμπυκνωνόταν σε χάπι και ήταν θεραπευτικό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και αντικαθιστούσε νοσοκομειακή θεραπεία. Είχαμε τεράστια συνολική ωφέλεια με το χάπι αυτό και για τους ασθενείς και για τα οικονομικά του συστήματος υγείας. Δεν υπήρχε τότε αίτηση από άλλη εταιρεία για άλλο φάρμακο. Η επόμενη αίτηση έγινε το 2014. Ο ΕΟΦ μάλιστα το τιμολογούσε ακριβότερα και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου το έβαλαν σε χαμηλότερη τιμή. Να σημειωθεί ότι και για το φάρμακο αυτό και για τα επόμενα φάρμακα αλλά και για όλες τις χιλιάδες των φαρμάκων που ετιμολογούντο στην αρμόδια επιτροπή συμμετείχαν και εκπρόσωποι των εταιριών και εάν μεροληπτούσε η επιτροπή, θα αντιδρούσαν όλες οι υπόλοιπες. Ήταν εντυπωσιακό ότι μετά από κάθε τιμολόγηση είχαμε πέντε-δέκα ενστάσεις για περίπου 10.500 φάρμακα”
-Tasigna: “Υπήρχαν ομόφωνες εισηγήσεις από την αρμόδια επιτροπή. Δεν ήταν καινούργιο φάρμακο όπως ψευδέστατα λέγεται. Είχε μπει από το 2010 και απλώς έγινε μία νέα τιμολόγηση για μικρότερη και πιο οικονομική συσκευασία”.
-Lucentis-Avastin: “Η κυκλοφορία του Lucentis έγινε προ της υπουργίας μου και η παραμονή του συνεχίστηκε με απολύτως νόμιμο τρόπο. Οι άθλιοι με κατηγορούν γιατί δεν επιτρέψαμε να χρησιμοποιείται για την ίδια ασθένεια και το Avastin. Και αποκρύπτουν δολίως ότι ο ΕΟΦ είχε απαγορεύσει τη χρήση αυτού του φαρμάκου για οφθαλμολογικές παθήσεις, επειδή είχε παγκοσμίως άδεια κυκλοφορίας για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος. Άρα, όποιος Υπουργός επέτρεπε την χρήση του Avastin για οφθαλμολογικούς σκοπούς, θα κινδύνευε να κατηγορηθεί και να πάει στο ειδικό δικαστήριο”.