Ελλάδα

Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ: Παγκόσμιο και υπερκομματικό θέμα η προστασία του περιβάλλοντος


Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα παγκόσμιο και -θα έπρεπε να είναι- υπερκομματικό, τόνισε ο Γερμανός καθηγητής, Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής που διερευνά τα αιτία των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

O καθηγητής «Οικολογίας των Πυρκαγιών» στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ και επικεφαλής του «Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών» (Global Fire Monitoring Center -GFMC) του ΟΗΕ, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η αρχική ιδέα, να έχουμε δηλαδή μια ανεξάρτητη ομάδα-πυρήνα, πραγματοποιήθηκε. Θεωρώ ότι λόγω της συναίνεσης την οποία είχαμε από την αρχή, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, το πόρισμά μας δεν θα γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Το γεγονός ότι αυτή την στιγμή (ως επιτροπή) δεν έχουμε γίνει, είναι ένα σημαντικό βήμα» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ. 

Ο Γερμανός καθηγητής, ο οποίος ήρθε και πάλι στην Αθήνα για να πληροφορήσει την ελληνική γνώμη σχετικά με τις εργασίες τής επιτροπής της οποίας προΐσταται, λέει, επίσης, ότι αυτή «μπορεί να συμβάλει, ώστε να ξεκινήσει στην Ελλάδα μια συζήτηση από την Βουλή, η οποία μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια γενικότερη περιβαλλοντολογική κουλτούρα. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα εάν το καταφέρναμε». 

 Ο καθηγητής Γκόλνταμερ σημειώνει ότι οι πυρκαγιές αποτελούν «ένα εθνικό θέμα γενικώς. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, ή την Γερμανία. Θα επιθυμούσα το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα όλων των πολιτικών κομμάτων. Δεν είναι θέμα μόνο των Πρασίνων, μόνο της Ελλάδας ή της Γερμανίας, αλλά πρόκειται για ένα θέμα πανευρωπαϊκό, ένα θέμα παγκόσμιο. Πρέπει να υπερβαίνει τα κόμματα παντού. Πρόκειται για αναπόδραστη αναγκαιότητα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ενεργήσουν συλλογικά για την δική τους ασφάλεια και φυσικά το ίδιο πράγμα πρέπει να γίνει και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο κ. Γκόλνταμερ διαπιστώνει τέλος ότι «δυστυχώς οι προτάσεις οι οποίες γίνονται από τους ειδικούς επιστήμονες μερικές φορές δεν λαμβάνονται καν υπόψη και όταν λαμβάνονται, η εφαρμογή τους είτε είναι πολύ αργή ή τελικά δεν εφαρμόζονται και καθόλου..."

Η πλήρης συνέντευξη του καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη έχει ως εξής:

Kύριε καθηγητά, κατά την τελευταία επίσκεψή σας στην Αθήνα, συστάθηκε μια ανεξάρτητη επιτροπή για να ερευνήσει τα αίτια των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Τι σκοπό είχε η επίσκεψή σας στην Αθήνα αυτή τη φορά;

O λόγος για τον οποίο δώσαμε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα και θελήσαμε να «σπάσουμε» σήμερα την αυτοεπιβληθείσα σιωπή μας, είναι ότι έχουμε την αίσθηση πως η ελληνική κοινή γνώμη πρέπει να πληροφορηθεί ότι αυτή η επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται εντατικά. Είμαστε όμως ακόμα στα μέσα του δρόμου και γι' αυτό δεν ανακοινώσαμε αποτελέσματα ή συμπεράσματα. Θέλαμε απλώς να σκιαγραφήσουμε τις αρχές επί τη βάσει των οποίων εργαζόμαστε.

Ανταποκρίνεται ο τρόπος λειτουργία της επιτροπής με αυτόν που φανταζόσασταν εσείς και η ελληνική κυβέρνηση, είναι μια πραγματικά ανεξάρτητη επιτροπή;

Ναι, ο τρόπος με τον οποίο φανταζόμουν τη λειτουργία της, η αρχική ιδέα πραγματοποιήθηκε, το να έχουμε δηλαδή μια ανεξάρτητη ομάδα-πυρήνα την οποία και παρουσιάσαμε. Είμαστε εντελώς ανοικτοί σε όλους.

Πως είναι συγκροτημένη αυτή η επιτροπή δηλαδή;

Το ένα σκέλος της επιτροπής αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, το άλλο σκέλος αποτελείται από κρατικούς φορείς, οι οποίοι συμμετέχουν στον διάλογο. Και τούτο, διότι χρειαζόμαστε και την επιστημονική γνώμη εκείνων οι οποίοι φέρουν την άμεση ευθύνη για την αντιμετώπισή των πυρκαγιών. Και όλων εκείνων βέβαια οι οποίοι έχουν ένα όραμα, του κάθε ειδικού ξεχωριστά. Το θέμα των πυρκαγιών δεν είναι φυσικά νέο στον επιστημονικό κόσμο, ούτε ξεσπούν μόνο στην Ελλάδα. Υπάρχουν παρόμοιες, συγκρίσιμες καταστάσεις και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Λαμβάνονται όμως υπόψη οι προτάσεις σας κ. καθηγητά;

Δυστυχώς οι προτάσεις, οι οποίες γίνονται από τους ειδικούς επιστήμονες μερικές φορές δεν λαμβάνονται καν υπόψη και όταν λαμβάνονται η εφαρμογή τους είτε είναι πολύ αργή ή τελικά δεν εφαρμόζονται και καθόλου....

Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα θα εφαρμοστούν κάποτε; Θα υπάρξει η απαιτούμενη συναίνεση;

Θεωρώ ότι λόγω της συναίνεσης, την οποία είχαμε από την αρχή, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από την ηγεσία της Ν. Δημοκρατίας, το πόρισμά μας, το οποίο θα θεωρηθεί υπερκομματικό και θα περιέχει τη διατύπωση προτάσεων από ειδικούς με στόχο το μελλοντικό καλό της χώρας, δεν θα γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε γίνει (αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης),είναι ένα σημαντικό βήμα. Θεωρώ ότι μπορούμε να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση σταθερά και τελικά να συμβάλουμε να ξεκινήσει στην Ελλάδα μια συζήτηση από την Βουλή, η οποία μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια γενικότερη περιβαλλοντολογική κουλτούρα. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα, εάν το καταφέρναμε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα