Οικονομία

Γουίλμπουρ Ρός: Εντυπωσιακή η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας


Για εντυπωσιακή επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στον δρόμο της ανάπτυξης, έκανε λόγο ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 21o Ετήσιο.

Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας στο δείπνο της βράβευσης του επενδυτή John Paulson, ο Αμερικανός υπουργός απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι η φιλοεπενδυτική πολιτική που έχει υιοθετήσει, συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη αυτής της επιτυχίας. «Κανένα από αυτά τα θετικά αποτελέσματα δεν είναι τυχαίο. Όλα αντικατοπτρίζουν τις φιλικές προς την επιχειρηματικότητα πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο Γουίλμπορ Ρος επισήμανε ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον, όπου θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο.

Η Ελλάδα διέψευσε τα προγνωστικά
Υπενθυμίζοντας ότι μόλις πριν από λίγα χρόνια κάποιος θα μπορούσε να είχε φανταστεί πολύ δύσκολα την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ περιέγραψε βήμα προς βήμα την ανάκαμψη της χώρας μας μέσα από μια σειρά από οικονομικούς δείκτες.

Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας, τονίζοντας, όμως, ότι η Αθήνα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Σχετικά με το επιτόκιο δανεισμού, ο κ. Ρος διερωτήθηκε "ποιος θα φανταζόταν ότι το κρατικό χρέος της Ελλάδας θα εμπορευόταν με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό της Ολλανδίας; Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι ότι η Ελλάδα δανείζεται τώρα με φθηνότερο επιτόκιο από ότι οι ΗΠΑ".

Στο σημείο αυτό στάθηκε στις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενώ δεν δίστασε να προβλέψει ότι το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας ενδέχεται να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια. «Στις αρχές Οκτωβρίου, η Standard and Poor's αναβάθμισε το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά μία βαθμίδα, από το Β+ στο ΒΒ-, με θετική προοπτική.

 Πιστεύω ότι εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τις πολιτικές της για την απελευθέρωση της αγοράς, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μείωση της γραφειοκρατίας των διαδικασιών αδειοδότησης, τη μείωση των φόρων και την εφαρμογή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον επενδυτικό βαθμό της χώρας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», εκτίμησε ο κ. Ρος.
Αναφορικά με την αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι αυτή κινείται στο 1,8%, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Σχετικά με το επόμενος έτος, υπενθύμισε ότι ακόμα και το ΔΝΤ που έχει πιο συντηρητικές προβλέψεις εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα αγγίξει το 2,3%, λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ιδιαίτερα καλός για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Μάλιστα, χαρακτήρισε εντυπωσιακές αυτές τις αναπτυξιακές επιδόσεις με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία κουβαλάει ακόμα το βάρος των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που βρίσκονται στο 3,5%. Υπό αυτό το πρίσμα, υπενθύμισε ότι τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά την ανάπτυξη, παρά την τόνωση που έχουν λάβει οι οικονομίες τους, λόγω των μεγάλων πρωτογενών ελλειμμάτων.

Σχετικά με την ανεργία, ο Γουίλμπορ Ρος είπε ότι «έχει μειωθεί από το ποσοστό ρεκόρ του 28% που είχε καταγραφεί στην κορύφωση της κρίσης στο 16,7% που προβλέπεται για αυτό το έτος. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό μέσα στα εννέα τελευταία χρόνια. Αν και είναι ακόμη υψηλότερο από ότι ήταν πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται συνεχώς κάθε μήνα και προβλέπεται να μειωθεί στο 15,4% μέσα στο 2020".

Ανάμεσα στα άλλα θετικά στοιχεία που παρουσίασε είναι η άνοδος στις τιμές των κατοικιών, η ενίσχυση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών και η αύξηση των εξαγωγών.
Μια καλή μέρα για τις ελληνικές τράπεζες.

Λέγοντας ότι έρχεται μια καλή μέρα για τις ελληνικές τράπεζες λόγω της επικείμενης ψήφισης του σχεδίου «Ηρακλής» που στοχεύει στην αποτελεσματική διαχείριση του μεγάλου όγκου των μην εξυπηρετούμενων δανείων, ο Αμερικάνος υπουργός εκτίμησε ότι ο νόμος «θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να απελευθερωθούν από το βάρος αυτό και έτσι θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν προσφέροντας ρευστότητα στην ελληνική οικονομία".

Το «γεωπολιτικά κατευθυνόμενο χρήμα»
Ο Αμερικανός υπουργός, αναφερόμενος στη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας, υποστήριξε ότι υπάρχουν κίνδυνοι που συνοδεύουν το «γεωπολιτικά κατευθυνόμενο χρήμα», το παρομοίωσε με έναν Δούρειο Ίππο, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μερικές φορές ελλοχεύει η τάση να μετατρέπονται τα λιμάνια σε κάτι αντίστοιχο μιας ναυτικής βάσης.

Παρόλα αυτά, όμως, αναγνώρισε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει καμία αμφιβολία για τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Ελλάδας και για την προσήλωσή της στη δυτική συμμαχία, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών δεν στηρίζονται απλώς στην οικονομική ωφέλεια, αλλά έχουν θεμελιωθεί στη βάση των κοινών αξιών και των σχέσεων μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών. Τέλος, επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι επίσης ένα από τα λίγα μέλη του ΝΑΤΟ που εκπληρώνουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα που άλλα πιο ευημερούντα κράτη της ΕΕ δεν το έχουν ακολουθήσει».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα