Καταλύτης έντονων διεργασιών και αναδιάταξης του πολιτικού χάρτη γίνεται η συμφωνία των Πρεσπών, προκαλώντας ρωγμές, εσωτερικές διαιρέσεις και κρίση ταυτότητας στα κόμματα του «ενδιάμεσου χώρου» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Μετά την αποσύνθεση ΑΝ.ΕΛ, σε διάσπαση και ουσιαστική διάλυση οδηγείται το Ποτάμι, ενώ στο ΚΙΝ.ΑΛ έχει αρχίσει το «ξέφτισμα», με εσωτερικές διαφοροποιήσεις που θα φέρουν κι άλλες αποχωρήσεις.
Οι εξελίξεις θα κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, κατά τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή, και θα συνεχισθούν με «μετασεισμικές δονήσεις» που θα αποσαθρώσουν περαιτέρω το ετοιμόρροπο σκηνικό του «μεσαίου» πολιτικού χώρου.
Οι κραδασμοί θα γίνουν αισθητοί και στο χώρο δεξιότερα της ΝΔ, όπου το «μακεδονικό» αξιοποιείται για τη συγκρότηση νέου ενιαίου πολιτικού φορέα, καθαρόαιμου δεξιού με πατριωτικό» ένδυμα. Αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα απασχολήσει τον Κ. Μητσοτάκη και την ηγεσία της ΝΔ.
Για τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και το Μαξίμου, το σημαντικό είναι ότι αποδίδει καρπούς η στρατηγική επέκτασης του ζωτικού χώρου του ΣΥΡΙΖΑ και αναδιάταξης δυνάμεων στην κεντροαριστερά, όπου το κυβερνών κόμμα μπορεί να βρεί μελλοντικά συμμάχους και συνεργασίες, με προοπτική τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου με «αντιδεξιά» χαρακτηριστικά.
Αυτή η ανασύνθεση του κεντροαριστερού χώρου, με αποδυνάμωση της δεξιόστροφης ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ και αποκάθαρση του Ποταμιού από τα «φερτά υλικά», θα περιορίσει επίσης τη δυνατότητα της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη να βρουν κυβερνητικούς συμμάχους, σε περίπτωση εκλογικής τους νίκης χωρίς κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.
Χ. ΝΙΑΚΑΣ