Χρηστικά

Η επιστροφή των «δώρων» και μειώσεις φόρων στο καλάθι των παροχών


Η επικύρωση του υπερπλεονάσματος αύριο από τη Eurostat ανοίγει το κυβερνητικό πακέτο των παροχών που περιέχει ήδη 9 μέτρα

Το πράσινο φώς από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat περιμένει μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση για να καθορίσει το πακέτο των παροχών που θα εξαγγελθούν μετά το Πάσχα, ορισμένα εκ των οποίων θα εφαρμοστούν άμεσα, ενώ παραμένει και ο μεγάλος στόχος για τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα, ενώ πάντα «παίζει» δυνατά και η χορήγηση έκτακτου επιδόματος.

Στο κυβερνητικό «καλάθι» των παροχών μπαίνει και η νομοθέτηση της σταδιακής επιστροφής των δώρων στους συνταξιούχους σε πρώτη φάση, αλλά και οι μειώσεις φόρων καυσίμων, ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος.

Αύριο, Μ. Τρίτη, ανακοινώνεται το οριστικό ύψος του πλεονάσματος του 2018, το οποίο οι τελευταίες πληροφορίες το ανεβάζουν στο 4% του ΑΕΠ έναντι 3,5% που είναι ο μνημονιακός στόχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπερπλεόνασμα του 2018 καταγράφεται παρά το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα που καταβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και παρά τις πληρωμές των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, το βάρος των οποίων έχει αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους.

Η επιπλέον διαφορά της μισής εκατοστιαίας μονάδας στο πλεόνασμα ισοδυναμεί με ποσό που περίπου 900 εκατ. ευρώ, σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να «επιστρέψει» στους φορολογούμενους, με τρόπο που θα καθοριστεί αμέσως μετά το Πάσχα.

Αμέσως μετά το Πάσχα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συγκαλέσει σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, προκειμένου να αποφασιστεί η διανομή του υπερπλεονάσματος.

Επίσης, το πακέτο των παροχών θα συζητηθεί και με τους εκπροσώπους των δανειστών οι οποίοι καταφθάνουν στην Αθήνα, τη Δευτέρα 6 Μαΐου, για την Τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούμε σε σύγκρουση με τους δανειστές, καθώς η ελληνική πρόταση θα είναι συγκροτημένη και εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων και φυσικά δεν θα τίθεται υπό αμφισβήτηση ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι στο 3,5% του ΑΕΠ.

Οι μειώσεις φόρων και η έκπληξη

Όπως έχει αποκαλύψει το Σin, το υπερπλεόνασμα αυτή τη φορά θα διατεθεί για τις μειώσεις φόρων, προκειμένου να δοθεί και το μήνυμα ότι οι φορολογικοί συντελεστές που έφτασαν στα ύψη λόγω των μνημονίων, θα μειωθούν σταδιακά και θα επιστρέψουν στα προ των μνημονίων επίπεδα.

Επειδή δεν είναι δυνατόν να γίνει άμεση επιστροφή στα προ μνημονίων επίπεδα, θα τονιστεί ότι πρόκειται για τη διαδικασία έναρξης της απομείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Ωστόσο, το πακέτο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα το θέσει υπόψη του πρωθυπουργού, αμέσως μετά το Πάσχα περιέχει και μια έκπληξη που αφορά στον 13ο και 14ο μισθό. Ειδικότερα:

  1. Την επαναφορά σε μόνιμη βάση ενός από τρία «δώρα» που κόπηκαν το 2012, για τους συνταξιούχους. Πρόκειται για το δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας. Η κυβέρνηση εξετάζει τη νομοθέτηση ενός εξ αυτών, άμεσα και ένα χρονοδιάγραμμα για την επαναφορά και των άλλων δύο. Δηλαδή θα καταβληθεί ένα εκ των τριών, φέτος και θα υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για την επαναφορά των άλλων δύο. Προκειμένου να χρηματοδοτηθεί με άνεση, τόσο η επιστροφή του «δώρου» όσο και οι μειώσεις φόρων, εξετάζεται να επιλεγεί η επιστροφή του επιδόματος αδείας από το προσεχές καλοκαίρι.
  2. Το επίδομα αδείας και το δώρο του Πάσχα έχουν το μισό κόστος από το δώρο Χριστουγέννων. Λόγω του κόστους ίσως επιλεγεί η επαναφορά του δώρου στους συνταξιούχους εκτός και εάν νωρίτερα, εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα πρόκειται και για μια συμβολική πολιτική κίνηση, μετά την αποστροφή του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τάχθηκε κατά των δώρων Χριστουγέννων. 
  3. Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα για να ανακόψει την αυξητική πορεία των λιανικών τιμών των καυσίμων, οι οποίες λόγω των διεθνών τιμών πετρελαίου έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Ήδη η βενζίνη πωλείται πάνω από το 1.60 ευρώ το λίτρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σίγουρη θεωρείται η μείωση του φόρου στη βενζίνη, ενώ «παίζεται» η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, ο οποίος είναι ήδη χαμηλότερος από τον εφκ της βενζίνης.
  4. Την αύξηση της επιδότησης για όσους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης. Το μέτρο θα ισχύσει σίγουρα από την επόμενη σεζόν 2019-2020 αλλά δεν αποκλείεται να ισχύσει αναδρομικά και για την προηγούμενη σεζόν, δεδομένου ότι η δεύτερη δόση της επιδότησης θα καταβληθεί τον Ιούνιο.
  5. Τη μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 12%. 
  6. Τη διατήρηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα «προσφυγονήσια» του Αιγαίου, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω και Λέρος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ισχύοντες χαμηλοί συντελεστές λήγουν στις 30 Ιουνίου 2019 και αν δεν υπάρξει παρέμβαση θα αυξηθούν στο επίπεδο που ισχύει και στην υπόλοιπη Επικράτεια.
  7. Τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα, το οποίο δεν πρόκειται να μειωθεί το 2020. Παράθυρο για τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα τρέχοντα επίπεδα άφησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις, οπ οποίος είπε πως αν τα δημοσιονομικά δεδομένα το επιτρέπουν «θα το δούμε».
  8. Τη μείωση του κατώτατου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% σε 20%, έχει ήδη ψηφιστεί και θα ισχύσει από την 1-1-2020, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα κοπεί το αφορολόγητο. Ενδεχομένως να γίνουν ευρύτερες αλλαγές σε όλα τα κλιμάκια της φορολογικής κλίμακας.
  9. Τη μείωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Σήμερα η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, με συντελεστές 2,2% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ, 5% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 20.001 ως 30.000 ευρώ, 6,5% για το τμήμα εισοδήματος από 30.001 ως 40.000 ευρώ, 7,5% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 40.001 ως και 65.000 ευρώ, 9% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 65.001 ως και 220.000 ευρώ και 10% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και πάνω. Μία πρόταση είναι να αυξηθεί το όριο επιβολής της εισφοράς στο ποσό των 20.000 ευρώ και η άλλη να μειωθούν οριζόντια όλοι οι συντελεστές.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα