Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν η αφορμή για να επανέλθουν στο προσκήνιο αλήθειες και "μύθοι" γύρω από τα οικονομικά της βασιλικής οικογένειας της Μ. Βρετανίας. Η οποία "κοστίζει" πολλά στους Βρετανούς φορολογούμενους, διαθέτει τεράστια ιδιωτική περιουσία, αλλά δεν είναι από τις πλουσιότερες στον κόσμο.
Το βρετανικό Δημόσιο ξοδεύει κάθε χρόνο περί τα 55 εκατ. λίρες για τη βασιλική χορηγία, που δίνεται στον εκάστοτε μονάρχη και σε μέλη της βασιλικής οικογένειας, για την κάλυψη δαπανών που είναι συνυφασμένες με τα επίσημα καθήκοντα τους. Πρόσθετες χορηγίες δίνονται σε μέλη του στενού οικογενειακού κύκλου το εκάστοτε εστεμμένου.
Ολα αυτά όμως δεν καλύπτουν ούτε το 15% των ετήσιων εσόδων που αποκομίζει η βασιλική οικογένεια από την εκμετάλλευση της περιουσίας της, στην οποία περιλαμβάνονται παλάτια, μεγάλες εκτάσεις γης, αστικά και εμπορικά ακίνητα, ομόλογα, μετοχές και καταθέσεις.
Και στα Panama Papers
Ποιά είναι η αξία αυτής της περιουσίας και τι αποφέρει ετησίως, ουδείς γνωρίζει. Αλλωστε, όπως αποκαλύφθηκε με το σκάνδαλο των Panama Papers, η βασίλισσα Ελισάβετ και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας είχαν "κρυμμένα" πολλά περιουσιακά στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους.
Κατά τους υπολογισμούς των Sunday Times, η εκλιπούσα βασίλισσα διέθετε προσωπική περιουσία περίπου 370 εκατ. λιρών. Κάποια από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι γνωστά και τα διαχειρίζεται η κυβέρνηση. Ενα άλλο κομμάτι είναι ιδιωτικό και δεν δημοσιοποιούνται στοιχεία.
Το Παλάτι εισπράττει ετησίως περί τα 650 εκατ. λίρες από τη διαχείριση της "ιδιωτικής" περιουσίας του, που περιλαμβάνει περίπου 315 πολυτελή ακίνητα, κατοικίες και εμπορικές ιδιοκτησίες, καθώς και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης.
Τα καθαρά έσοδα/κέρδη απ' αυτή την κολοσσιαία περιουσία ανήλθαν πέρυσι σε 24 εκατ. στερλίνες. Αυτά τα κέρδη φορολογούνται, εξαιρουμένων των ποσών που διατίθενται για επίσημα καθήκοντα. Τα υπόλοιπα η Ελισάβετ τα μοίραζε σε μέλη της οικογένειας, κυρίως σε εκείνα που δεν εισπράττουν κρατική χορηγία.
Τα 3 δισ. που... δεν της ανήκουν
Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της βασιλικής οικογένειας είναι τα περίφημα "κοσμήματα του Στέμματος", που η αξία τους υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. λίρες. Της ανήκουν όμως μόνον συμβολικά. Στην πραγματικότητα αποτελούν δημόσια περιουσία που μεταβιβάζεται αυτομάτως στον επόμενο μονάρχη.
Με "γνωστή" περιουσία 370 εκατ. λίρες, η Ελισάβετ Β' δεν βρισκόταν στις πρώτες θέσεις του καταλόγου "Rich List" των Times, που περιλαμβάνει τους πλουσιότερους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου. Περίπου 80 φορές μεγαλύτερη περιουσία (28 δισ.λίρες) έχουν οι αδελφοί Σρι και Γκόπι Ιντούτζα, που βρίσκονται επικεφαλής της λίστας.