Διεθνή

ΗΠΑ: Μακρόν και Στάρμερ θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα δεχθεί τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του, Κάρολαϊν Λίβιτ.

Στα ενδιάμεσα, την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Τραμπ, ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Μακρόν θα προσπαθήσει να πείσει τον ασμερικανό ομόλογό του ότι τα συμφέροντά του εναρμονίζονται με εκείνα των Ευρωπαίων συμμάχων του.

«Τα στρατηγικά συμφέροντά του είναι τα ίδια με τα δικά μας», τόνισε σε μια διαδικτυακή συνομιλία του με πολίτες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μακρόν σκοπεύει επίσης να πει στον Τραμπ ότι δεν μπορεί να δείχνει «αδυναμία» απέναντι στον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, γιατί κάτι τέτοιο θα καθιστούσε δυσκολότερο να αντιμετωπίσει την Κίνα και το Ιράν. «Θα του πω: Δεν μπορεί να είσαι αδύναμος απέναντι στον πρόεδρο Πούτιν. Δεν είσαι εσύ αυτός, δεν είναι αυτό το συμφέρον σου. Πώς θα είσαι στη συνέχεια αξιόπιστος απέναντι στην Κίνα, εάν είσαι αδύναμος απέναντι στον Πούτιν;» ανέφερε.

«Γνωρίζω τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι κάποιος που τον σέβομαι και με σέβεται», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «δημιουργεί αβεβαιότητα επειδή θέλει να επιτύχει συμφωνίες». Υποστήριξε ότι η αβεβαιότητα γύρω από τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ χειρίζεται τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ανησυχητική, ωστόσο ταυτόχρονα δημιουργεί αβεβαιότητα και για τον Πούτιν και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις.

Ο Μακρόν προανήγγειλε ότι θα μιλήσει απόψε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ που χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «δικτάτορα χωρίς εκλογές», τόνισε ότι είναι «νόμιμος πρόεδρος» και υπενθύμισε ότι εξελέγη με «ελεύθερες εκλογές, κάτι που δεν συμβαίνει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν». Διαμήνυσε επίσης ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πει» ότι «η Ουκρανία δεν έχει δικαίωμα να ενταχθεί στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ».

«Απόψε χτυπώ κατά κάποιον τρόπο το σήμα κινδύνου επειδή έχω την πεποίθηση ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Θα μας επιβάλει επιλογές. Θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσουμε τις επιλογές μας, τις οικονομικές επιλογές μας, τις εθνικές προτεραιότητές μας, σε έναν κόσμο που ξεκινά», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους. Παραδέχτηκε ότι «θα ήταν δύσκολο» να συγκροτηθεί ένας ευρωπαϊκός στρατός αλλά θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αμυντική βιομηχανία.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι η Γαλλία δεν σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία αλλά θα μπορούσαν να σταλούν στρατιώτες στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής δύναμης ή ως εγγυήσεις ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις