Οι υποστηρικτές του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ που εισέβαλαν στο ιρακινό Κοινοβούλιο στη Βαγδάτη σήμερα θα συνεχίσουν την κατάληψη του κτιρίου της Βουλής μέχρι νεωτέρας.
«Οι διαδηλωτές ανακοινώνουν καθιστική διαμαρτυρία (η οποία θα διαρκέσει) μέχρι νεωτέρας», ανέφερε το Κίνημα Σαδριστών σε μια σύντομη ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε σε δημοσιογράφους μέσω του WhatsApp.
Χιλιάδες υποστηρικτές του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ εισέβαλαν σήμερα στην οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, κλιμακώνοντας μια πολιτική αντιπαράθεση που πλήττει περισσότερο την χώρα.
Διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν από τον Σαντρ και το κοινωνικοπολιτικό του Κίνημα Σαδριστών γκρέμισαν τσιμεντένια εμπόδια και μπήκαν στην Πράσινη Ζώνη, όπου στεγάζονται κυβερνητικά τμήματα και ξένες αποστολές, προτού εισβάλουν στο κτίριο του Κοινοβουλίου.
«Καλούμε για μια κυβέρνηση απαλλαγμένη από τη διαφθορά... και αυτά είναι τα αιτήματα του λαού», είπε ένας διαδηλωτής, ο οποίος έδωσε το όνομά του ως Αμπού Φοάντ, έξω από το κτίριο ανάμεσα σε πλήθη διαδηλωτών που έφεραν πλακάτ με τη φωτογραφία του Σαντρ και εθνικές σημαίες.
Οι σκηνές ακολούθησαν παρόμοιες διαδηλώσεις την Τετάρτη. Τουλάχιστον 70 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων διαδηλωτών και αστυνομικών, τραυματίστηκαν καθώς οι υποστηρικτές του Σαντρ πέταγαν πέτρες και η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας και γιατρούς. Κάποιοι από τους τραυματίες τραυματίστηκαν σοβαρά, είπαν.
Το κόμμα του Σαντρ ήρθε πρώτο στις γενικές εκλογές τον Οκτώβριο, αλλά απέσυρε τους βουλευτές του όταν δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση που απέκλειε τους σιίτες αντιπάλους του, κυρίως οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Ο Σαντρ έκανε πράξη τις απειλές του ότι θα προκαλέσει λαϊκή αναταραχή εάν το Κοινοβούλιο προσπαθήσει να εγκρίνει μια κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας του, λέγοντας ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να είναι απαλλαγμένη από ξένη επιρροή και τη διαφθορά που μαστίζει το Ιράκ επί δεκαετίες.
Οι Σαδριστές φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών αντιπάλων του Σαντρ που τώρα προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Πολλοί κατευθύνθηκαν προς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το οποίο ο Σαντρ κατηγόρησε ότι παρενέβη για να τον εμποδίσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Το Ιράκ παραμένει χωρίς πρόεδρο και πρωθυπουργό για περίοδο ρεκόρ λόγω του αδιεξόδου.