Σε συμπληγάδες βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν πολύ έντονες διαφωνίες όσον αφορά τον προϋπολογισμό.
Οι κυβερνητικοί εταίροι σκοπεύουν να καταρτίσουν έναν προϋπολογισμό που δεν θα προκαλέσει διόγκωση του χρέους. Οσον αφορά το πώς θα επιτευχθεί αυτό, υπάρχουν μεταξύ τους διαφωνίες. Στόχος είναι από την μία να μην αυξηθεί το ΦΠΑ και από την άλλη το έλλειμμα να φτάσει μέχρι 2,2% του ΑΕΠ.
Η χθεσινή σύσκεψη εκπροσώπων των δύο κυβερνητικών εταίρων δεν οδήγησε σε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν τις προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί λύση.
Μία από τις κύριες προτάσεις που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι να αυξηθεί ο στόχος του ελλείμματος (από 2,2% του ΑΕΠ στο 2,3, ή 2,4%), έτσι ώστε να απελευθερωθούν πόροι που θα απέτρεπαν την αύξηση του ΦΠΑ. Και επιπλέον, διατηρώντας την προοπτική ότι στην πορεία θα βρεθούν άλλες δυνατότητες για δημοσιονομικές παρεμβάσεις, που θα ισοσκελίσουν την αρχική πρόβλεψη για αύξηση του ελλείμματος, ή ακόμη και θα προκαλέσουν την περαιτέρω μείωση του.
Η ιταλική κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει αφ' ενός την ανατροπή του οικονομικού σχεδίου που είχε δρομολογήσει η Λέγκα και αφ' ετέρου, διατηρώντας κάποια από τα θετικά στοιχεία της προηγούμενης πολιτικής, να περιγράψει ένα νέο πλαίσιο που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Βρυξελλών και των αγορών.
Όπως τόνισε ο Γκουαλτιέρι "δεν είναι σοβαρή μία κυβέρνηση που θέλει να τα αλλάξει όλα αμέσως" και κατά τα φαινόμενα θα διατηρηθούν κάποια από τα μέτρα (κατώτατο κοινωνικό εισόδημα, συνταξιοδοτικό, μίνι-ενιαίος φορολογικός συντελεστής) της προηγούμενης κυβέρνησης. Παράλληλα, διακηρύσσεται πως δεν θα υπάρξουν περικοπές σε παιδεία και υγεία (η εισφορά των 10 ευρώ για τις κλινικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία θα καταργηθεί μεν, αλλά όχι αμέσως).
Ο ίδιος ο Γκουαλτιέρι βασίζει πολλά στην ανάπτυξη της "πράσινης οικονομίας" για την επανεκκίνηση της βιομηχανικής κι οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Σχεδιάζει κατά τα πρότυπα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να συστήσει ένα "μεγάλο ταμείο επενδύσεων όπως η Γερμανία με γνώμονα την οικολογική μετάβαση της οικονομίας". Βέβαια, αυτό σε πιο περιορισμένο χρονικό διάστημα και με λιγότερα κεφάλαια από τα 100 δισ. ευρώ που έχει θέσει ως στόχο η Μέρκελ.
Οπως δηλώνει, "η νέα κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει κάτι σχετικά με τον ΦΠΑ, καθώς δεν είναι αυτός ο στόχος της, αλλά ο προϋπολογισμός". Γι' αυτό, ο υπουργός κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη "να παραμείνουν ήρεμα".
Πηγή: ΑΜΠΕ