Χρηστικά

«Καίει» η τιμή της βενζίνης – Αυξάνεται το κόστος των διακοπών


Στα νησιά και σε αρκετές περιοχές της περιφέρειας, η τιμή της βενζίνης ξεπέρασε τα 2 ευρώ – Αναμένονται κι άλλες αυξήσεις

Τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια-παρά τις εκπτώσεις που εφάρμοσαν οι εταιρείες- απέτρεψαν πολλούς να επιλέξουν τα νησιά για τις διακοπές τους. Οι ηπειρωτικοί προορισμοί, ωστόσο, ιδίως για τους δικαιούχους του Αυγούστου, θα έχουν με τη σειρά τους υψηλό κόστος μεταφοράς, εξαιτίας της μεγάλης ανόδου των τιμών της βενζίνης.

Τον Ιούλιο η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 4,25%, με συνέπεια σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας να ξεπερνά τα 2 ευρώ ανά λίτρο. Οι παράγοντες της αγοράς καυσίμων εκτιμούν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός που θα επιβαρύνει περαιτέρω τη τσέπη του αδειούχων και όχι μόνο.

Βασικός παράγοντας για τις αυξήσεις αποτελεί η άνοδος της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια μέσα σε μία εβδομάδα (85 δολάρια το βαρέλι από 75). Επίσης σημείο αναφοράς αποτελεί και η υψηλή ζήτηση που διαμορφώθηκε τον Ιούλιο. 

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης πανελλαδικά στις 30 Ιουλίου ήταν 1,942 ευρώ, από 1,867 που βρισκόταν στις αρχές Ιουλίου. Στην Αττική η µέση τιµή στις 30 Ιουλίου ήταν 1,913 ευρώ/ λίτρο και στη Θεσσαλονίκη 1,909 ευρώ/λίτρο.

Στα νησιά η τιμή της βενζίνης έχει εκτοξευθεί και πάλι το τελευταίο διάστημα, σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο. Ενδεικτικά, αναφέρουμε, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων, ότι στις Κυκλάδες η τιμή είναι στα 2,169 ευρώ/λίτρο, στα Δωδεκάνησα στα 2,091 ευρώ/λίτρο, στον νοµό Λευκάδας στα 2,014 ευρώ/λίτρο.

Πρατηριούχοι: Το πλαφόν στα καύσιμα θα έπρεπε ήδη να έχει βγει

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, κ. Γιώργο Ασμάτογλου το πλαφόν στα κέρδη θα πρέπει να αρθεί μετά από τρία χρόνια, καθώς δεν συντρέχουν πλέον λόγοι να είναι ακόμα σε ισχύ.

Όπως είπε ο κ. Ασμάτογλου, πλέον τα κόστη έχουν αλλάξει στο ρεύμα και στις μισθοδοσίες και σε μία ελεύθερη αγορά, εφόσον δεν υπάρχουν εμφανείς λόγοι, το πλαφόν θα πρέπει να καταργηθεί.

Ενώ έφερε ως παράδειγμα το νησί της Αμοργού, όπου η βενζίνη επίσης ξεπερνάει τα 2,40 ευρώ για τους τουρίστες, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι λαμβάνουν το μεταφορικό ισοδύναμο.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο κερδοσκοπίας, ο αντιπρόεδρος των πρατηριούχων σημείωσε πως δεν είχε σχεδιαστεί σωστά και πως τώρα για ορισμένους πρατηριούχους, το πλαφόν διατηρεί το κέρδος τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα