Οικονομία

«Καταιγίδα» πλειστηριασμών από τον Σεπτέμβριο – Ηχηρά ονόματα στη λίστα


Ποια είναι η «σανίδα σωτηρίας» για τα αποδεδειγμένα ευάλωτα νοικοκυριά

Ενώ επίκειται νέος γύρος αυξήσεων στα ενεργειακά τιμολόγια και ο πληθωρισμός παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, εντείνοντας το κλίμα ακρίβειας, χιλιάδες δανειολήπτες θα έρθουν αντιμέτωποι με «καταιγίδα» πλειστηριασμών από τον Σεπτέμβριο. 

Μετά την καλοκαιρινή ραστώνη και δη του Αυγούστου, όπου  παραδοσιακά η διαδικασία των πλειστηριασμών σταματάει προσωρινώς, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων  έχει έτοιμο το νέο γύρο, ο οποίος αναμένεται να είναι σφοδρός. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου και για τους επόμενους τέσσερις μήνες, βάσει του στρατηγικού πλάνου που έχει εκπονήσει η ΑΑΔΕ αναμένεται να γίνουν περισσότεροι από 6.000 e-πλειστηριασμοί. Από τις 18 Σεπτεμβρίου θα εκκινήσουν οι πλειστηριασμοί και για τα χρέη στην εφορία, τα οποία αγγίζουν συνολικά τα 90 δισ.ευρώ. Η συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση που προέρχεται από την ΑΑΔΕ, αφορά 8.827 μεγαλοοφειλέτες.

Στη λίστα των πλειστηριασμών που έχουν δρομολογηθεί για τους επόμενους μήνες βρίσκονται ηχηρά ονόματα από το ελληνικό «επιχειρείν» αλλά και άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • το μεγάλο συγκρότημα της Βαλκάν Εξπόρ του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στη Θεσσαλονίκη
  • τη βίλα 4.400 τμ στη Μύκονο του επιχειρηματία Πάνου Δάβαρη
  • τη βίλα της οικογένειας Λούβαρη στην Εκάλη
  • το αδόμητο αγροτεμάχιο 22,4 στρεμμάτων στο Κορωπί της R.& P. Real Estate Investments. Πρόκειται για εταιρεία που είχαν συστήσει οι Κώστας Πηλαδάκη και Αντώνης Ρέμος

Πρώτη κατοικία – Πώς στηρίζονται τα ευάλωτα νοικοκυριά

Η συντριπτική πλειοψηφία των πλειστηριασμών πάντως, αφορά κατοικίες χιλιάδων δανειοληπτών «κόκκινων» δανείων. Γι’ αυτούς τους δανειολήπτες μοναδικός φραγμός απέναντι στο «τσουνάμι» πλειστηριασμών που τους απειλεί, είναι το ενδιάμεσο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του νέου Πτωχευτικού Νόμου.

Αυτό αφορά τα αποδεδειγμένα ευάλωτα νοικοκυριά και προβλέπει ότι η δόση του στεγαστικού δανείου, σε τράπεζες ή funds, θα επιδοτείται  από το κράτος για 15 μήνες. Η επιδότηση από το κράτος θα ξεκινάει από τα 70 ευρώ και θα φτάνει έως τα 210 ευρώ και αφορά αποκλειστικά όσο νοικοκυριά υποβάλλουν τη σχετική αίτηση και πιστοποιηθούν ότι είναι ευάλωτα, πληρούν δηλαδή τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει το ενδιάμεσο πρόγραμμα επιδότηση της δόσης για την προστασία της α’ κατοικίας.

Τα κριτήρια

Ειδικότερα το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Επίσης η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ. Επιπρόσθετα τίθεται σε ισχύ το περιουσιακό όριο αναφορικά με καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.λπ. το οποίο εφαρμόζεται για το «Επίδομα Στέγασης». Τα εν λόγω κριτήρια ελέγχονται και διασταυρώνονται κατά την έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου, η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Το ύψος της δόσης που θα πρέπει να πληρώνουν προσδιορίζεται στο 3,5% της αξίας του ακινήτου διαιρούμενης διά 12. Ως «αξία κύριας κατοικίας» θεωρείται η τιμή της πρώτης προσφοράς σε περίπτωση πλειστηριασμού ή η φορολογητέα αξία της κύριας κατοικίας για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση πτώχευσης.  Στη δόση αυτή περιλαμβάνεται και η συνεισφορά του Δημοσίου, η οποία θα διαμορφώνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Η επιδότηση της δόσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% επί της μηνιαίας δόσης.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα