Οικονομία

Κατώτατος μισθός: To «Recovery Plan» τον ρίχνει στα 533 ευρώ!


Το ενδεχόμενο η επόμενη μέρα της πανδημίας να σημάνει την επιστροφή της χώρας σε μνημονιακές πολιτικές στηλιτεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλείται ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγή της Κυριακής» και σημειώνει: «Το πρωτοσέλιδο της "Αυγής της Κυριακής" αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει να επιβάλει το δόγμα του σοκ στην αγορά εργασίας Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το σχέδιο του υπουργού Εργασίας, κ. Βρούτση, που φέρει την κωδική ονομασία «Recovery Plan», για την επόμενη μέρα μετά την καραντίνα προβλέπει την καταβαράθρωση του κατώτατου μισθού στα 533 ευρώ!

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Αυγή», στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που δίνουν το ελεύθερο στις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις αναστολές συμβάσεων και να προχωρήσουν σε όσες απολύσεις κρίνουν απαραίτητες για τη βιωσιμότητά τους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη αντιδρά σε αυτές τις πιθανότητες λέγοντας ότι: «Τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να βγάλουν από τα συρτάρια τους αυτά τα ζοφερά σχέδια. Η κοινωνία θα βγει όρθια από την κρίση. Ο ελληνικός λαός αγωνίστηκε πολύ σκληρά για να βγει από τα μνημόνια. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση της Ν.Δ. να τα επαναφέρει»».

Νέο περιβάλλον στις εργασιακές σχέσεις

Την ίδια στιγμή ο Δικηγόρος  - Εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονέρας, με άρθρο του ισχυρίζεται ότι «Δεν υπάρχει αμφιβολία, η επομένη μέρα, μετά την πανδημία, θα φέρει  έντονο και  μόνιμο  το αποτύπωμα των βίαιων και αιφνίδιων αλλαγών, που συντελέστηκαν στο εργατικό δίκαιο».

Σύμφωνα με αυτόν: «Η αναστολή σύμβασης, η νέα ιδιότυπη εκ περιτροπής εργασία, η τηλεργασία και η ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων από μια επιχείρηση σε μία άλλη, είναι μόνο λίγες από τις παρεμβάσεις, που θα μας συνοδεύουν στις εργασιακές σχέσεις, για αρκετά χρόνια».

Εν ολίγοις αυτό που επισημαίνει είναι ότι: «Θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρχει η καταβολή ενός επιδόματος από το κράτος κι οι εργαζόμενοι, είτε να μην προσέρχονται στην εργασία τους καθόλου, είτε να εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης  (π.χ. εκ περιτροπής εργασία). Θα εμφανιστεί δηλαδή το φαινόμενο των επιδοτούμενων από το κράτος εργαζομένων, οι συνολικές αποδοχές των οποίων όμως, θα απέχουν παρασάγγας, από τα χρήματα που λάμβαναν προ κρίσης.

Σε αυτές τις συνθήκες δηλαδή, η κυβέρνηση επιλέγει όχι απλά να παρατείνει την ισχύ των μέτρων, αλλά να κατασκευάσει και να εισάγει στο εργατικό δίκαιο νέα, μόνιμου χαρακτήρα εργαλεία ευελιξίας και επισφάλειας, όπως η αναστολή σύμβασης εργασίας και η επιδότηση εργαζομένων.»

Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «η κυβέρνηση θα προκαλέσει επικίνδυνες αλλοιώσεις στο εργατικό δίκαιο, με μια έντονη τάση να θεσπίζει ετεροβαρή μέτρα, εις βάρος των εργαζομένων. Ο κίνδυνος της πολιτικής αυτής επιλογής είναι να οδηγηθούμε σε ένα νέο σπιράλ ύφεσης και ανεργίας  που θα μας οδηγήσει πίσω στην περίοδο 2010-2014». Μέρα ξημερώνει για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις