Συνάντηση είχε, σήμερα, 19 Ιουλίου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τον υφυπουργό Brexit, τονίζοντας πως "το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας παραδοσιακός φίλος και εταίρος της Ελλάδας και αυτή τη σχέση θέλουμε να τη διαφυλάξουμε και στο μέλλον".
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον Βρετανό υφυπουργό, λόρδο Μάρτιν Κάλαναν.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που διήρκησε περισσότερο μισή ώρα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τη βούληση των δύο χωρών να εξακολουθήσουν να είναι, όπως και στο παρελθόν, στρατηγικοί εταίροι και στο επίπεδο των κρατών μας και των λαών.
Σχετικά με το Brexit, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε τη Λευκή Βίβλο, τη δέσμη προτάσεων που κατάθεσε η Μ. Βρετανία, χαρακτηρίζοντας την ως "ιδιαίτερα χρήσιμη για να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε ενωμένοι ως 27, σε σχέση με τον κοινό μας στόχο, να βρούμε δηλαδή μια βιώσιμη λύση για το Brexit".
Σημείωσε πως "αυτό που και οι δύο πλευρές απεύχονται, είναι να μην υπάρχει συμφωνία, ένα no deal Brexit", υπογραμμίζοντας ότι είναι κάτι που θα πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία.
Παράλληλα, ο ΑΝΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι θα διατυπώσει αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, τις πάγιες ελληνικές θέσεις, "ότι θέλουμε το Ηνωμένο Βασίλειο, να παραμείνει ένας στρατηγικός εταίρος της ΕΕ" και προσέθεσε πως φεύγει από την ΕΕ, αλλά όχι από την Ευρώπη.
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε την ανάγκη ειδικής σχέσης της ΕΕ με τη Μεγάλη Βρετανία, και ιδιαίτερα σε τομείς όπως η ασφάλεια, η δικαιοσύνη και οι εξωτερικές απειλές
Κατέστησε μάλιστα σαφές πως η Ελλάδα δεν θέλει να είναι τιμωρητική η διαδικασία αυτής της διαπραγμάτευσης του Brexit και σημείωσε πως η χώρα μας έχει "δυστυχώς εμπειρία από ασύμμετρες διαπραγματεύσεις". Από την άλλη πλευρά, συμπλήρωσε, "είναι προφανές ότι δεν μπορεί μια χώρα η οποία φεύγει να έχει τα ίδια ή περισσότερα δικαιώματα από τις χώρες της ΕΕ".
Ο Βρετανός υφυπουργός Brexit, λόρδος Μάρτιν Κάλαναν, δήλωσε χαρούμενος που βρέθηκε στην Αθήνα και επισήμανε πως η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις σε ένα ευρύ πλέγμα ζητημάτων.
Αναφερόμενος στη συνάντηση, είπε πως παρουσίασε στον κ. Κατρούγκαλο τις νέες προτάσεις της χώρας του για το Brexit, τη Λευκή Βίβλο, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η Μεγάλη Βρετανία προσέφερε εξαιρετική βάση για τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ με της ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει προτείνει μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Μεγάλης Βρετανίας στη βάση ενός ενιαίου κανονιστικού πλαισίου, με έμφαση στην απρόσκοπτη διακίνηση γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων.
Εν συνεχεία, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υπουργοί της Ευρώπης όταν συζητήσουν τα θέματα αυτά, θα τα υποδεχθούν θετικά και δήλωσε την ετοιμότητα της χώρας του να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες εάν είναι αναγκαίο.
Κλείνοντας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για την εσωτερική και την εξωτερική ασφάλεια, τονίζοντας πως αυτό πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα.