Πολιτική

Κεραμέως: Φυσική συνέχεια η τροπολογία για τις εθνικές εκλογές


Απορρίφθηκαν στη Βουλή, οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν υποβληθεί επί του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Κατά των ενστάσεων τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και η Πλεύση Ελευθερίας.

Προηγουμένως, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, είπε ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, «το νομοσχέδιο αναφέρεται στις ευρωεκλογές» και το Σύνταγμα «δεν έχει μια λέξη για τις ευρωεκλογές». Ο συνταγματικός νομοθέτης ρυθμίζει αποκλειστικά ζητήματα που αφορούν στην ανάδειξη, στη συγκρότηση, τη λειτουργία των εθνικών καταστατικών οργάνων, όχι υπερεθνικών, είπε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε ότι γι΄αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να τεθούν συνταγματικά ζητήματα για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών.

Πέραν αυτών όμως, είπε η υπουργός Εσωτερικών, η ολομέλεια του ΣτΕ, έχει αποφασίσει ότι το ενωσιακό δίκαιο διέπει την ανάδειξη των ευρωβουλευτών.

Αλλά και για τις τρεις αρχές που διέπουν τη διεξαγωγή των εκλογών, τη μυστικότητα, την καθολικότητα, την ισότητα, η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για τη διασφάλιση της καθολικότητας και της ισότητας, από το να διασφαλιστεί πως δεν θα χρειαστεί ένας εκλογέας να πληρώσει 1500 δολάρια, να πάρει ένα αεροπλάνο για να ασκήσει το δικαίωμα της ψήφου. «'Αρα αν κάτι υπηρετεί τις αρχές αυτές, είναι η προσπάθεια που κάνουμε για να άρουμε αυτά τα πρακτικά εμπόδια», είπε η Νίκη Κεραμέως. Σε σχέση με την αρχή της μυστικότητας, η υπουργός Εσωτερικών, σε «μια άσκηση προσομοίωσης», έδειξε τα βήματα για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, πως δηλαδή ο εκλογέας θα παραλάβει το φάκελο, πως θα ψηφίσει, πως θα τον αποστείλει έως ότου αυτός φτάσει με τον φάκελο επιστροφής στις αρμόδιες επιτροπές των δικαστικών που διαχωρίζουν το επώνυμο από το ανώνυμο στοιχείο, για να πέσει εν τέλει το ανώνυμο στοιχείο στην κάλπη. «Υπηρετούνται όλες οι αρχές, όπως ακριβώς υπαγορεύει η ΕΕ», είπε η Νίκη Κεραμέως.

Η επιστολική ψήφος στις εθνικές εκλογές 

Αναφερόμενη στην τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές, που πυροδότησε αντιδράσεις στα έδρανα της αντιπολίτευσης, η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αυτή η τροπολογία κατατέθηκε ως επιστέγασμα της συναίνεσης που καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα επί της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου.

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στα βήματα που προηγήθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ψήφο των ομογενών.

«Το 2019, η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, επί υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου, φέρνει τον πρώτο νόμο. Τον πρώτο νόμο για να διευκολυνθεί η άσκηση του δικαιώματος ψήφου από Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Ξεκινάει μια συζήτηση επί της επιστολικής ψήφου. Το 2021, επί υπουργίας Μάκη Βορίδη. Έρχεται νέα νομοθετική πρόταση για την άρση όλων των νομικών περιορισμών που υπήρχαν στην άσκηση δικαιώματος ψήφου, από Έλληνες του εξωτερικού. Και πάλι συζήτηση για την επιστολική ψήφο. Ιούλιος 2023, με την παρουσία ηγεσία, έρχεται νομοσχέδιο που αφορά στην άρση όλων των νομικών περιορισμών εκ νέου και με αυξημένη πλειοψηφία 208 βουλευτών και τεσσάρων κομμάτων της Βουλής, αίρονται αυτοί οι νομικοί περιορισμοί, με άλλη συζήτηση στη Βουλή για την επιστολική ψήφο. Ο πρωθυπουργός, το Νοέμβριο ανακοινώνει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ότι έρχεται πιο νωρίς, αυτό που είχε πει, πρωτοβουλία για επιστολική ψήφο. Κατατίθεται το νομοσχέδιο. Γίνεται μια αναλυτικότατη, πάρα πολύ πλούσια, πολύ βαθιά συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Διαφαίνεται μια πλειοψηφία σε ό,τι αφορά την άσκηση δικαιώματος ψήφου, μέσω επιστολικής ψήφου, από Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές. Ποια πιο λογική φυσική συνέχεια αυτής της διαφαινόμενης συναίνεσης, από το να επεκταθεί η επιστολική ψήφος, πάλι για τους Έλληνες του εξωτερικού μόνο, στις εθνικές εκλογές; Η απόλυτη φυσική συνέχεια», είπε η υπουργός Εσωτερικών. 
 
Στο παραπάνω πλαίσιο, η κ. Κεραμέως απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν στην τροπολογία, λέγοντας: «Τι προτιμάτε; Να κατατίθενται νομοσχέδια, να μην αλλάζει ούτε κόμμα και να ψηφίζονται αυτολεξεί; Να μην γίνεται ουσιαστικός διάλογος; Αυτή η διαδικασία αποδεικνύει τον πλούτο του κοινοβουλευτικού διαλόγου». Η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η τροπολογία είναι η φυσική συνέχεια της συζήτησης που προηγήθηκε και είναι η απόδειξη ότι ο κοινοβουλευτικός διάλογος μπορεί να αποδώσει ουσιαστικά.  

«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Είναι θέμα της τροπολογίας η θέση σας; Οι Έλληνες που μας παρακολουθούν τι λένε; Είστε ή δεν είστε υπέρ του να μπορούμε να ψηφίζουμε με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές; Αυτό είναι το μόνο ερώτημα που τίθεται και αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο καλούμαστε και οι τριακόσιοι βουλευτές να απαντήσουμε», είπε η Νίκη Κεραμέως.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα