Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα σε κοινή ανάρτησή τους στην πλατφόρμα X, τόνισαν πως η έκτακτη συνεδρίαση Ευρωπαίων ηγετών χθες στη Γαλλία "επιβεβαίωσε" ότι η Ουκρανία "αξίζει την ειρήνη δια της ισχύος". "Η Ουκρανία αξίζει ειρήνη δια της ισχύος, μια ειρήνη που σέβεται την ανεξαρτησία της, την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα", δήλωσαν οι δύο ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την έκτακτη συνεδρίαση Ευρωπαίων ηγετών στην οποία συμμετείχαν και οι δύο. "Η Ευρώπη αναλαμβάνει πλήρως το μερίδιο της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία που της αναλογεί. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε την ενίσχυση της άμυνας στην Ευρώπη", πρόσθεσαν στο μήνυμα αυτό.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είχε συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βολοντίρ Ζελένσκι  σε μια προσπάθεια αφενός να υπάρξει ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ και αφετέρου να φέρει την Ευρώπη στο τραπέζι των συζητήσεων για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Επιδιώκουμε μια ισχυρή και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», ανέφερε ο Μακρόν στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X. «Για να επιτευχθεί αυτό, η Ρωσία πρέπει να τερματίσει την επιθετικότητά της και αυτό πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας για τους Ουκρανούς».

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, αυξήθηκαν οι μισθοί στη Βρετανία τους τρεις τελευταίους μήνες του 2024, καθώς, οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα εξαιρουμένων των μπόνους ανέβηκαν κατά 6,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο έναν χρόνο πριν, όπως ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Οι μισθοί, εξαιρουμένων των μπόνους, αυξήθηκαν κατά 5,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2024.

Ενισχυθηκε το επενδυτικό κλίμα της Γερμανίας, ενώ ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW ανέβηκε στις 26 μονάδες το Φεβρουάριο από 10,3 τον Ιανουάριο και ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 557.39 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.35%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 5,533.35 μονάδες, με κέρδη 0.24%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 8,764.98 μονάδες, όντας σχεδόν αμετάβλητος.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 22,840.32 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.19%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις  8,206.56 μονάδες, ενισχύθηκε 0.21%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 38,549 μονάδες, με άνοδο 0.58%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 13,140.65 μονάδες, με άλμα 0.87%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα