Τράπεζες

Κινεζική πολιορκία στις τράπεζες, πρώτο βήμα με Εθνική Ασφαλιστική


Εντείνεται η οικονομική διείσδυση. Στο στόχαστρο τώρα ο χρηματοοικονομικός τομέας. Οι τραπεζίτες της Σαγκάης πίσω από Fosun και Congbao

Παρά τις έντονες υπόγειες αντιδράσεις Αμερικανών-Ευρωπαίων και τα προσκόμματα που παρεμβάλλει η ΕΕ, η κινεζική «επίθεση» στην Ελλάδα κλιμακώνεται και απλώνεται πλέον σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας: Λιμάνια/μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες  - και τώρα χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Επόμενος στόχος οι τράπεζες.
Η αναδυόμενη παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη θέλει ένα μόνιμο προγεφύρωμα στην ΕΕ και προσπαθεί να το δημιουργήσει στην Ελλάδα, που «καίγεται» για ξένες επενδύσεις.
Μετά την εξαγορά του ΟΛΠ, τις συμφωνίες με ΔΕΗ και Κοπελούζο για επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή, το deal ZTE- Forthnet στις τηλεπικοινωνίες και την απόκτηση στρατηγικού ποσοστού του ΑΔΜΗΕ, ένα ακόμη μεγάλο βήμα οικονομικής  διείσδυσης θα γίνει τους επόμενους μήνες, με την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από κινεζικό όμιλο.
 Το deal αυτό είχε αποτραπεί πέρυσι, όταν η Ουάσιγκτον παρενέβη απροκάλυπτα υπέρ των αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων, προκειμένου η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας να δοθεί στην κοινοπραξία Calamos-Exin. Η ατυχής κατάληξη και η ματαίωση αυτής της συμφωνίας, άνοιξε διάπλατα την πόρτα στους Κινέζους διεκδικητές.

Δύο υποψήφιοι, πολλές αντιδράσεις

Δύο επιχειρηματικοί κολοσσοί της ασιατικής υπερδύναμης που είχαν συμμετάσχει και στον πρώτο διαγωνισμό, οι όμιλοι Fosun και Gongbao, θα μονομαχήσουν για το πλειοψηφικό πακέτο της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας. Μεθαύριο την Πέμπτη θα καταθέσουν προσφορές και θα ακολουθήσει η  γνωστή διαδικασία αξιολόγησης, βελτίωσης  των προσφορών κλπ.
Απουσία άλλων διεκδικητών, το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο: Η Εθνική Ασφαλιστική θα γίνει θυγατρική κινεζικού ομίλου, αποτελώντας και γέφυρα συνεργασίας του με την Εθνική Τράπεζα στον τομέα bancassurance.
 Εκτός εάν καρποφορήσουν κι αυτή τη φορά οι παρεμβάσεις των Ευρωπαίων, που πιέζουν μεν την Ελλάδα για αποκρατικοποιήσεις, ορθώνουν όμως ανυπέρβλητα εμπόδια εάν πρόκειται να πουληθεί κάποια σημαντική επιχείρηση σε κινεζικά ή ρωσικά συμφέροντα.

Ακολουθούν οι τραπεζίτες

Στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον δεν ανησυχούν τόσο για το ότι η μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία θα περιέλθει  υπό κινεζικό έλεγχο. Φοβούνται περισσότερο αυτό που μπορεί να ακολουθήσει: Ξέρουν ότι πίσω από την Fosun και την Congbao έρχονται οι κινέζοι μεγαλοτραπεζίτες.

Η Congbao γνωστοποίησε ήδη ότι κινείται  σε συνεργασία με  την κινεζική Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), την μεγαλύτερη  τράπεζα παγκοσμίως, η οποία θα χρηματοδοτήσει κατά 40% την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής - αν η Congbao πλειοδοτήσει.
Οι  αρχιτέκτονες του κινεζικού οικονομικού επεκτατισμού και οι επικεφαλής των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων του Πεκίνου και της Σαγκάης δεν έχουν κρύψει τις προθέσεις τους. Φρόντισαν να τις γνωστοποιήσουν σε επισκέψεις τους στην Ελλάδα και τις αποσαφήνισαν πλήρως σε συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα.
Δεν αρκέστηκαν σε αόριστες δηλώσεις ενδιαφέροντος, αλλά παρουσίασαν τότε λεπτομερείς προτάσεις επενδύσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στον ευρύτερο τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μέσω εξαγορών και στρατηγικών συνεργασιών που θα περιλαμβάνουν και μετοχική συμμετοχή.

Το ενδιαφέρον τους συναρτάται με την ευρύτερη παρουσία κινεζικών οικονομικών συμφερόντων στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι οι κινεζικές επενδύσεις στηχώρα μας ξεπέρασαν ήδη τα 7 δισ. ευρώ και εστιάζονται σε υποδομές, ναυτιλία, ενέργεια και real estate.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις κινεζικοί τραπεζικοί όμιλοι καταστρώνουν πλάνα για την επέκταση των εργασιών τους στην Ελλάδα και θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν όποια ευκαιρία εμφανισθεί για εξαγορά ελληνικής τράπεζας ή για απόκτηση στρατηγικού πακέτου μετοχών.
Η ευκαιρία μπορεί να δοθεί μέσα στο επόμενο 18μηνο,  όταν οι δανειστές θα εντείνουν τις πιέσεις για πώληση των πακέτων τραπεζικών μετοχών που κατέχει το Δημόσιο μέσω ΤΧΣ. Θα αναζητηθούν τότε αγοραστές-στρατηγικοί επενδυτές για τα πακέτα σχετικής πλειοψηφίας της Εθνικής (έως 41%) και της Τρ. Πειραιώς (έως 26,4%).
.
Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι

Η πρώτη ενδιαφερόμενη να μπει στην ελληνική αγορά πραγματοποιώντας κάποια εξαγορά, είναι η Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), ένας τραπεζικός κολοσσός με δραστηριότητες σε 42 χώρες, που δίνει έμφαση στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και στην καταναλωτική πίστη.
Άλλο ένα τραπεζικό γκρουπ, η China Development Bank (CDB) δραστηριοποιείται ήδη σε ελληνικά projects, χρηματοδοτώντας επενδύσεις, εξαγορές και εξαγωγικές δραστηριότητες επιχειρήσεων που συνεργάζονται με κινεζικές. Εχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει και επενδυτικά σχέδια στον ενεργειακό τομέα, που θα υλοποιηθούν από κινεζικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με τη ΔΕΗ.
 Ενδιαφέρεται για μετοχική συμμετοχή σε ελληνική τράπεζα, ενώ εξετάζει ως εναλλακτική λύση τη δημιουργία θυγατρικής αναπτυξιακής τράπεζας.
Στρατηγική συμμετοχή σε ελληνική τράπεζα ενδιαφέρονται να αποκτήσουν επίσης:
• Ο κινεζικός όμιλος Fosun, που έχει μεγάλη συμμετοχή στα Folli Follie και φέρεται τώρα ως επικρατέστερος υποψήφιος αγοραστής της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αν κερδίσει αυτή τη μάχη, το ενδιαφέρον για την Εθνική Τράπεζα θα μετουσιωθεί σε πρόταση εξαγοράς.
• Το Central Eastern European Fund, που έχει δημιουργηθεί από την Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) και επενδύει σε χώρες της κεντροανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, σε συνεργασία με κινεζικές επιχειρήσεις.
 Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Fosun  ή την Congbao εκτιμάται ότι  θα δημιουργήσει προσφορότερο έδαφος για τις κινήσεις των Κινέζων τραπεζιτών, που θέλουν ισχυρό προγεφύρωμα και στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα