Με αθωωτική απόφαση για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών κλείνει η δικαστική διαδικασία για την περίφημη υπόθεση των δομημένων ομολόγων, ένα ζήτημα που ανήλθε στην κορυφή του πολιτικού - ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος την περίοδο διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή.
Όπως γίνεται γνωστό, για τα αδικήματα της κακουργηματικής απάτης και απιστίας προς την υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νν. 1608/1950, το σύνολο των κατηγορουμένων εκρίθη αθώο.
Στους βασικούς συνδαιτυμόνες της υπόθεσης
Μεταξύ των αθωωθέντων βρίσκονται ο πρώην αντιπρόεδρος του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), Γεράσιμος Κονιδάρης, ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Παναγιώτης Δεμέστιχας, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Αγάπιος Σημαιοφορίδης, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΠΟΚΑ Κωνσταντίνος Χρηστίδης, αλλά και ο ιδιοκτήτης της χρηματιστηριακής ΝΑΜ, Γιώργος Παπαμαρκάκης.
Το Πενταμελές Εφετείο καταδίκασε δύο κατηγορουμένους, τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις» Σοφοκλή Πρινιωτάκη και τον επίσης κεντρικό στέλεχος της ίδιας ΑΧΕΠΕΥ Γιώργο Αποστολίδη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χρήση πλαστών τιμολογίων.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορούσε τα δομημένα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων το 2007, τα οποία αγόρασαν τα ασφαλιστικά ταμεία από τη δημόσιο. Για την ιστορία, σε πρώτο βαθμό η συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων κατεδικάσθη σε βαριές καθείρξεις, 20-30 ετών.
Η "χασούρα" των Ταμείων
Εκείνο που αναδείχθηκε από τη δίκη αλλά και σημείωσαν αναλυτές που είναι γνώστες του ζητήματος, είναι το γεγονός ότι τα Ταμεία θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει από τη συναλλαγή αυτή 110 εκατ. ευρώ και ανακτήσει τα κεφάλαιά τους εξ ολοκλήρου, καθώς τα ομόλογα αυτά δεν υπάχθηκαν στο PSI.
Επίσης το Υπ. Οικονομικών θα είχε πληρώσει μόνο 40 εκατ. ευρώ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα είχε κερδίσει πάνω από 70 εκατ. ευρώ, εκδίδοντας και επενδύοντας στο ομόλογο.