Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακών υπηρεσιών δημιουργεί συνολικά 1,55 ευρώ στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, κάθε 1 εκατομμύριο ευρώ που δαπανάται στον ξενοδοχειακό κλάδο οδηγεί (άμεσα και έμμεσα) στη δημιουργία 29,8 θέσεων πλήρους απασχόλησης.
Η λειτουργία των ξενοδοχείων έχει θετική επίδραση και σε άλλους τομείς, καθώς το 35% της αύξησης του προϊόντος που προέρχεται από τη δραστηριότητα του ξενοδοχειακού κλάδου διαχέεται σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Επιπλέον, το 27% της αύξησης της απασχόλησης από τον ξενοδοχειακό κλάδο αφορά επαγγέλματα εκτός τουριστικού τομέα, όπως η γεωργία, το εμπόριο και η παραγωγή τροφίμων.
Ο ξενοδοχειακός κλάδος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου, καθώς πάνω από το 70% των πελατών των ελληνικών ξενοδοχείων είναι αλλοδαποί. Η χαμηλή εξάρτηση από εισαγόμενες εισροές συμβάλλει στη διατήρηση υψηλού ποσοστού εισοδημάτων εντός της ελληνικής οικονομίας, με κάθε 1 δισ. ευρώ ξενοδοχειακών εσόδων να οδηγεί σε βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών κατά 552 εκατ. ευρώ.
Σημαντική είναι και η συμβολή του κλάδου στα δημόσια έσοδα, καθώς το κόστος παραγωγής των ξενοδοχειακών υπηρεσιών επιβαρύνεται με καθαρούς φόρους ύψους 19,1%, έναντι 10,2% που ισχύει κατά μέσο όρο στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. Ενδεικτικά, για κάθε 100 ευρώ ξενοδοχειακού προϊόντος, τα 20 ευρώ αντιστοιχούν σε έμμεσους φόρους, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με άλλους τομείς.
Ο κλάδος της φιλοξενίας έχει και έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, καθώς το 87% των ξενοδοχείων απασχολεί προσωπικό από την τοπική κοινωνία, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών όπου δραστηριοποιείται. Επιπλέον, το 65% του συνόλου των εργαζομένων στα ελληνικά ξενοδοχεία προέρχεται από την τοπική αγορά εργασίας, ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.