Κυνηγητό οφειλετών εξαπολύει και φέτος η ΑΑΔΕ, με στόχο την είσπραξη πάνω από 5,5 δισ. ευρώ, από ληξιπρόθεσμα χρέη.
Για την είσπραξη των χρεών, θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που διαθέτει, τα οποία κλιμακώνονται από την απλή τηλεφωνική ενόχληση μέχρι την κατάσχεση κινητών και ακινήτων σε ακραίες περιπτώσεις.
Τους εισπρακτικούς στόχους της ΑΑΔΕ αποκαλύπτει η δεύτερη έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, με τους θεσμούς να πιέζουν ασφυκτικά για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών το ύψος των οποίων φτάνει στα 104 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν, για το 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει θέσει τους ακόλουθους στόχους:
- Την είσπραξη ποσού ύψους 2,9 δισ. ευρώ από το «παλαιό» υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, δηλαδή από το συνολικό ποσό των οφειλών που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τον Νοέμβριο του 2018.
- Την είσπραξη του 27% από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις Εφορίες που δημιουργήθηκαν ή θα δημιουργηθούν από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι και το τέλος του 2019. Το ποσό εκτιμάται περίπου σε 2,7 δις. ευρώ, καθώς το ετήσιο ύψος των χρεών που μένει απλήρωτο φτάνει στο ποσό των 10 δισ. ευρώ.
Μόνο από τους μεγαλοοφειλέτες, η ΑΑΔΕ σκοπεύει να εισπράξει εντός του 2019 το ποσό των 675 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών του δημοσίου, χρωστάει ποσά μέχρι 500 ευρώ! Ειδικότερα, το σύνολο των οφειλετών είναι 4.064.750 φορολογούμενοι, οι οποίοι οφείλουν συνολικά 104 δισ. ευρώ.
Από αυτούς, οι 2.219.151 χρωστάνε ποσά μέχρι 500 ευρώ και το σύνολο των οφειλών τους ανέρχεται συνολικά σε 300 εκατ. ευρώ.
Περίπου 520.000 ΑΦΜ, οφείλουν ποσά έως 10 ευρώ! Στο επόμενο κλιμάκιο οφειλών, από 10 έως και 50 ευρώ, καταλέγονται 340.000 φορολογούμενοι.
Τα μεγάλα χρέη οφείλουν μόλις 42.877 ΑΦΜ (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), οι οποίοι οφείλουν ποσό ύψους 90 δισ. ευρώ!.
Τηλέφωνα και e-mail από την ΑΑΔΕ
Σε ότι αφορά στην τακτική της ΑΑΔΕ για τη διεκδίκηση των χρεών προς το δημόσιο, αυτή ξεδιπλώνεται με τα ακόλουθα βήματα.
Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, ο οφειλέτης ειδοποιείται:
- Πριν το χρέος του καταστεί ληξιπρόθεσμο με την πρώτη ειδοποίηση του άρθρου 5 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 37 Κ.Φ.Δ. ή μέσω e-mail (για ΕΝΦΙΑ).
- Αφού καταστεί ληξιπρόθεσμος, μέσω του auto reminder system λαμβάνει e-mail, είτε από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης αν εμφανίζει χρέος για πρώτη φορά, είτε κεντρικά αν εμφανίζει παλιά και νέα χρέη.
- Αν δεν ανταποκριθεί στα e-mail, λαμβάνει την ειδοποίηση προ λήψης μέτρων του άρθρου 7 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 47 Κ.Φ.Δ., που αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.
- Μπορούν όμως να γίνουν και απροειδοποίητα κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή εις χείρας τρίτων. Σύμφωνα με τη νομολογία τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ 2080/2014) όσο και η πρόσφατη του Αρείου Πάγου (432/2017) κρίθηκε ότι η μη προηγούμενη ειδοποίηση του οφειλέτη πριν από την επιβολή της κατάσχεσης, δεν αντίκειται σε υπέρτερης ισχύος κανόνες δικαίου, καθώς και το σκεπτικό των αποφάσεων αυτών.