Σε αρκετή απόσταση από την αποτίμηση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτη που διενεργήθηκε από τον εκτιμητή που όρισε η ΔΕΗ κινήθηκαν οι δύο προσφορές που κατέθεσαν οι ΓΕΚ Τέρνα-Seven Energy και Μυτιληναίος, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ η βελτίωση των προσφορών.
Η πρώτη αξιολόγηση της διαδικασίας υποβολής προσφορών είναι θετική, αφού ξεπεράσθηκε ο κίνδυνος να μην εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον. Η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά από την αρχή του μήνα και σήμερα κέρδισε 2,65%.
Όμως, από την υποβολή των προσφορών μέχρι το κλείσιμο των deal για τις δύο λιγνιτικές μονάδες υπάρχει μεγάλη απόσταση και δεν αποκλείεται οι τελικές προσφορές των διεκδικητών να παραμείνουν εκτός των ορίων που θεωρούνται αποδεκτά από τη διοίκηση της ΔΕΗ για την ολοκλήρωση των συμφωνιών.
Προ ολίγων ημερών, άλλωστε, ο διευθύνων σύμβουλος, Μανώλης Παναγιωτάκης, είχε ξεκαθαρίσει ότι «οι μονάδες θα πωληθούν με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ικανοποιητικό τίμημα».
Εξηγώντας πόσο χαμηλά θα μπορούσε να υποχωρήσει το τίμημα, χωρίς να ξεφύγει από τα όρια του αποδεκτού, ο κ. Παναγιωτάκης είχε τονίσει: «Δεν περιμένουμε ότι οι ιδιώτες επενδυτές, θα προσφέρουν τέτοια ποσά ώστε να τα ανακτήσουν σε 25 και πλέον χρόνια, όπως η ΔΕΗ. Ας τα ανακτήσουν στα μισά χρόνια. Έτσι θα προκύψει και το εύλογο τίμημα αλλά και θα καταδειχθεί ότι αυτοί που θα αγοράσουν τις μονάδες έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας του προϊόντος του ηλεκτρισμού, όχι μόνο από κοινωνική αλλά και από επιχειρηματική άποψη».
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η προσφορά της Μυτιληναίος είναι αυτή που συγκεντρώνει τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Παρότι το τίμημα που προσφέρεται είναι χαμηλότερο από την εκτίμηση του συμβούλου της ΔΕΗ, πρόκειται για μια προσφορά που κινείται εντός των ορίων του διαγωνισμού και, εφόσον υπάρξει η κατάλληλη βελτίωση του τιμήματος, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή.
Αντίθετα, πιο περίπλοκη είναι η αξιολόγηση της προσφοράς από την SEV.EN ENERGY και τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς η κοινοπραξία δεν έχει βασίσει την προσφορά της στις τελικές Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Μετοχών («ΣΑΜ»), όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ.
Όπως ανακοίνωσε η κοινοπραξία, «οι τελικοί όροι και προϋποθέσεις της συναλλαγής, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στις εν λόγω ΣΑΜ και εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στις 20 Δεκεμβρίου 2018, σε συνδυασμό με έναν αριθμό επιπρόσθετων αστάθμητων παραγόντων, εξακολουθούν να επιβαρύνουν με σημαντικούς κινδύνους τον Αγοραστή, γεγονός το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την Κοινοπραξία».
«Ωστόσο», προστίθεται στην ανακοίνωση, «η Κοινοπραξία αποφάσισε να υποβάλει Δεσμευτική Προσφορά στη βάση εναλλακτικής εκδοχής της ΣΑΜ, η οποία περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του Πωλητή και του Αγοραστή, καθώς και γεφυρώνει το κενό μεταξύ των προσδοκιών του Πωλητή και του Αγοραστή σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».