Περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που θα διέπεται από τη λιτότητα και… παραπέμπει στις εποχές των μνημονίων, που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, ζητάει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ. Την ώρα που η ΕΕ δίνει ανάσα στις δοκιμαζόμενες από τον πληθωρισμό και την ενεργειακή ακρίβεια χώρες, με την παράταση της ρήτρας διαφυγής για το 2023 και η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κομισιόν, βγαίνει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο, το Βερολίνο θέλει να επιβάλλει πάλι τους δικούς του οικονομικούς-δημοσιονομικους κανόνες.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, θιασώτης του δόγματος Σόιμπλε για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και κανόνες εντός της ΕΕ, ζητάει νέο γύρο λιτότητας και περιορισμού ελλειμμάτων και χρέους, κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα είναι εκ των «πρωταθλητριών» σ’ ό,τι αφορά στις δημοσιονομικές «τρύπες» (χρέος άνω του 200% του ΑΕΠ-μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη, έλλειμμα πάνω από 9% το 2021). Επικαλούμενος τον κίνδυνο εδραίωσης του στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη, ο Λίντνερ ζητάει εφαρμογή ισχυρής εποπτείας στις χώρες που «παραμελούν» τα δημοσιονομικά τους και λιτότητα…
«Το γεγονός ότι τα κράτη μέλη είναι πλέον σε θέση να αποκλίνουν από το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Λίντνερ στους Financial Times και πρόσθεσε «η απόφαση για παράταση της ρήτρας διαφυγής δεν πρέπει να θεωρηθεί ως προηγούμενο ή προοίμιο για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού. Γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε επειγόντως».
Ο Λίντνερ, ηγέτης των Φιλελεύθερων, έχει συχνά προειδοποιήσει ότι ορισμένες χώρες στην Ευρώπη είχαν συσσωρεύσει πάρα πολύ χρέος κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19 και πρέπει τώρα να καταβάλουν προσπάθειες για να επιδιορθώσουν τα δημόσια οικονομικά τους, ειδικά στο πλαίσιο του αυξανόμενου πληθωρισμού στην ευρωζώνη. «Αν ρίξετε μια ματιά στα δεδομένα, θα δείτε ότι πρέπει να σταματήσουμε τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές μας και να σταματήσουμε να παρεμβαίνουμε στην οικονομία της αγοράς με αυτά τα μεγάλα προγράμματα κρατικών δαπανών. «Πρέπει να μειώσουμε τα δημοσιονομικά μας ελλείμματα» επισήμανε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ο οποίος δήλωσε αντίθετος στην έκδοση κοινού χρέους από την ΕΕ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας. «Η Γερμανία δεν υποστηρίζει την ιδέα της επανάληψης της κοινής έκδοσης χρέους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Απορριπτικός εμφανίζεται και στο αίτημα που έχει καταθέσει ο ευρωπαϊκός νότος, μαζί και η Ελλάδα, για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών ή άλλων που αφορούν για παράδειγμα την κλιματική αλλαγή, από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Προετοιμάζει το έδαφος για συζήτηση που αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας
Είναι πρόδηλο ότι ο Λίντνερ προετοιμάζει από τώρα το έδαφος για τη συζήτηση που θα «ανάψει» ξανά το επόμενο διάστημα εντός της ΕΕ και θα αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ως γνωστό ο ευρωπαϊκός νότος ζητά αλλαγή ης «αρχιτεκτονικής» του Συμφώνου με χαλάρωση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων και ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, ενώ η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της εναντιώνεται σε αυτές τις ρηξικέλευθες αλλαγές.