Οικονομία

«Μαύρος κύκνος» στην παγκόσμια οικονομία- Ο κορωνοϊός ροκανίζει την ανάπτυξη


Σε «μαύρο κύκνο» για τις διεθνείς αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο αναδεικνύεται η επιδημία κορωνοϊού, που η ραγδαία εξάπλωση της  σκορπίζει ανησυχίες και αβεβαιότητες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Αρχικά οι αγορές αγνόησαν τον κορωνοϊό και συνέχισαν το "πάρτι", καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά.  Στη συνέχεια, μετά τη ραγδαία εξάπλωση του και την εμφάνιση κρουσμάτων σε πολλές χώρες και την πληθώρα περιστατικών στην Ιταλία, αντέδρασαν με τη συνήθη υπερβολή. Ετοιμες από καιρό για διόρθωση μετά από διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ, άρχισαν να βυθίζονται - δεδομένου μάλιστα ότι υπήρχαν "βουνά" κερδών προς ρευστοποίηση.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία ήταν η αφορμή για να «κλείσουν» εσπευσμένα θέσεις τα ξένα funds στην ελληνική αγορά.  Οι ανησυχίες εντάθηκαν και η πτώση επιταχύνθηκε όταν ανακοινώθηκαν κρούσματα και στην Ελλάδα. Καθώς περιορίζεται σημαντικά η διάθεση ανάληψης ρίσκου παγκοσμίως, οι πιο κερδοφόρες θέσεις είναι οι πρώτες που ρευστοποιούνται και μάλιστα περισσότερο επιθετικά.

 Απώλειες τρισεκατομμυρίων

Υπολογίζεται ότι  με την πτώση των τιμών στο ΧΑ εξανεμίστηκαν σε  λίγες μέρες περί τα 11 δισ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι απώλειες υπολογίζονται σε περισσότερα από 7 τρισ. δολάρια.

 Στην πραγματική οικονομία οι αποτιμώμενες σε χρήμα επιπτώσεις είναι μέχρι στιγμής μικρότερες. Εάν όμως η επιδημία εξελιχθεί σε πανδημία, εκτιμάται πως θα κοστίσει φέτος περίπου 1,1 τρισ. δολάρια ή 1,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με ανάλυση της Oxford Economics.  Οι δυσμενείς επιπτώσεις ενδέχεται να συνεχισθούν  και πέραν του τρέχοντος έτους, οδηγώντας την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Ιδιαίτερα αισθητές θα είναι οι αρνητικές παρενέργειες στον τουριστικό τομέα. Το "αισιόδοξο" σενάριο μελέτης της Oxford Economics προβλέπει απώλειες 22 δισ. δολ. στα εισοδήματα από τον τουρισμό.

 Χαμηλώνει ο πήχυς για την ανάπτυξη

Στο χαμηλότερο σημείο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση υποβαθμίζει η Bank of America (BofA) τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη στη "σκιά" της επιδημίας κορωνοϊού. Ο αμερικανικός οίκος χαμήλωσε ήδη τον πήχυ των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία, εκτιμώντας ότι  θα εμφανίσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, αντί 3,2% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Είναι η μικρότερη πρόβλεψη μετά το 2009 αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά μετά την κρίση που γίνεται πρόβλεψη για κάτω του 3%.

Το αχαρτογράφητο των δεδομένων καθιστά δυσχερέστατη οποιαδήποτε βραχυχρόνια πρόβλεψη για τη χρονική περίοδο που θα απαιτηθεί προκειμένου να κλείσει ο τρέχων κύκλος, να επανέλθουν οι αγορές σε κανονικότητα και να αποκτήσει πάλι η παγκόσμια οικονομία αναπτυξιακή δυναμική.

 Τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης στις αγορές

Η εξάπλωση του κορωνοϊού μπορεί να αποδειχθεί ένας «μαύρος κύκνος», πιο ισχυρός από την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008-2009, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Μoody

Μια διόρθωση 20%- 30% στις διεθνείς αγορές θεωρείται εύλογη πτώση διεθνώς εάν η πανδημία εξαπλωθεί και προσλάβει παγκόσμια χαρακτηριστικά.

 Στο ελληνικό χρηματιστήριο η πτώση αυτή έχει ήδη συντελεστεί - στις τραπεζικές μετοχές  είναι μάλιστα μεγαλύτερη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα