Media

Τηλεόραση: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν και πόσο κοστίζει η νέα σεζόν


Κανάλια με πιο ελεγχόμενα budgets, 26 σειρές στον σχεδιασμό και ισχυρές επιδοτήσεις από το ΕΚΚΟΜΕΔ

Κέρδη, ζημιές, αυξημένα ή μειωμένα διαφημιστικά έσοδα και διαφορετικές στρατηγικές επενδύσεων συνθέτουν την οικονομική εικόνα της ελληνικής τηλεόρασης, ενώ η σεζόν 2026-2027 ανοίγει με έναν νέο κύκλο επενδύσεων στη μυθοπλασία. Τα κανάλια περιορίζουν τα κόστη, χωρίς όμως να αποσύρονται από τη μάχη της prime time, με τις επιδοτήσεις του ΕΚΚΟΜΕΔ να λειτουργούν ως σημαντικός παράγοντας χρηματοδότησης.

Η εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2025 είναι ανομοιογενής. Η ΕΡΤ παραμένει κερδοφόρος, ο Alpha επιστρέφει σε θετικό αποτέλεσμα, η δραστηριότητα του Mega ενισχύεται μέσα από την Alter Ego Media, ενώ ο ΑΝΤ1 περνά ξανά σε ζημιές και το Star παραμένει ζημιογόνο, έχοντας όμως περιορίσει αισθητά τις απώλειές του.

Στην ΕΡΤ, παρότι ο ισολογισμός δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις οικονομικές καταστάσεις προκύπτουν κέρδη προ φόρων 16,68 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 16,22 εκατ. ευρώ. Η δημόσια τηλεόραση διαθέτει, παράλληλα, διαφορετικό μοντέλο χρηματοδότησης από τους ιδιωτικούς σταθμούς, μέσω του ανταποδοτικού τέλους.

Ποιοι βγήκαν κερδισμένοι το 2025

Στον Alpha, η επιστροφή στην κερδοφορία συνοδεύτηκε από αύξηση του κύκλου εργασιών. Η Alpha Δορυφορική Τηλεόραση εμφάνισε έσοδα 80,71 εκατ. ευρώ, έναντι 78,68 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 4,26 εκατ. ευρώ, από ζημιές 1,28 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 5,32 εκατ. ευρώ.

Ο βασικός μοχλός παραμένει η διαφήμιση. Τα διαφημιστικά έσοδα αυξήθηκαν στα 63,74 εκατ. ευρώ από 61,62 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από δικαιώματα έφτασαν τα 4,06 εκατ. ευρώ, από διαδικτυακές διαφημίσεις τα 4,21 εκατ. ευρώ και από λοιπές διαφημιστικές δραστηριότητες τα 8,20 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Ireon Investments του ομίλου Motor Oil έχει καλύψει για λογαριασμό του σταθμού ομολογιακό δάνειο ύψους 7,4 εκατ. ευρώ.

Για το Mega, η εικόνα πρέπει να εξεταστεί μέσα από τα οικονομικά της Alter Ego Media, καθώς η διαδικασία απόσχισης της τηλεοπτικής δραστηριότητας δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 7,6%, στα 127,13 εκατ. ευρώ, ενώ ο τομέας ευρυεκπομπής, που περιλαμβάνει το Mega, το My Radio και το οπτικοακουστικό περιεχόμενο, ενισχύθηκε κατά 5,3%, στα 90,53 εκατ. ευρώ από 85,93 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα βρίσκεται ο ΑΝΤ1. Η αύξηση των εσόδων δεν μεταφράστηκε σε κερδοφορία, καθώς ο κύκλος εργασιών της ΑΝΤΕΝΝΑ TV αυξήθηκε στα 98,73 εκατ. ευρώ από 96,86 εκατ. ευρώ, αλλά τα κέρδη προ φόρων των 3,16 εκατ. ευρώ του 2024 μετατράπηκαν σε ζημιές 3,45 εκατ. ευρώ το 2025. Παρά την αρνητική τελική εικόνα, τα διαφημιστικά έσοδα αυξήθηκαν στα 80,22 εκατ. ευρώ από 76,47 εκατ. ευρώ.

Το Star κινήθηκε επίσης σε ζημιογόνο έδαφος, αλλά με μικρότερες απώλειες. Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 67,98 εκατ. ευρώ από 69,19 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές περιορίστηκαν σε 1,51 εκατ. ευρώ από 2,25 εκατ. ευρώ. Τα διαφημιστικά έσοδα μειώθηκαν στα 56,90 εκατ. ευρώ από 59,18 εκατ. ευρώ.

Το ΜΑΚ TV είχε έσοδα 8,19 εκατ. ευρώ και περιόρισε τις ζημιές του στις 706.132 ευρώ.

Η νέα σεζόν κοστίζει εκατομμύρια

Παρά την ανάγκη για μεγαλύτερη οικονομική πειθαρχία, η τηλεόραση δεν εγκαταλείπει τη μυθοπλασία. Ο ευρύτερος σχεδιασμός της σεζόν 2026-2027 περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 26 σειρές, ενώ στον βασικό κορμό της prime time οι νέες παραγωγές κυριαρχούν. Από τις 22 σειρές που υπολογίζονται στον βασικό ανταγωνισμό, οι 17 είναι καινούριες.

Η αλλαγή είναι περισσότερο ποιοτική, παρά ποσοτική: τα κανάλια δεν επιδιώκουν απλώς περισσότερες σειρές, αλλά διαφορετική σχέση κόστους και απόδοσης. Οι παραγωγές παραμένουν βασικό όπλο για την τηλεθέαση και τη διαφημιστική αγορά, όμως τα budgets γίνονται πιο μετρημένα, ενώ η δημόσια χρηματοδότηση μειώνει μέρος του επενδυτικού βάρους για τους σταθμούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «Κρίνο και Αγκάθι» του ΑΝΤ1. Η σειρά των 150 επεισοδίων έχει συνολικό προϋπολογισμό 9,291 εκατ. ευρώ, επιλέξιμες δαπάνες 7,433 εκατ. ευρώ και εγκεκριμένη επιδότηση 2,973 εκατ. ευρώ. Για το «Ντέρτι», επίσης του ΑΝΤ1, ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ η επιδότηση ανέρχεται σε 3,126 εκατ. ευρώ για 140 επεισόδια.

Στον Alpha, οι «Κόρες της Αρετής» έχουν συνολικό κόστος 6,6 εκατ. ευρώ και επιδότηση 2,112 εκατ. ευρώ, ενώ η «Μία γυναίκα» έχει προϋπολογισμό 4,809 εκατ. ευρώ και επιδότηση 1,539 εκατ. ευρώ. Το «Ραντεβού με την Ευτυχία» κινείται στα 3,12 εκατ. ευρώ, με επιδότηση 998.400 ευρώ.

Η ΕΡΤ κινείται σε διαφορετικό πλαίσιο, με το ανταποδοτικό τέλος να αποτελεί βασικό πυλώνα χρηματοδότησης. Το «TV Land» έχει συνολικό κόστος 3,693 εκατ. ευρώ και θα αναπτυχθεί σε δύο σεζόν, ενώ οι «Κουτσουπιές 2.0», με 170 επεισόδια, έχουν κόστος 6,086 εκατ. ευρώ, επίσης για δύο σεζόν. Η σειρά οκτώ επεισοδίων «Θάλασσες μας χώρισαν» έχει κόστος περίπου 1,036 εκατ. ευρώ.

Το ΕΚΚΟΜΕΔ αλλάζει την εξίσωση

Για τους ιδιωτικούς σταθμούς, κρίσιμο στοιχείο της εξίσωσης είναι η δημόσια χρηματοδότηση των οπτικοακουστικών παραγωγών. Οι αποφάσεις του ΕΚΚΟΜΕΔ επιτρέπουν στις εταιρείες παραγωγής και στους τηλεοπτικούς ομίλους να μειώνουν το καθαρό οικονομικό βάρος των projects, χωρίς να εγκαταλείπουν παραγωγές μεγάλης διάρκειας και υψηλού κόστους.

Η μεγαλύτερη επιδότηση μεταξύ των συγκεκριμένων παραγωγών αφορά το «Κρίνο και Αγκάθι», με 2,973 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν το «Ντέρτι» με 3,126 εκατ. ευρώ και οι «Κόρες της Αρετής» με 2,112 εκατ. ευρώ. Οι επιδοτήσεις δεν καλύπτουν το σύνολο του κόστους, αλλά λειτουργούν ως κρίσιμος μηχανισμός επιμερισμού του επενδυτικού ρίσκου.

Η χρηματοδότηση έχει έτσι διπλή σημασία. Από τη μία, στηρίζει την εγχώρια παραγωγή και τη δραστηριότητα των εταιρειών παραγωγής. Από την άλλη, επιτρέπει στα κανάλια να διατηρούν μεγάλο όγκο μυθοπλασίας, σε μια αγορά όπου η τηλεθέαση και τα διαφημιστικά έσοδα δέχονται πίεση από τις διεθνείς πλατφόρμες streaming.

Από το δράμα στην κωμωδία

Η νέα σεζόν σηματοδοτεί παράλληλα αλλαγή στη σύνθεση του τηλεοπτικού προϊόντος. Τα ελληνικά σενάρια αποτελούν την πλειονότητα, με πρωτότυπες ιστορίες και διασκευές μυθιστορημάτων, ενώ σημαντική θέση εξακολουθούν να έχουν οι σειρές που βασίζονται σε ξένα formats.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετατόπιση από τις σειρές εποχής προς κωμωδίες και κομεντί. Οι σειρές εποχής περιορίζονται σε τέσσερις από δέκα την προηγούμενη σεζόν, ενώ κωμωδίες και κομεντί φτάνουν συνολικά τις δέκα. Η εξέλιξη δείχνει την προσπάθεια των καναλιών να αναζητήσουν παραγωγές που μπορούν να προσελκύσουν μεγαλύτερο κοινό με διαφορετικό οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο.

Στον χάρτη της νέας σεζόν, ο Alpha και το Mega εμφανίζονται με έξι σειρές έκαστος, ο ΑΝΤ1 με τέσσερις, ενώ Star, ΣΚΑΪ και ΕΡΤ διαμορφώνουν τις δικές τους προτάσεις. Ο ΣΚΑΪ επιστρέφει μάλιστα στη μυθοπλασία με δύο νέες παραγωγές, ενισχύοντας περαιτέρω τον ανταγωνισμό.

Το αποτέλεσμα είναι μια τηλεοπτική αγορά που επενδύει ξανά στη μυθοπλασία, αλλά με διαφορετικούς όρους από το παρελθόν. Τα κανάλια καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στο κόστος παραγωγής, τις επιδοτήσεις, τα διαφημιστικά έσοδα και την ανάγκη να κρατήσουν το κοινό απέναντι στις streaming πλατφόρμες.

Η νέα σεζόν δεν είναι, επομένως, απλώς μια μάχη τηλεθέασης. Είναι και μια μάχη οικονομικής αποδοτικότητας: ποιος σταθμός μπορεί να παράξει το περιεχόμενο που θα προσελκύσει το κοινό, με το μικρότερο δυνατό καθαρό κόστος και τη μεγαλύτερη δυνατή διαφημιστική απόδοση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα