Με θετικό πρόσημο και μικρά-οριακά κέρδη τερμάτισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, συντηρώντας την εικόνα σταθεροποίησης και το κλίμα επίπλαστης αισιοδοξίας που έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο τζίρος ήταν και σήμερα εντυπωσιακός - συνολικά 177,8 εκατ. ευρώ. Ομως - όπως συνέβη και χθες - οι πυρετώδεις συναλλαγές δεν επηρέασαν αισθητά τις τιμές. Είναι ένα στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό. Ταυτόχρονα υποδηλώνει ότι μεγάλα χαρτοφυλάκια προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις, ενώ παράλληλα συντελείται "αλλαγή φρουράς"στην ελληνική αγορά: Επιθετικά funds κλείνουν θέσεις με κέρδη, παραδίδοντας τη σκυτάλη στους "επόμενους" -κυρίως μακροπρόθεσμους επενδυτές και εγχώριους αποταμιευτές.
Μεγάλο μέρος του τζίρου προέρχεται από κινήσεις που συναρτώνται με θέσεις στα Παράγωγα και αποτελούν "στοιχήματα" για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ σε μεσοβραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Η αγορά έχει τώρα μπροστά της δύο γεγονότα που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά το χρηματιστηριακό κλίμα και τη στάση των ξένων διαχειριστών:
- Την Παρασκευή κλείνουν τα Παράγωγα, όπου παίζονται μεγάλα "στοιχήματα" σε πολλές μετοχές και σε δείκτες. Ισως γι αυτό πρωταρχική φροντίδα πολλών διαχειριστών είναι η "χειραγώγηση" των βασικών δεικτών -μία καθημερινή προσπάθεια να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα, παρά τον καταιγισμό συναλλαγών.
- Επίσης την Παρασκευή (αργά το βράδυ) θα εκδοθεί η "ετυμηγορία" της Moody’s όσον αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τη δανειοληπτική ικανότητα της χώρας. Είναι ο μόνος είκος που δεν έχει αναβαθμίσει ακόμα την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα και η νέα αξιολόγηση της θα έχει αναπόφευκτα σημαντική επίδραση στις αγορές.
Το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται επίσης στα οικονομικά αποτελέσματα 2023 που ανακοινώνουν μεγάλες εισηγμένες εταιρείες. Σήμερα ήταν η σειρά του "Τιτάνα" και της Aegean, που ανακοίνωσαν αυξημένη κερδοφορία και υψηλά μερίσματα. Ομως τα καλά νέα δεν είχαν τον αναμενόμενο αντίκτυπο στις δύο μετοχές - άλλο ένα δείγμα της επιφυλακτικότητας που επικρατεί.
Μετοχές και δείκτες
Η επιφυλακτικότητα ήταν εμφανής στην ενδοσυνεδριακή κίνηση μετοχών και δεικτών, με τις διακυμάνσεις πολύ περιορισμένου εύρους, παρά τον μεγάλοόγκο συναλλαγών.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,83% (στις 1.407,68μονάδες) και πήγε καθοδικά μέχρι +0,19% (στις 1.398,57), τερματίζοντας με κέρδη 0,29% στις 1.399,87 μονάδες,
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε έκλεισε +0,21% στις 3.375,78 μονάδες. Καλύτερη επίδοση (+0,74%) σημείωσε ο FT40Μ των mid caps,
Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε υψηλό +1,28% και γύρισε μέχρι +0,10%. Εκλεισε με κέρδη 0,34%. . Με θετικό πρόσημο Alpha +1,5%, Attica Bank +1,4%, Πειραιώς +0,3%. Στον αντίποδα Τρ. Ελλάδος -1%, Optima 0,6%. Αμετάβλητες Εθνική και Eurobank.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips συνεχίστηκε η κούρσα του Σαράντη με +4,2%. Ακολούθησαν Cenergy +1,7%, ΤΕΝΕΡΓΑ +1,3%, Lamda +1,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ +1%, ΟΤΕ +0,9%, ΕλβάλΧαλκόρ +0,6%. Στο κόκκινο Motor Oil -2%, Τιτάν και Quest -1,2%, Jumbo -0,8%
Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν με μεγάλη άνοδο και αξιόλογο όγκο συναλλαγών οι Κυριακούλης +17,2% (με 111 χιλιάδες κομμάτια), Centric +12,8% (με συναλλαγές 2,76 εκατ. τμχ), Ικτίνος +2,8%.