Επιχειρήσεις

Οι μικρομέτοχοι «κατεδαφίζουν» την Folli Follie!


Κέρδισαν το δικαστήριο ασφαλιστικών μέτρων και μπλόκαραν την αίτηση της εταιρείας για προστασία από τους πιστωτές

«Καμένοι» μικροεπενδυτές της Folli Follie, που δεν φαινόταν να έχουν σοβαρές ελπίδες αποζημίωσης για τα χαμένα κεφάλαιά τους, ήταν αυτοί που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να απορριφθεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η αίτηση για προσωρινή προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές της.

Στην Ευελπίδων βρέθηκε σε εξέλιξη ένα μικρό δικαστικό θρίλερ, την περασμένη Πέμπτη.

Όπως αναφέρει στο Σin ο Γιάννης Κυριακόπουλος, που εκπροσώπησε 56 επενδυτές, οι οποίοι κινούνται για να αποζημιωθούν μέσω της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, η δική τους αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά των μεγαλομετόχων της Folli Follie και των ορκωτών ελεγκτών της ήταν τρίτη προς συζήτηση στο πινάκιο του δικαστηρίου, ενώ αμέσως μετά, τέταρτη στη σειρά, ήταν προγραμματισμένη να συζητηθεί η αίτηση των εργαζομένων της Folli Follie για υπαγωγή της στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα (η Folli Follie είχε ήδη υποβάλει μια σχετική αίτηση που απορρίφθηκε και δεν είχε δικαίωμα, βάσει του νόμου, να υποβάλει νέα, γι’ αυτό και την κατέθεσαν εργαζόμενοι).

Η πρόεδρος του δικαστηρίου δέχθηκε πίεση από τους δικηγόρους της πλευράς της Folli Follie να αναβάλει τη συζήτηση επί του αιτήματος των μικροεπενδυτών, ώστε να συζητηθεί μαζί με το αίτημα για δικαστική προστασία της εταιρείας.

Όμως, η πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε αυτές τις ενστάσεις και παρεμβάσεις και προχώρησε στη συζήτηση της αίτησης των επενδυτών, πριν από αυτή που είχε υποβάλει, την προηγούμενη ημέρα, η πλευρά της Folli Follie.

Με τις αποφάσεις που έλαβε, η πρόεδρος δικαίωσε τους επενδυτές: εγκρίθηκε το δικό τους αίτημα ασφαλιστικών μέτρων, με νομική συνέπεια να «βραχυκυκλώσει» το αίτημα δικαστικής προστασίας από την πλευρά της Folli Follie, που, σε κάθε περίπτωση, ήταν δύσκολο να γίνει δεκτό, αφού είχε σοβαρά νομικά κενά: στην αίτηση δεν αναφέρονταν, λόγω «αβεβαιότητας» τα οικονομικά στοιχεία της θυγατρικής εταιρείας στην Ασία, ενώ δεν συνοδευόταν, όπως και η αμέσως προηγούμενη, από τις εγκεκριμένες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενέργειες της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών φέρνουν για πρώτη φορά ορκωτούς ελεγκτές αντιμέτωπους με τις συνέπειες των ενεργειών τους, όσον αφορά την έγκριση οικονομικών καταστάσεων, που αποδεικνύονται ανακριβείς ή ακόμη και πλαστές.

Η Ένωση στρέφεται και εναντίον των ελεγκτών, οι οποίοι έχουν, βάσει του νόμου, την υποχρέωση να ασφαλίζονται για αστική ευθύνη, καθώς εκτιμά ότι από τα ασφαλιστικά συμβόλαια μπορούν να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό οι διεκδικήσεις των επενδυτών.

Στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, σύμφωνα με την Ένωση, καταγράφηκε μια ενδιαφέρουσα, όσο και περίεργη εξέλιξη: η Baker Tilly Greece δήλωσε ότι δεν έχει σχέση με την Baker Tilly Hellas, η οποία υπέγραφε ως και το 2016 τους ισολογισμούς της Folli Folie -ο ισολογισμός του 2017 υπογράφεται από τον ίδιο ελεγκτή, τον Γ. Βαρθαλίτη, ο οποίος είχε αποχωρήσει στο μεταξύ από την Baker Tilly για να ιδρύσει την Ecovis.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα