Ενώ τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και τα επιχειρηματικά κέρδη αυξάνονται, η κατάσταση στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι καθόλου “ρόδινη”.
Ελλειψη ρευστότητας, αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, καθυστερήσεις στις πληρωμές από προγράμματα του ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο, είναι τα βασικά προβλήματα που δημιουργούν συνθήκες οικονομικής και ταμειακής “ασφυξίας” για δεκάδες χιλιάδες ΜΜΕ.
Οι επιπτώσεις και οι παρενέργειες τους γίνονται αισθητές σε όλο το φάσμα της οικονομίας, στην απασχόληση, στις πληρωμές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, στην εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τράπεζες, servicers κόκκινων δανείων και εφορία.
Μείζον πρόβλημα για τις ΜμΕ – όπως και για όλες τις επιχειρήσεις – παραμένει το υψηλό ενεργειακό κόστος, καθώς μάλιστα δεν υπάρχει πλέον καμία επιδότηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία από τον Μάιο έχει αυξηθεί περίπου 30%.
Επικρίσεις, προτάσεις, αιτήματα
Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο φθάνουν συνεχώς προτάσεις και αιτήματα από τα Επιμελητήρια και τους συλλογικούς φορείς των επιχειρήσεων, που ζητούν την ανάληψη πρωτοβουλιών και την υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη στήριξη των ΜμΕ.
Στο ΕΒΕΑ ακόμη και οι φιλοκυβερνητικές παρατάξεις επικρίνουν την κυβέρνηση ότι αρκείται σε ημίμετρα. Την άποψη αυτή εξέφρασαν προς τον υπουργό Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος παρέστη προ ημερών στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ και άκουσε “από πρώτο χέρι” την κριτική και τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου.
Η χρηματοδότηση
Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί επιτελείς δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα της ρευστότητας και της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΥΠΟΙΚ Κ. Χατζηδάκης θεωρεί μείζον πρόβλημα το γεγονός ότι τουλάχιστον 7 στις 10 ΜμΕ δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, ενώ για τις υπόλοιπες τα κριτήρια δανειοδότησης είναι πολύ αυστηρά και τα επιτόκια αδικαιολόγητα υψηλά.
Αυτό συμβαίνει μάλιστα σε μία περίοδο που οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν υπερεπαρκή ρευστότητα, έχουν εύκολη πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές και επιθυμούν να αυξήσουν με ταχείς ρυθμούς τις χορηγήσεις τους.
Προβληματισμό στην κυβέρνηση προκαλούν επίσης οι διαμαρτυρίες και οι επικρίσεις του επιχειρηματικού κόσμου για μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές του Δημοσίου και κρατικών φορέων για εκτελούμενα έργα και προγράμματα προμηθειών.
Στη συνεδρίαση του ΕΒΕΑ παρόντος του ΥΠΟΙΚ Κ.Χατζηδάκη ακούστηκε μάλιστα ότι καθυστερήσεις είναι τέτοιες που δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχει «παύση πληρωμῶν» τοῦ Δημοσίου. Αποψη υπερβολική βέβαια, που όμως δείχνει τις διαστάσεις του προβλήματος.