Όπισθεν ολοταχώς στις φορολογικές ελαφρύνσεις κάνει η κυβέρνηση, μεταθέτοντας για το φθινόπωρο τις μειώσεις των φόρων, ενώ άμεσα θα προωθηθούν οι δημοσιονομικά ανώδυνες ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις και τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων.
Παράλληλα, ένα σενάριο που προκαλεί ανησυχία στους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι η ακύρωση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, που έχει ήδη ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για φέτος.
Αναλυτικότερα, οι επικεφαλής των θεσμών με «μπροστάρη» τον Κλάους Ρέγκλινγκ που έχει αναλάβει τον ρόλο του «σκληρού», έθεσαν ζήτημα δημοσιονομικού κόστους των εξαγγελιών και ζήτησαν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να παγώσουν προσωρινά τα όποια σχέδια.
Ο «πάγος», θα ισχύσει μέχρι τον Σεπτέμβριο και εφόσον στο μεταξύ οι υπηρεσίες της Κομισιόν, μελετήσουν και κοστολογήσουν τις ελαφρύνσεις που προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση.
Όπως είπε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το πακέτο των ελαφρύνσεων θα κοστολογηθεί τον Σεπτέμβριο, συνολικά με τις παρεμβάσεις που ήδη νομοθετήθηκαν όπως είναι η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, η 13η σύνταξη αλλά και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση και προκειμένου να μην τα «σπάσει» με τους θεσμούς από την πρώτη μέρα, προτίθεται να σπάσει στα δύο το φορολογικό νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα μέχρι τις αρχές Αυγούστου, που θα κλείσει η Βουλή, το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιέχει ελάχιστες παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι:
- Τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων οι οποίες, όπως έχει γράψει το Σin, θα προβλέπουν τη μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 σε 20 ευρώ, τη μείωση του επιτοκίου για το ρυθμιζόμενο μέρος από 5% σε 3% ετησίως και τον διαχωρισμό της οφειλής σε δύο μέρη εκ των οποίων το 50% θα μπαίνει στη ρύθμιση και το υπόλοιπο 50% θα αποπληρώνεται μετά τη ρύθμιση.
- Το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ΕΝΦΙΑ το οποίο θα εφαρμοστεί όμως από το 2020 και θα προβλέπει τη μείωση του φόρου κατοχής ακινήτων κατά 10% το 2020 και κατά 20% το 2021. Όμως στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, που μιλάει για σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών να καταργήσουν την έκπτωση που ισχύει φέτος έως 30% στις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες και το όλο θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ να αντιμετωπιστεί συνολικά από το 2020. Όπως λένε, οι μειώσεις θα είναι οριζόντιες, για τις μικρές και τις μεγάλες ιδιοκτησίες, ενώ η μείωση του έχει νομοθετηθεί και (μέχρι τώρα) ισχύει για φέτος καταλαμβάνει μόνο ιδιοκτησίες αξίας έως 200.000 ευρώ.
- Τα κίνητρα για την αγορά ακινήτων, όπως είναι το «πάγωμα» ή η κατάργηση του φόρου υπεραξίας ακινήτων. Ο συγκεκριμένες φόρος επιβλήθηκε το 2014 αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε, καθώς κάθε χρόνο αναβάλλεται. Στο ίδιο πακέτο εντάσσεται και η αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ στα νεόδμητα κτίρια, μέτρο που χαρακτηρίζεται αναπτυξιακό, καθώς μειώνει το κόστος της οικοδομής, αλλά και τα κρατικά έσοδα.
- Ερωτηματικό αποτελεί η επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και στα σερβιριζόμενα είδη εκτός από τα οινοπνευματώδη. Λόγω του δημοσιονομικού κόστους, οι θεσμοί είναι αρνητικοί και υπάρχει προβληματισμός αν θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα ή να αναβληθεί και αυτό το μέτρο για το φθινόπωρο.
Τα υπόλοιπα από φθινόπωρο
Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις όπως είναι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις η αλλαγή στη φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων και η διαχείριση του αφορολόγητου ορίου, μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο.